Ladakh: "Adembenemend"

Sandra Koppen op 01 July 2018
Ik kreeg meteen rillingen over mijn lijf bij het zien van de eerste bergtoppen van de Himalaya. De vlucht van New Delhi naar Leh was zo indrukwekkend en als piloot vraagt het landen toch wel een staaltje vakmanschap. Leh ligt op een hoogte van 3500 meter en onze eerste kennismaking was dan ook letterlijk en figuurlijk adem”benemend”.

Na een dag acclimatisatie zijn we met verschillende jeeps op tocht gegaan. Met steeds de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya hebben we de koning van Ladakh de hand geschud in zijn Stok Palace. We hebben boterthee gedronken met de monniken in het Hemis Monastery . Prachtige vergezichten bewonderd vanaf het dakterras van het Thiskey Monastery.

Je kan in de kloosters de monniken horen bij het opzeggen van de mantra’s, je ziet ze hun koper oppoetsen, het bereiden van hun maaltijden… Je wordt als bezoeker helemaal ingedompeld in hun dagelijks leven. Kortom: het Tibetaans boeddisme voel je tot in je aders. De volgende dag zijn we naar de hoogste bergpas ter wereld gereden. The “Khardung-la” is maar liefst 5359 m hoog. Wat een vergezichten, wat een ongerepte natuur … we weten niet naar waar kijken … het is overweldigend. Wist je dat dit één van de befaamde routes is voor fervente motorrijders ?

Na enkele uren rijden we door het magische Nubra Vallei. Een verborgen vallei tussen de hoogste toppen. De kamelen die nog aanwezig zijn , zijn resterend van de karavaanroute. Weeral worden we overrompeld door een echt Waw gevoel ! Een wandeling door het dorp van Diskit is prachtig. Hier vind je nog de authenticiteit van de boeren die van het veld komen, de kinderen die spelen op straat, de prachtige eenvoud . Tegen de woeste bergflanken kan je weeral zo’n pareltje bewonderen: De Diskit Monastery !

De laatste dagen hebben we verbleven in het Nimmu House.. Met jeeps zijn we naar het Snow Leopard Lodge gereden (4200 m hoogte) , maar met de fiets zijn we naar beneden gereden. Ik kan niet beschrijven wat een gevoel dat gaf. Ik rook de Himalay, ik voelde de ijlheid , ik voelde de jeugdige adrenaline …heerlijk ! De zeldzame sneeuwluipaarden hebben we niet gezien, hiervoor zullen we moeten terugkomen in de wintermaanden. Deze reis heeft bij mij zo een ontzettende indruk achtergelaten. Ik werd betoverd door alle pracht, grootsheid en authenticiteit … Eén ding is zeker: ooit ga ik terug !

Ook zin gekregen in zo een unieke reis? Contacteer mij gerust en dan babbelen we verder. Julley , Sandra