Rondreis door Mexico

In deze blog lees je een voorbeeldroute over het schiereiland Yucatán in Mexico.

Dag 1 & 2: Cancún

De reis start in Cancún, een tropisch paradijs dat behoort tot de top toeristische bestemmingen ter wereld. Cancún ligt aan de oostkust en beschikt over vele gouden stranden en een perfect klimaat. Er zijn enkele kleine Maya overblijfselen uit de pre-Columbiaanse Maya-beschaving in Cancún te vinden. De Maya ruïnes van Tulum, Chichén-Itza en Coba liggen allemaal op rijafstand, evenals de snorkel reservaten Xcaret en Xel-Ha. Het prachtige Belize Reef, het vijfde grootste ter wereld, strekt zich 250 km uit naar het zuiden vanaf de punt van Isla Mujeres tot de baai van Honduras. Veel koraalvariëteiten, waaronder het zeldzame zwarte koraal dat alleen op grote diepten kan worden gevonden, groeien in de heuvels en valleien van het diepe rif.

Dag 3: Chichen-Itza

Na het bruisende Cancún rij je door naar de heilige Maya stad Itza. Deze archeologische bezienswaardigheid wordt als de belangrijkste van de Maya-cultuur beschouwd. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 15.5 vierkante kilometer en er stonden ooit honderden gebouwen. Tegenwoordig zijn de meesten tot heuvels gereduceerd, maar ongeveer dertig bouwwerken zijn grotendeels intact en kunnen nog steeds worden bezocht. De Kukulkan Piramide, bekend als "El Castillo", is een van de in 2007 gekozen nieuwe zeven wereldwonderen.

Dag 4 & 5: Merida

De volgende stop is de hoofdstad van de staat Yucatán, Merida. De stad staat ook bekend als "Witte Stad" vanwege het grote gebruik van witte kalksteen en witte verf. Deze traditionele stad toont veel van de pracht van Koloniaal Mexico. Sporen van het weelderige 19e-eeuwse tijdperk tijdens de henequen hausse zijn terug te vinden in de sierlijke herenhuizen die over de hele stad verspreid liggen. De stad is een cultureel centrum met meerdere musea, kunstgaleries, restaurants, bioscopen en winkels.

Dag 6: Campeche

Op dag 6 rij je naar Campeche. Campeche, een ommuurde stad en een oude strategische haven, biedt een ontspannen sfeer en een charmante koloniale oude stad en is benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. De stad bezit nog veel oude koloniale Spaanse stadsmuren en vestingwerken, deze beschermden de stad tegen piraten en vrijbuiters. Campeche beschikt over 500 meter aan muren, twee poorten, twee forten en acht bastions, defensieve bouwwerken in de vorm van een pentagon. Campeche is een snelgroeiende stad, maar heeft de geschiedenis van de muren en historische gebouwen met uiterste precisie kunnen behouden.

Dag 7: Villahermosa

Na Campeche te hebben ontdekt rij je door naar Villahermosa. Villahermosa is de hoofdstad van de staat Tabasco. De stad biedt een omgeving met uitbundige natuurlijke schoonheid. Deze vind je terug in de vegetatie van de parken, machtige rivieren en prachtige lagunes. Al wandelend door de jungle rondom de stad vind je watervallen, zwavelhoudende wateren en zelfs grotten. Je kunt cacaoplantages bezoeken, evenals de archeologische zone Comalcalco, uniek in de Maya wereld.

Dag 8: Chiapa De Corzo

Dag 8 zal in het teken staan van de kleine stad Chiapa de Corzo, gelegen in het west-centrale deel van de staat Chiapas. Chiapa is sinds minstens 1400 vC bezet met een grote archeologische site. Het is belangrijk, omdat de vroegste opgeschreven datum, de vroegste vorm van hiëroglyfisch schrijven en de vroegste Mesoamericaanse graven hier allemaal zijn gevonden. Chiapa is ook de plaats van de eerste Spaanse stad die in 1528 in Chiapas werd opgericht. De straten vormen vanuit het centrale plein de koloniale Spaanse stijl.

