Trouwen... met je voeten in het zand

03 April 2020

Als Mariken en ik het over trouwen hadden, maakten we vaak grappen over dat we op een tropisch eiland zouden trouwen en dat we onze getuigen dan de avond ervoor uit een kroeg zouden halen. Een ‘standaard’ bruiloft wilden we zeker niet. Wij wilden het moment intiem en uniek vieren. Dat werd een bruiloft in Zuid-Afrika op het strand…

Wil je met mij trouwen?
Lange tijd hebben we (ik) het trouwen voor ons uitgeschoven tot we een keer een romantisch weekend weg waren naar Nijmegen, de stad waar Mariken’s ouders zijn opgegroeid en de stad van Mariken van Nieumeghen waar Mariken naar vernoemd is. Uiteraard loop je dan ook door de Marikenstraat en breng je een bezoek aan het beeld van Mariken van Nieumeghen. Het toeval wilde dat het die specifieke dag ook de geboortedag van mijn moeder was. Lopend door de Marikenstraat kwam bij mij plotseling de gedachte op die dag de grote vraag te stellen. De locatie bij het beeld was zo uniek en dus perfect, maar hoe of wat wist ik nog niet. “Dat improviseer ik daar wel” was mijn gedachte zodat ik niet te zenuwachtig zou worden. Bij het beeld werd ik toch wel zenuwachtig; hoe en wanneer moest ik het vragen? Met een smoes dat ik graag een foto wilde hebben vroeg ik Mariken voor het beeld te gaan staan. Na de foto ben ik symbolisch door de knieën gegaan en stelde ik de vraag. Haar eerste reactie was: “Meen je dat echt?” Nadat ik bevestigend had geantwoord, kwamen de tranen van geluk en het verlossende antwoord. Ze wilde maar al te graag met me trouwen.

Trouwen in het buitenland
Onderweg naar huis werden meteen plannen gemaakt en kwam het idee dat we in het buitenland wilden trouwen. Aangezien vrienden van ons een huis in Zuid-Afrika hebben, was de keuze snel gemaakt. Ook het idee om het niemand te vertellen dat we in het buitenland zouden gaan trouwen was snel geboren. Nadat we een mooie ring hadden uitgezocht zijn we bij onze vrienden langsgegaan met ons plan. Gelukkig werd dit met veel enthousiasme ontvangen en werd er contact gelegd met kennissen van onze vrienden in Zuid-Afrika. We hadden nog helemaal geen idee wat er allemaal bij komt kijken als je wilt trouwen in het buitenland. Via de kennissen in Zuid-Afrika kwamen we al gauw uit bij onze ambtenaar van de burgerlijke stand in Kaapstad, Andred. De datum voor de bruiloft was ook snel gekozen, want we wilden graag dat de kinderen van onze vrienden erbij konden zijn, dus moest het in de voorjaarsvakantie. Familie en vrienden hebben we laten weten dat we gingen trouwen, maar niet precies wanneer. In onze save-the-date stond dan ook: “We gaan trouwen en dat vieren we graag met jullie op 2 april.” Daarmee wekten we bij iedereen de suggestie dat we die dag ook zouden gaan trouwen.

Vergunningen
Via onze ambtenaar Andred kregen we te horen wat er allemaal nodig is om in Zuid-Afrika te trouwen. Er is een oude Zuid-Afrikaanse wet die bepaalt dat iedere trouwlocatie mogelijk is mits je onder een dak de huwelijksakte tekent. Dit kan zelfs een tent zijn. We gaven aan dat we op het strand wilden trouwen en de akte in een nabijgelegen restaurant konden tekenen. Andred had als suggestie om op Bloubergstrand te trouwen aangezien daar geen vergunning voor nodig is. De precieze locatie moest later nog bepaald worden. Om elkaar alvast een stukje beter te leren kennen, werd er via Skype contact gelegd met Andred en ging het hele papierwerk beginnen: kopie paspoort, uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie en geboorteakte. Andred heeft verder alle nodige registraties gedaan zodat wij in Zuid-Afrika konden trouwen. Naast het huwelijkspaar en de ambtenaar moeten in Zuid-Afrika in totaal 2 getuigen het Marriage Register tekenen en dus waren onze vrienden onze getuigen.

