Europa

Jersey

Ontdek Jersey!

Vlakbij de kust van Normandië ligt het eiland Jersey. Verwarmd door het warme water van de golfstroom en gezegend met de meeste zonuren van alle Britse eilanden, kom je heerlijk tot rust. Voordat je het weet ben je, met een rechtstreekse vlucht met easyJet van Amsterdam naar Jersey, omringd door groene weides, een ruige kustlijn, gouden zandstranden en heerlijk eten.

Natuur en cultuur in Jersey

Het eiland is ongeveer 116 km² groot, dus je hoeft niet ver te lopen om op een schat van het verleden te stuiten. Zoals de verdedigingsbunkers bij de kust die het verhaal vertellen over de bezetting van het eiland, ruïnes ouder dan de Egyptische Pyramides en een nationaal park met ruim 70 km aan prachtige kustlijn.

Zonnig Klimaat

Jersey staat bekend om het zonnige klimaat. Dat is ook een van de redenen waarom er elke zomer veel toeristen hier een zonnige zomer willen doorbrengen, zonder Europa te verlaten. Pak je koffers voor de zonnigste plek van de Britse eilanden, omringd door 24 ongerepte baaien die dagelijks worden schoongespoeld door het sterkste getij van Europa.

Het maakt niet uit waar je in Jersey bent, het strand is nooit ver weg. Op Jersey ben je nooit meer dan tien minuten van de zee verwijderd. Van de gouden zandbaaien in het zuiden, de Atlantische golven aan de westkust en de beschutte baaien en verborgen rotspoelen in het noorden en oosten, de stranden van Jersey zijn een speeltuin om te verkennen.

 

Reis door de tijd

Je kunt een bibliotheek vol boeken schrijven over de fascinerende geschiedenis van Jersey. Van ruïnes ouder dan de piramides tot aan 15e-eeuwse kastelen en doolhoven van oorlogstunnels. Het bewogen verleden van Jersey gaat helemaal terug tot de ijstijd. Het is bijvoorbeeld de thuisbasis van het 10e oudste gebouw ter wereld. Daarnaast biedt het eiland musea die de bezettingsgeschiedenis van het eiland tijdens WO2 en goed bewaarde middeleeuwse kastelen belichten.

Kom en zie zelf het bewogen verleden dat zijn stempel heeft gedrukt op het landschap van het eiland. Deze historische highlights kun je zeker niet missen.

  • Ontdek hunebedden  - ontdek de best bewaarde prehistorische vindplaatsen, hunebedden en grafheuvels ter wereld. Zoals La Hougue Bie, een graftombe uit de nieuwe steentijd die ouder is dan de piramides uit Egypte.
  • Duik de oorlogstunnels in -  kom achter de historie van de bezetting in Jersey en de meeslepende, maar ook griezelige geschiedenis van het ondergrondse tunnelnetwerk dat door de Duitsers werd gebouwd met behulp van slavenarbeid.
  • Verover Mont Orgueil Castle - Mont Orgueil is een indrukwekkend middeleeuws kasteel dat boven de vissershaven van Gorey ligt. Beklim de hoogte en geniet van het uitzicht over de Franse kust. Kleintjes kunnen de verdedigingsmuren bestormen verkleed als middeleeuwse ridders.
  • Bezoek Elizabeth Castle - een voormalige 16e-eeuwse kluizenarij, werd gebouwd in opdracht van koningin Elizabeth I en ligt op een klein eiland dat uitsteekt boven het vasteland. Bij eb kun je over de brug lopen, maar meestal is een watertaxi nodig om het kasteel te bereiken.

Trek eropuit

Als je van de natuur en wandelen houdt ben je helemaal op je plek in Jersey. Er zijn overal op het eiland tal van rustige landweggetjes, kustpaden en routes. Wandelaars kunnen hun hart ophalen in het 2.145 hectare grote nationale park van Jersey aan de westkust.

Foodies paradijs

Fijnproevers kunnen hun hart ophalen aan een mix van Britse en continentale smaken. er gaat niets boven de 'Grote Vier' die het eiland een plek op de culinaire wereldkaart hebben bezorgd: kreeft, Jersey Royal aardappels, oesters en zuivel. Probeer bijvoorbeeld vers gevangen kreeft met boterzachte Jersey Royal aardappels of de unieke smaak van de Jersey oesters, die in een van de schoonste wateren van Europa te vinden zijn.

Kreeft

Kreeft

Alle kreeften worden lokaal gevangen bij vissers uit Jersey en worden vers geserveerd voordat jij nog de kans krijgt om te zeggen dat jij ze lekker knapperig wilt hebben. Jouw Jersey kreeft hoeft dus niet van ver te komen. Geniet van deze delicatesse, geserveerd met een warm welkom en een verfrissend zeewindje.

 

Jersey Royals

Jersey Royals

Je kunt geen versere aardappels krijgen dan de Jersey Royals verkocht door de boerderijen waar ze worden verbouwd. Verspreid over het eiland vind je kraampjes langs de weg en boerderijwinkels vol lokaal geproduceerde en geteelde producten. Ontdek enkele van de beste boerderijwinkels en markten van Jersey.

Oesters

Oesters

Jersey heeft het op drie na grootste getijdengebied van de wereld, wat betekent dat het eiland gezegend is met de perfecte omstandigheden om een aantal van de lekkerste oesters ter wereld te kweken. Met een dagelijkse stroming van het helderste water in Europa is de Royal Bay of Grouville de thuishaven van de oesterkwekerijen op Jersey.

Zuivel

Zuivel

De beroemde koeien van Jersey maken de romigste, rijkste en zachtste roomijs in de wereld sinds 1763. Je kunt dan ook geen ijscowinkel voorbijlopen zonder een bolletje Jersey roomijs te bestellen. Het lekkerst met het zand tussen je tenen of als zoete traktatie na een dag hard verkennen als de zon ondergaat boven de vuurtoren van La Corbière.

Verken Jersey op twee wielen

Jersey is een fietsparadijs met meer dan 560 km aan wegen en routes om te ontdekken. Er zijn zelfs 'Groene Wegen' te vinden, waar fietsers voorrang hebben op auto's en waar een snelheidslimiet van 25 km/u geldt. Zo hoef jij je als fietser niet druk te maken over de drukte van het verkeer en kun je rustig genieten van de omgeving.

Het maakt niet uit wat voor soort fietser je bent, er is altijd een leuke route voor jou om te ontdekken. Zin in een rustig ritje? Fiets dan langs de zandstranden. Als je toch op zoek bent naar wat meer uitdaging, kan je de heuvel aan de noordkust op fietsen. Geniet van de golven die aanspoelen op het strand en de zeemeeuwen die met je meevliegen naar je volgende bezienswaardigheid.

Met de openbare bussen van Jersey kun je gemakkelijk het eiland verkennen waar je maar wilt en de meeste bussen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.