Dag 9 & 10: San Cristobal de las Casas

Na het ontdekken van Chiapa De Corzo rij je naar San Cristobal de las Casas. Dit ligt in een door bergen omringde vruchtbare vallei, in de zuidelijke staat Chiapas. Het is de thuisbasis van verschillende van de Maya afkomstige inheemse groepen, waaronder de Tzotzils en Tzeltals die de dorpen van de hooglanden rond San Cristobal bewonen. San Cristobal is een van Mexico's best bewaarde Spaanse koloniale steden en bestaat uit een reeks traditionele barrios, die elk bekend zijn om de eigen handel of gebruik, zoals ijzerwerk, timmerwerk en houtsnijwerk. De stad is gedecoreerd met fel geschilderde gebouwen en kleurrijke winkels en markten. Langs het centrale plein vind je het architectonisch prachtige stadhuis en de kathedraal. De mirador dichtbij de Templo de San Cristobal biedt een spectaculair uitzicht op de stad en de omliggende bergen en platteland.

Dag 11 & 12: Palenque

De volgende plek is de stad Palenque. Palenque is beroemd om de ruïnes van een Mayastad en beschikt over vele verborgen archeologische juweeltjes. Je vindt hier de Tempel van Inscripties, met diverse hiërogliefen die aanzienlijk hebben bijgedragen aan de studie van de beschaving van de Mayas. De plaats ligt in een hoog regenwoud met overvloedige watervallen en rivieren, waaronder de Misol-Ha waterval met een val van meer dan 30 m. Het gebied rondom Palenque biedt adembenemende landschappen en lokale gewoontes waarvan je zeker van zult genieten.

Dag 13: Chetumal

De volgende bestemming is Chetumal. Deze historische stad straalt een Caribische sfeer uit en staat bekend om de charmante houten gebouwen. Maak een wandeling langs de Baai van Chetumal, deze omringt de stad aan drie zijden. Bewonder de blauwe en groene tinten van de Mexicaanse Caribean, terwijl je langs de 19 beelden loopt, die met werken van belangrijke Mexicaanse kunstenaars de Chactemal Sculptuur Corridor vormen. Chetumal is een cultureel centrum met verschillende archeologische vindplaatsen uit de Maya periode, deze vormen een route waaronder Kohunlich, Dzibancha en Kinichna, een trio genaamd de "Vallei der Maskers", een representatief voorbeeld van het cultureel erfgoed van die beschaving.

Dag 14-16: Riviera Maya

Als laatste stop van deze rondreis rij je naar Riviera Maya. De Riviera Maya strekt zich 120 kilometer uit langs de Caribische kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan van Puerto Morelos tot de Sian Ka'an Biosphere Reserve. De kust van Riviera Maya biedt het allerbeste van prachtige, luxe resorts, lekker eten, nachtleven, spa retraites en shopping. Er is een accommodatie voor elke smaak en budget, van gigantische all-inclusive luxe resorts tot kleine particuliere huisjes aan het strand. Deze regio is een van 's werelds beste bestemmingen voor duiken en snorkelen!

Op dag 17 verlaat je het veelzijdige Mexico en vlieg je weer naar huis. Vraag je persoonlijke Travel Counsellor om een op maat gemaakt voorstel te maken!

Unieke accommodaties van Oman

18 juli 2024

Oman biedt een enorme diversiteit van unieke accommodaties die je reis extra bijzonder maken. Van luxe 5-sterren resorts tot traditionele bedoeïenen kampen. Voor elk budget is er een bijzonder verblijf mogelijk. Wat heeft jouw voorkeur?

Highlights van een Oman rondreis

18 juli 2024

Een reis van 8-12 dagen biedt je de perfecte gelegenheid om een goede indruk te krijgen van Oman. Je ziet verschillende historische, culturele en natuurlijke hoogtepunten en je zit geen dagen in de auto. In deze blog lees je welke plekken je niet mag missen tijdens je reis door Oman!

Ontdek de parels van de regio Puglia in Zuid-Italië

27 juni 2024

Puglia is dé magische streek van Italië, in de hak van de laars van Italië. Om je heen zul je idyllische landschappen bezaaid met olijfbomen en de mooiste wijnvelden zien. Maar Puglia heeft nog veel meer te bieden, namelijk sprookjesachtige dorpjes, een prachtige kustlijn met lange zandstranden en helderblauwe zee, heerlijk eten en een vriendelijke bevolking. Ga mee op rondreis!