Zuid-Afrika
Eindelijk was het zover: de huwelijksreis/trouwreis kon beginnen. De zaterdag voor onze bruiloft vlogen wij naar Kaapstad. We verbleven de dagen voor de grote dag bij onze vrienden in Paarl op het Pearl Valley Golf & Country Estate. Heerlijk genietend van de Zuid-Afrikaanse zomer werden wij door onze vrienden rondgeleid door Kaapstad. We gingen ook alvast in Bloubergstrand kijken om een locatie te kiezen voor de huwelijksplechtigheid. Vanuit elke hoek zie je de Tafelberg op de achtergrond, dus elke plek was goed. Zondag zijn we langs Andred in Kaapstad gegaan om de laatste dingen te bespreken en het laatste papierwerk te regelen. Omdat we al kennis hadden gemaakt via Skype, was de ontmoeting in Zuid-Afrika alsof we elkaar de week ervoor nog hadden gezien; erg vriendelijk en gemakkelijk. We kregen wel ‘huiswerk’ mee. In Zuid-Afrika is het gebruikelijk om in plaats van het ja-woord te geven een gelofte af te leggen. Andred had een aantal voorbeelden waar wij een keuze uit konden maken. Dit kon zowel in het Afrikaans als in het Engels. Gelukkig was het niet nodig om de geloftes uit ons hoofd te leren, maar konden we op de huwelijksdag de gekozen geloftes nazeggen. De dagen daarna hebben we vooral veel van de omgeving van Kaapstad gezien.

 

Het ja-woord
Woensdag 2 maart was het zover. Als verrassing ging Mariken met haar vriendin ’s ochtends naar de plaatselijke bloemist voor een mooi boeket en de corsages. Omdat we bij zonsondergang wilden trouwen, hadden Mariken en ik voor de middag een tweemaster geregeld waarmee we door de baai van Kaapstad gingen zeilen. Ook om onze vrienden te bedanken voor alles wat ze hadden gedaan om in Zuid-Afrika te kunnen trouwen. Aan boord hebben we heerlijk geluncht en genoten van de mooie kust van Zuid-Afrika; de Tafelberg is schitterend vanaf het water. Na 2,5 uur varen begon het bewolkt te worden en zijn we teruggegaan naar de haven.
Vervolgens zijn we naar Bloubergstrand gereden.
In Bloubergstrand hadden we een mooi boetiekhotel geboekt: Blaauw Village Guest House, waar we een heerlijke honeymoon suite hadden met uitzicht op de oceaan. Eerst gingen de heren zich verkleden, waarna het de beurt was aan de dames. Terwijl ik beneden stond te wachten, kwam Mariken in haar schitterende jurk de trap af. Onze vrienden hadden ook nog een fotograaf geregeld zodat we later een heel mooi aandenken hadden aan deze geweldige dag. Met Andred hadden we op het strand afgesproken. Door de wind die ’s middags op kwam zetten was het helaas bewolkt geworden en waaide het nog steeds behoorlijk. Gelukkig had Mariken geen kapper geregeld.
Daar stonden we dan met onze voeten in het zand en mensen om ons heen die ons dierbaar zijn, wat geweldig! Het mooie was ook nog dat de bewolking langzaam begon open te breken met als gevolg een schitterende zonsondergang met een knaloranje lucht. Na de mooie speech van Andred waarin hij vertelde wat het huwelijk allemaal inhoudt, waren wij aan de beurt om onze geloftes naar elkaar uit te spreken. Na nog een paar persoonlijke woorden van Mariken en mij waren we officieel getrouwd en werden de ringen en manchetknopen uitgewisseld. Het was een geweldig moment; de zon die achter ons wegzakte in de zee aan de ene kant en de Tafelberg op de achtergrond in Kaapstad aan de andere kant. We moesten opschieten voor de foto’s aangezien de zon in Zuid-Afrika snel ondergaat. Vanwege de wind en de Afrikaanse wet zijn we na de fotoshoot naar het restaurant gegaan waar we de huwelijksakte hebben getekend. Naast het zetten van een handtekening zijn vingerafdrukken ook verplicht. Na dit officiële gedeelte hebben we heerlijk gegeten met uitzicht op de Tafelberg en de oceaan. In ons hotel werden we later nog verrast met champagne en rozenblaadjes op bed.

Huwelijksreis
Na de huwelijksnacht zijn wij nog enkele dagen bij onze vrienden gebleven waarna de huwelijksreis echt van start ging; een schitterende roadtrip langs de tuinroute van de West-Kaap.

Wil je ook trouwen in het buitenland? Je persoonlijke Travel Counsellor helpt je hier graag bij.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven