OMAN, sprookjesland uit Duizend-en-een-nacht

Nicky Tritsmans op 01 June 2019
Met een groepje collega Travel Counsellors, onze General Manager Milka Van Dam en Managing Director Fred Van Eijk, vertrok ik vanuit Amsterdam met KLM richting Oman. Met een korte tussenlanding in Damman (Saudi-Arabië) kwamen we aan in de hoofsdstad Muscat.

MUSCAT In deze stad bezochten we het fantastisch mooie OPERA HOUSE, de SOUK, het AL ALAM PALACE en zeer indrukwekkende MOSKEE, waar we aangepaste zwarte kledij kregen vooraleer we binnen mochten! Ik werd er stil van, wat een cultuur! En wat een gastvrije bevolking, die zomaar naar je zwaaien wanneer ze je op de fiets voorbij rijden! Wist je dat het Sultanaat van Oman op nummer 4 staat van de meest veilige landen?! Dat gevoel krijg je ook onmiddellijk. Heel veel keuze aan hotels, voor alle budgetten. We bezochten onder andere het W HOTEL met prachtig zwembad, waar we lunchten. Ik voelde me bijzonder bevoorrecht om te mogen overnachten in het CHEDI hotel. Bijzonder rustgevende architectuur met perfecte service, prachtige infinity pool met zicht op zee en strand, een mooie spa, gym, en heel belangrijk (!) heerlijk eten! Kortom, een paradijsje!

Oman is echter veel meer dan Muscat. Daarom zou ik echt een RONDREIS aanraden, zoals wij hebben gedaan. Je kan prima zelf rijden, de wegen zijn over het algemeen goed, en alles is meestal duidelijk aangegeven. Wij vertrokken met een 4WD- jeep met chauffeur de bergen in van Al Hajar. Picknicken deden we boven op de toppen van de bergen met een fenomenaal uitzicht. Wandel- en mountainbikeroutes zijn op sommige plekken uitgestippeld. Het is een bijzonder ruig en ruw gebergte, waarvan ik zeer onder de indruk was, zeker nadat we off road gingen met de jeep! Een overnachting in de woestijn in een tentenkamp kan zeker ingepland worden, en wat je zeker niet mag overslaan is een stop bij een WADI.

JEBEL AKHDAR Overnachting in de BERGEN in het fenomenale HOTEL ALILA JEBEL AKHDAR. Zo mooi en rustgevend, helemaal één met de natuur. Je kan er mountainbiken, zwemmen, een kookworkshop volgen, naar de Spa, klimmen, boogschieten, of gewoon genieten van een prachtige sterrenhemel. Wij hebben er onder anderen een mooie wandeling gemaakt met een gids.

SCHILDPADDEN SPOTTEN Vanuit het Alila Jebel Akhdar Hotel vertrokken we richting RAS AL JINZ. We stopten onderweg bij de kleurrijke stad NIZWA met zijn traditioneel fort en op vrijdagochtend de geitenmarkt. Verder reden we via WADI BANI KHALID en SUR. Deze Wadi vond ik bijzonder impressionant. Naast wandelen langs de stijle rotswanden in de kloof kan je er ook in zwemmen! Heerlijk, tussen de Omani, die bijzonder verdraagzaam zijn. Aangekomen in het RAS AL JINZ TURTLE RESERVE, waar we ook zouden overnachten werd ik al helemaal opgewonden. Het hotel is echt basic, maar dat maakte me totaal niet uit. Diezelfde avond gingen we in het donker op pad met een gids, en nog een tweede keer midden in de nacht omdat we dan nog meer kans maakten. Dit welbepaalde strand in Oman is de grootste kraamkamer voor bedreigde schildpadden ter wereld. Om 04u 's ochtends opstaan vond ik plots geen enkel probleem. Het was werkelijk "a once in a lifetime experience"! We zagen met de pillamp schildpadden terug naar zee gaan, hun nesten met eieren dicht gooien met zand, kleine schreeuwertjes zo snel als mogelijk met hun kleine pootjes richting zee spurten. Wat een prachtig natuurverschijnsel! Met kippenvel op mijn arm en bijna tranen in mijn ogen zag ik een moederschildpad haar eieren laten vallen in het nest. Ik durfde nog nauwelijks adem halen. En elk jaar komen ze terug van over de hele wereld naar dit strand. Sprakeloos, dat ik dit mocht meemaken...

Terug naar Muscat langs WADI TIWI/SHAB , en FINS BEACH waar we op dit mooie strand een heerlijke bbq lunch kregen geserveerd onder een traditioneel voor ons ingericht tentje met uitzicht op een prachtige zee! Vergeet ook niet dat Oman onder water veel te bieden heeft. Het is ook een prima bestemming voor duikers en snorkelaars.

SAMENGEVAT In vergelijking met de andere golfstaten waar je hoofdzakelijk zand en hypermoderne gebouwen vindt, heeft het Sultanaat van Oman een veel tastbaardere cultuur, het landschap is meer divers en zelfs verrassend, en het is veel makkelijker om de gastvrije, lokale bevolking te ontmoeten.