Europa

Cyprus

Zoek je cultuur of liever natuur? Wil je naar de bergen of de zee? Een paar dagen naar de zon maar niet te lang onderweg? En vergeet vooral het culinaire aspect niet, want lekker eten en drinken hoort er natuurlijk ook bij. Cyprus belooft van dit alles een beetje en is een eiland om zelf te ontdekken.


Cyprus is het op twee na grootste eiland in de Middellandse Zee na Sicilië en Sardinië. Naast de hoofdstad Lefkosia (Nicosia) bevinden de belangrijkste plaatsen zich op het eiland langs de zuidelijke en oostelijke kustlijn, te weten: Pafos, Lemesos (Limassol), Larnaka, Agia Napa en Protaras. Cyprus kent warme zomers en milde winters en leent zich het hele jaar door voor een vakantie.

Troödosgebergte

Centraal op het eiland ligt het indrukwekkende Troödosgebergte, het groene hart van Cyprus. In de schilderachtige dorpjes van het Troödosgebergte liggen verschillende kerken en kloosters die zeer de moeite waarde zijn om te bezoeken. Cyprus kent vele kleine authentieke wijngaarden waar in totaal meer dan 100 verschillende druivensoorten worden gekweekt, met elk een eigen unieke smaak. De belangrijkste wijngebieden liggen op de zuidelijke hellingen en ten noorden van Pafos. Voor Cyprioten is eten en drinken een belangrijke gebeurtenis waar veel liefde en tijd in wordt gestoken. De gastronomie van Cyprus verdient zonder twijfel een plek op de lijst met hoogtepunten van het eiland.

Geschiedenis

De geschiedenis van Cyprus gaat 10.000 jaar terug in de tijd en uit elke periode zijn bijzondere overblijfselen te vinden. Van Byzantijnse kerken met kleurrijke fresco’s, tot ondergrondse koningsgraven, een amfitheater en Romeinse villa’s met de mooiste vloermozaïeken. Het zonovergoten Cyprus is een ideale bestemming om actief te zijn. Met name wandelaars en fietsers worden verwend met mooie paden door geweldige decors.

Zon, zee & strand

De grote trekpleisters van Cyprus zijn het klimaat, de mooie stranden, het heldere blauwe water en de prachtige natuur. Cyprus heeft het beste kwaliteit zwemwater van Europa. Maar liefst 59 stranden in totaal verspreid over het eiland worden gewaardeerd met de Blue Flag, het keurmerk voor een goede kwaliteit van het zwemwater en schone stranden. Aan de oostkant in de regio Agia Napa/Protaras, de vlakste kant van het eiland, liggen de stranden die behoren tot de mooiste van Cyprus, wit zand en kristalhelder water voeren hier de boventoon.

Klimaat

Lente

Lente

22°C

Zomer

Zomer

30°C

Herfst

Herfst

26°C

Winter

Winter

17°C

Probeer de smaak van Cyprus

Halloumi

Halloumi

Deze kaas, ongetwijfeld het beroemdste exportproduct van Cyprus, onderscheidt zich door zijn mild zoute smaak en rubberachtige textuur. Halloumi wordt op verschillende manieren gebruikt, onder andere in frietjes, salades en gebak.

Gemista

Gemista

Groenten gevuld met rijst, vlees, uien en een mengsel van kruiden. Gegaard in de oven met veel olijfolie is een Cypriotische traditie en velen vriezen ze in om er later van te genieten.Sheftalia

Sheftalia

Deze vaak als bijgerecht geserveerde worstpakketjes worden gekruid met kruiden, varkens- en lamsgehakt en vervolgens gegrild. Ze zijn ook in een vegetarische variant met champignons en halloumi.


Interessant feitje

Cyprus heeft meer dan 300 dagen per jaar zon, waardoor het een ideale bestemming is voor herfst- en winteruitstapjes.

Even iets anders

Bewandel de paden Terwijl de stranden veel bezoekers naar Cyprus trekken, heeft het eiland een opvallend ruig binnenland, perfect voor avontuurlijke bezigheden. Door het Troödosgebergte loopt een uitgebreid netwerk van paden voor zowel rustige wandelaars als moedige avonturiers. Voor een korte, maar lonende uitstap neem je het pad van Platres naar de Caledonische watervallen voor een verkoelende duik.
Duik in de oude geschiedenis De rijke geschiedenis van Cyprus gaat zo'n negenduizend jaar terug en als je over het eiland reist, zie je daar voortdurend herinneringen aan, zoals het Koningsgraf in Paphos, de Tempel van Aphrodite in Kouklia en het Kamares Aquaduct in Larnaka. Voor meer indrukwekkende en goed bewaarde kunstvoorwerpen uit de geschiedenis van het eiland kan je terecht in het Cyprus Museum.

Zonder spoorwegen is het openbaar vervoer op het eiland grotendeels beperkt tot bussen. Met de bus kun je in ongeveer een uur en 15 minuten tussen Paphos en Limassol reizen en er zijn ook openbare transferdiensten van het vliegveld naar veel steden op het eiland.