Panama… het kanaal en zoveel meer!

03 April 2020

Tekst en fotografie: Dennis Verhagen

Het eerste wat in mijn gedachten opkomt als ik aan Panama denk, is het wereldberoemde Panamakanaal; het kanaal dat de doorsteek mogelijk maakt tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. Door dit kanaal hoeven schepen niet helemaal om Zuid-Amerika heen te varen.
Kortgeleden had ik de mogelijkheid om naast het kanaal een paar andere plekken in Panama te ontdekken.

Eerst een paar feiten op een rijtje
De republiek Panama is een land in Centraal-Amerika dat grenst aan Costa Rica en Colombia met ongeveer 3,8 miljoen inwoners met als hoofdstad Panama-Stad. De officiële taal in Panama is Spaans. Onze ervaring is dat je je ook met Engels aardig kan redden mede door de grote hulpvaardigheid van de Panamezen. Doordat de droge periode van januari tot mei loopt, is dit de beste periode om naar en door Panama te reizen.

Panama-Stad
Aangekomen op Tocumen International Airport halen we de huurauto op, die we via Travel Counsellors hebben geregeld. Hierbij alvast een goede tip…check bij het autohuurbedrijf hoe de betaling verloopt op de tolwegen rond Panama-Stad. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij de poortjes, die toegang geven tot de tolwegen. Na ongeveer een kwartier rijden vanaf de luchthaven raken we zeer onder de indruk van de Manhattan-achtige gebouwen die in de verte oprijzen. Ons eerste hotel bevindt zich in dit nieuwere en moderne gedeelte van Panama-Stad. We bereiken na de nodige uitdagingen met éénrichtingsverkeerswegen ons hotel, het Radisson Decapolis Hotel Panama City, een modern en prima hotel. Bij aankomst wordt de auto door medewerkers geparkeerd in de vlakbij gelegen parkeergarage en weer opgehaald wanneer je de auto weer nodig hebt. Deze service is gratis. Na een soepele check in gaan we naar onze modern vormgegeven kamer met mooi uitzicht op de kustlijn om ons op te frissen, waarna we te voet de avond in gaan om de stad verder te ontdekken.

Cinta Costera
Vanuit het hotel lopen we binnen 5 a 10 minuten naar het begin (of einde) van de Cinta Costera, een pad van ongeveer 4 kilometer langs de kust naar het oude centrum van Panama-Stad. Het pad loopt door een mooi aangelegd stadspark, waar veel lokale inwoners en toeristen samen komen. Er wordt gelopen, gerend, gefietst, geskateboard, maar ook gezellig met elkaar gepraat en gedronken bij de vele bankjes en gesport bij de aanwezige sportvelden in het park. Niet alleen het uitzicht op de Bahia de Panama (Panama Baai) vanuit het park is de moeite waard, maar vooral een blik om je heen op het hoogbouwgedeelte van de stad tijdens het vallen van de avond is indrukwekkend… kortom de perfecte plek om het begin van onze eerste avond in Panama door te brengen.

Casco Viejo (De oude stad)
Na een goede wandeling komen we aan bij Casco Viejo, ook wel Casco Antiguo of San Felipe genoemd. Dé historische wijk van Panama-Stad dateert uit de 17e eeuw en staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een avondwandeling door deze wijk brengt je terug naar andere tijden. Een prachtige kathedraal, kerken, een oud theater, een sfeervol museum over het Panamakanaal en mooi gelegen pleinen met uitnodigende terrasjes komen aan je voorbij. In deze wijk is het gedurende de avond goed toeven in de verschillende restaurants, modern ingerichte bars en zelfs een aantal rooftop-bars vanaf waar het uitzicht op het moderne gedeelte van Panama-Stad de uitgaanservaring compleet maakt. Na deze perfecte eerste kennismaking met Panama-Stad keren we terug naar ons hotel.Parque Metropolitana
Na een goede nachtrust en een prima ontbijt vertrekken we richting Parque Metropolitana, een jungle park gelegen net ten noorden van het centrum van Panama-Stad. Gedurende de rit laten we het stadse achter ons en bevinden we ons bij aankomst bij het bezoekerscentrum (waar zich ook een prima parkeerplaats voor de auto bevindt) aan de rand van een natuurpark. Na een ticket gekocht te hebben, kunnen we kiezen uit 5 hiking-trails, waarvan er twee leiden naar het letterlijke hoogtepunt van het bezoek aan het park, het Mirador uitzichtpunt. Onderweg lopen we door een mooi groen jungle park, waar we vele diersoorten zien en vooral horen, waaronder vele vogels en zelfs schildpadden in een aanwezige natuurlijke vijver. Het is een redelijk uitdagende wandeling om het Mirador uitzichtpunt te bereiken, maar het is absoluut de moeite waard! Het uitzicht op dit punt over Panama-stad is zeer indrukwekkend! Nadat we weer teruggekeerd zijn bij het bezoekerscentrum besluiten we een bezoek te brengen aan dat andere bekende uitzichtpunt in Panama-Stad, Cerro Ancon.

