SEYCHELLES, one way ticket to paradise

Nicky Tritsmans op 11 June 2018
De Seychellen zijn gelegen ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan, ongeveer 1600 km ten oosten van het Afrikaanse continent. Ze bestaan uit meer dan 115 eilanden waarvan minder dan een derde is bewoond. Van alle inwoners woont zo'n 90% op het hoofdeiland Mahé met als hoofdstad Victoria.

Met een groepje van 5 reisagenten uit de Benelux en 1 begeleider van de toeristische dienst, behoorde ik tot de gelukkigen om deze pracht te mogen ontdekken. We bezochten de drie bekendste eilanden: Mahé, Praslin en La Digue. Elk eiland heeft zijn eigen kenmerken en daarom raad ik jullie sterk aan om voor een combinatie van verschillende eilanden te kiezen.

MAHE

De hoofdstad Victoria is eigenlijk meer een groot dorp naar onze normen. We bezochten er een lokale markt, de Sir Selwin Clarke Market, met verse vis, vlees, groenten, kruiden en klederen. Ik probeerde bij een lieve dame de kleine ronde rode pittige pepers uit. Ze gaf me spontaan een banaan om te blussen! De lichtgele pepers, die nog straffer waren, nam ik mee voor het thuisfront. Plezier alom! Ze worden niet voor niets Hell Fire genoemd!

Wil je een dagje strand op Mahé combineren met een lokale tunasteak en het lokaal Seybrew bier, dan is het restaurant The Boathouse een aanrader. Gelegen aan het wereldberoemde Beau Vallon strand. Bij nader inzien is voor mij Beau Vallon één van de minst mooie stranden van de Seychellen. Wat dan weer wel leuk is, is dat op zondag de lokale bevolking er bijeen komt om te barbecueën. Overal zie je kraampjes met kokosnoten, groenten en kip op de bbq!

Wat de hotels op Mahé betreft verkies ik het H Resort aan Beau Vallon. Mijn absolute favorieten liggen iets zuidelijker aan de Westkust. Namelijk The Banyan Tree, waar je mooie kamers en privévilla’s hebt. Een heerlijke bbq werd voor ons groepje in onze villa klaar gemaakt met privézwembad en vlak aan het strand! Vanop het terras van het hotel zelf heb je een prachtig zicht over dit grote strand. Top of the bill is natuurlijk het Maia Resort, waar we onze eigen privévilla hadden per twee met privébutler! ’s Avonds werd ons het diner aangeboden door de General Manager in het restaurant voor kleine groepen met een wijnkelder om U tegen te zeggen. Het is ook het type hotel waar beroemdheden naar toekomen omdat hun absolute privacy wordt gegarandeerd.

Een leuke excursie is een bezoek aan de Takamaka Rum Distillery, waar rum wordt gemaakt met het suikerriet van lokale boeren. Hier heb ik uiteraard een flesje gekocht!

PRASLIN

Met de ferry vertrekken we vanuit Mahé naar Praslin.

We bezoeken het strand van Anse Lazio, dat op nr 3 staat in de top 10 van mooiste stranden ter wereld. Ik heb er nog steeds geen woorden voor, en werd er helemaal stil van. Wij allemaal trouwens. Waaraan hebben we zo’n prachtige natuur verdiend? En ze blijft bewaard, dankzij een goed beleid! Naast mij trouwde er net een koppeltje. Een waar Bounty huwelijk! Ook vind je hier geen strandstoelen of parasols. Puur natuur!

Van de hotels die we bezochten op Praslin zijn mijn favorieten : Paradise Sun Hotel dat erg ecologisch is en waar we zelf verbleven. Het restaurant is met de voetjes in het zand! Een overheerlijk Aziatisch buffet, en op woensdag Creools buffet. Maar een buffet zou ik het niet echt noemen. Het is eerder de kok die creëert! Overheerlijk!

De Indian Ocean Lodge, waar 99% van het personeel Seychellois heeft allemaal connecting rooms en biedt erg lekker Creools eten.

Raffles is ook een erg mooi en bekend hotel, maar met een eerder Amerikaanse uitstraling. De villa’s liggen op een heuvel, dus is de verplaatsing naar strand en zwembad steeds per golfkarretje!

We verblijven ook in Constance Lemuria, een prachtig hotel, op basis van All Inclusive, maar dat is hier echt niet erg! Zelfs het ontbijt is fenomenaal. Na aankomst op de kamer trek ik nog even naar het strand voor een avondwandeling en merk ik dat ik net te laat ben en de schildpad gemist heb, die haar eieren tussen de struiken op het strand is komen leggen. Zelfs hier word ik gelukkig van!

Een must is een bezoek aan het Fond Ferdinand, natuurreservaat, of Vallée de Maie, Unesco werelderfgoed. Je wandelt tussen metershoge palmbomen en het is de enige plek op aarde waar je de beschermde Coco de mer vindt. Het zijn de grootste kokosnoten ter wereld met een gewicht van 15 tot 30kg. De vrouwelijke boom draagt de vruchten, die pas na 30 jaar rijp zijn en van de boom vallen. Ze lijken op vrouwenbillen!

LA DIGUE

Met de ferry van Praslin in 15 minuutjes naar La Digue. La Digue is het kleinste van de drie hoofdeilanden. Hier zijn geen auto’s toegestaan en alles wordt ontdekt per huurfiets of achterop een truck met zitbankjes. Hier heerst een heerlijke ontspannen sfeer. Het relaxte karakter van een vakantie in de Seychellen ten top!

Omdat het hier zo mooi is wordt deze plek ook vaak voor films gebruikt. We bezoeken dan ook weer één van de adembenemendste stranden ter wereld; Anse Source d’Argent. Het witte zand, de turquoise zee en de gigantische granietrotsen zorgen voor een adembenemend zicht. Dit strand bezoek je best erg vroeg ’s morgens of in de namiddag, want rond de middag passeren hier wel de cruisetoeristen. Onderweg komen de kinderen van school, op de fiets, en zwaaien vrolijk lachend naar ons. Met een grote glimlach rijden we verder en genieten van het groene landschap. Vooraleer je dit strand bereikt moet je door Union Estate, waar je entreegeld moet betalen. Onderweg krijgen we nog een deskundige uitleg over hoe de kokosnotenolie uit de kokosnoten wordt gehaald, en hoe je kokosnotenmelk krijgt. Want die zit er uiteraard niet kant en klaar in na opening!

Wat de hotels betreft is het Repair Boutique Hotel erg leuk, en in een hogere prijsklasse heb je dan Le Domaine de L’Orangeraie.

We vliegen met een klein vliegtuigje gedurende 20 minuten terug naar Mahé. Wauw, dit is genieten in het kwadraat!

La Digue is een erg lieflijk eiland en leuk voor een dagtrip, maar zeker om bv 2 nachtjes te verblijven.

SEYCHELLEN is een prachtige bestemming met heel wat voordelen! Weinig tijdsverschil, geen visum nodig, geen vaccinaties nodig, ecologisch toerismebeleid en altijd mooi weer! Let me guide you to Paradise!