JAMAICA, Home of Allright!

Nicky Tritsmans op 27 May 2015
JAMAICA. Yah mon!

Ik vertrek op 27 mei 2015 met de trein naar Frankfurt, waar we met 12 reisagenten met Condor vliegen naar Montego Bay. Condor is een deel van de Thomas Cook Group. De rechtstreekse vlucht met Jetairfly vanuit Brussel is toch wel handiger, maar dat laten we over aan onze klanten! We worden vergezeld door Hans Van Wamel van de JAMAICA TOURIST BOARD en de plaatselijke vertegenwoordiger Granville Morgan. Het is 25 jaar geleden dat ik het eiland verkende op een brommertje, en ik ben dan ook bijzonder nieuwsgierig om te zien wat er allemaal veranderd is.

Bij aankomst rijden we naar OCHO RIOS en verblijven drie nachten in het RIU Hotel. Mooie kamers, zwembaden en strand, alleen het eten kon beter. We beginnen ’s ochtends met hotelinspecties. De JAMAICA INN. Eén van mijn favoriete hotels. Een kleinschalig boetiekhotel, met prachtige suites en cottages in een oase van rust met een privéstrandje. Het volgende is HERMOSA COVE. 9 mooie villa’s met 1 tot meerdere slaapkamers. Heel mooi, vriendelijk personeel, maar het strand is erg klein. Voor mensen die van rust en privacy houden is dit een prima optie. ‘s Namiddags bezoeken we MYSTIC MOUNTAIN! We gaan met de kabelbaan naar boven, waar je allerlei info vindt over het Jamaicaanse Bobsleeteam! Rondom ons vliegen prachtige kolibries. We gieren met een echte “Jamaican Bobsled” door het regenwoud naar beneden. Zalig!

DUNN’S RIVER FALLS! We beklimmen met de hele groep, hand in hand, de watervallen. Dit doe je best met waterschoenen aan, en onthoud dat de gids je wel ergens kopje onder zal laten gaan! De volgende ochtend vertrekken we naar PORT ANTONIO waar we hotelinspecties hebben. KANOPIHOUSE, gelegen aan de Blue Lagoon (waar de film Cocktail met Tom Cruise gemaakt is), bestaat uit houten huisjes midden in het groen op een helling. Hier zit je precies midden in jungle! We lunchen in THE MOCKINGBIRD HILL. Wow! Twee dames baten dit eco-friendly hotel uit. Enorm lekker eten, met een fijn zwembad en prachtig uitzicht over de baai.

TRIDENT is eerder voor mensen die van strak en modern houden. Vlak aan de rotskust. We hebben nog even de tijd voor een duik in de zee aan FRENCHMAN’S COVE, waar de film Knight and Day werd gedraaid. ’s Anderendaags rijden we van Ocho Rios naar MONTEGO BAY. We bezoeken in de voormiddag ROYAL DECAMERON, een kleinschalig all inclusive resort met witte huisjes en JEWEL, een groter resort met waterglijbaan voor de kinderen, beiden aan RUNAWAY BAY. In de namiddag gaan we “river raften” op de Martha Brae in FALMOUTH! Een Jamaicaan duwt je voort op een bamboevlot! Bij aankomst wordt er verwacht dat je een zelf gemaakt versierd kalebas koopt. Zo verdienen die mensen een centje en ze zijn je erg dankbaar!

In MONTEGO BAY checken we in voor 2 nachten in SECRETS RESORTS. Overweldigend… Een ultra all inclusive hotel. Groot met veel intieme hoekjes, vriendelijk personeel, rustig en bijzonder mooi. Ook ik, die niet altijd happy word van een groot resort, vind dit de max! We bezichtigen nog een hele reeks hotels. Ik pik er enkele uit. COYABA RESORT, mooi kleinschalig, en HALF MOON ROCK RESORT, één van de meest luxueuze resorts met luxe kamers en grote villa’s. Prachtig, maar prijzig! We gaan ook nog even naar de Craft Market, waar je typische souvenirs vindt voor een lager bedrag dan in je hotel, en tot slot drinken we iets in Margaritaville op het strand aan de Hip Strip. We vertrekken richting Zuiden en bezoeken JAKES HOTEL. Een kleinschalig hotel, waar je het echte Jamaica gevoel krijgt. Mooie huisjes in de tuin en langs de rotskust. Alvorens in NEGRIL in te checken is er nog de Black River Safari. Wij hebben 1 krokodil gezien, maar in het centrum is het kweekprogramma en heb ik een kleine van 7 jaar vastgehouden. Verbazingwekkend zacht en warm! Wat me opviel onderweg is de verscheidenheid aan groenten en fruit die hier verbouwd worden. Een bezoek aan de Appleton Estate Rumfactory en een koffieplantage is zeker de moeite.

Tot slot overnachten we in COUPLES; een adults only resort. Positief is zeker dat in het all inclusive concept duiken inbegrepen is, mits je een Padi brevet hebt. Wat ik iets minder vond, was de badkamer. ’s Avonds speelde een man met gitaar muziek, terwijl we op het strand gezellig rond een kampvuur zaten.

Negril heeft het mooiste strand van Jamaica en naast Couples, is BEACHES een aanrader voor gezinnen. SUNSET AT THE PALMS is een luxe resort voor adults only. De kamers zijn ingericht in boomhutstijl met Aziatische invloeden in een tropische tuin. Er is een privéstrand van 3km. SAMSARA is dan weer kleinschalig, gelegen op de kliffen van Negril.

RICK’S CAFE is een must voor elke toerist! Locals springen van de rotsen. Gegarandeerd spektakel! En met een catamaran snorkelen na je ontbijt is altijd een voltreffer!

Kortom, na de vele hotelinspecties hebben wij een heel duidelijk beeld gekregen van wat Jamaica te bieden heeft aan accommodaties. Voor ieder wat wils, en voor elk budget. Maar ook het eiland zelf hebben we leren kennen én de mensen.Bovendien werken we samen met twee lokale agenten, die voor ons alles kunnen uitzoeken, op maat van onze klant.

Jamaica moet je bezoeken, een land van lieve mensen, lekker eten (jerk chicken!), prachtige natuur en natuurlijk de rijke reggae cultuur.

Als je wil onthaasten en nieuwe andere dingen wil leren kennen, dan weet ik dat ik jullie iets leuks kan aanbieden!