Cerro Ancon (Ancon Hill)
Dichterbij het oude stadscentrum ligt Cerro Ancon, een heuvel met op het hoogtepunt op 199 meter een grote Panamese vlag. We parkeren de auto een stuk de heuvel op, waarna we vervolgens geleidelijk de heuvel op lopen via een geasfalteerde, steeds smaller wordende weg. Er hoeft geen toegang betaald te worden om de heuvel op te gaan. Onderweg kan je door de jungle-achtige begroeiing heen alvast genieten van mooie uitzichten. Na een wandeling van ongeveer 30 minuten bereiken we de top van de heuvel, waar 2 prachtige uitzichtpunten over de oude stad en de moderne hoogbouw van Panama-Stad te vinden zijn. Ook deze tweede klim van de dag is zeer de moeite waard! Na uitgebreid genoten te hebben van het uitzicht keren we terug naar onze auto om vervolgens terug te gaan naar het hotel om ons op te frissen en ons klaar te maken voor weer een mooie avondwandeling naar de oude stad, waar we genieten van een heerlijk hapje en een drankje.

Panamakanaal
We checken uit bij het hotel in Panama-Stad om vervolgens naar de plek te gaan waar Panama vooral om bekend staat, het Panamakanaal. Ongeveer 15 minuten rijden ten noorden van Panama-Stad ligt de bekendste sluis in het Panamakanaal genaamd Miraflores. Aangekomen bij Miraflores vinden we een nieuw en modern bezoekerscentrum, waar we, na het kopen van toegangskaarten, vanaf de 4e etage een indrukwekkend uitzicht hebben op de sluis en natuurlijk een klein deel van het 81 km lange Panamakanaal. Als je geluk hebt vaart er op het moment van je bezoek een schip door de sluis, waardoor het effect van de sluis nog groter zal zijn. Voor dit uitzicht komen wij en de andere toeristen natuurlijk vooral. Het bezoekerscentrum biedt echter ook een mogelijkheid om in een bioscoopzaal een film te bekijken over de geschiedenis van het kanaal en op groot IMAX-scherm een film over de werking van het kanaal. Daarnaast bevindt zich in het centrum ook nog een leuk, interactief museum over de geschiedenis, heden en toekomst van het kanaal en kan men een hapje en een drankje nuttigen in het aanwezige restaurant. Een bezoek aan de Miraflores sluis is wat ons betreft een zekere must tijdens een bezoek aan Panama. Na dit bezoek vertrekken we naar de plek waar we de komende paar nachten zullen verblijven.

Gamboa Rainforest Reserve
Zo’n 25 kilometer ten noorden van Panama-Stad ligt Gamboa Rainforest Reserve midden in het Soberania National Park Rainforest. Bij aankomst zien we al hoe prachtig dit resort gelegen is aan het Panamakanaal. We worden nog eens extra blij verrast als we het weidse en schitterende uitzicht op het kanaal vanaf ons balkon van onze kamer zien. De aanwezigheid van een hangmat maakt het perfecte plaatje compleet! De komende dagen verkennen we het gebied rond het resort door middel van een aantal tours, die geboekt kunnen worden bij het hotel. Hierbij is er bijvoorbeeld een mogelijkheid ’s avonds met een boot het kanaal op te gaan gedurende een Night Safari Boat Tour of kan je begeleid gaan hiken door de jungle, waarbij je vele diersoorten, zoals luiaards, apen, tropische vlinders en de meest opvallende vogels kan tegenkomen. Na een paar geweldige dagen in dit Nationale Park, zijn we klaar om de nodige kilometers af te leggen naar Boquete in het westen van Panama.Boquete
We vertrekken vroeg in de ochtend om 540 kilometer in ongeveer 7,5 uur per auto af te leggen naar naar Boquete. Het is ook mogelijk om deze afstand af te leggen met het vliegtuig, wat natuurlijk veel sneller is. De autorit die wij maken is prima, maar zeker te missen mocht je er toch voor willen kiezen om te gaan vliegen. Boquete ligt aan de voet van de Volcán Barú, het hoogste punt van Panama, en helemaal omgeven met jungle. Het is ook vooral bekend om de landbouw van koffiebonen. We verblijven de komende dagen in Boquete in het Valle Escondido Resort Golf & Spa gelegen aan de rand van het stadje in een kleine vallei. Overal waar je kijkt vanuit het resort zie je het groen van de jungle. Ook hier ontdekken we tijdens ons verblijf de omgeving door veel te hiken door de jungle en langs de koffievelden. Eén van de populaire vertrekpunten voor de vele hiking-en trekkingtours is Finca Lerida. Hier bevindt zich ook een prima hotel en restaurant om bijvoorbeeld, zoals wij gedaan hebben, heerlijk te lunchen. Hier kunnen eventueel ook begeleide tours geboekt worden. Vergeet ook vooral niet om het kleine centrum van Boquete te bezoeken. Hier vind je onder andere het Artisan Village met een tiental kraampjes waar je leuke souvenirs kan kopen zoals tassen, sieraden en kunst. De dagen vliegen ook hier weer voorbij! Helaas is het toch weer tijd om helemaal terug te rijden om na een laatste avond in Panama-Stad de huurauto in te leveren op de luchthaven en Panama te verlaten.

Natuurlijk zijn er nog zoveel meer plekken om te ontdekken in Panama, maar onze reis in Panama heeft ons zeker een goede indruk gegeven van wat dit prachtige land met zeer vriendelijke en hulpvaardige bewoners te bieden heeft met als twee hoogtepunten, vinden wij, het Panamakanaal en Panama-stad! Voor meer informatie over het reizen naar en in Panama kun je terecht bij je Travel Counsellor.


 

 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven