Fun in Finland

03 April 2020

Tekst: Harmke Kraak
Fotografie: Vuokatti Safaris en Harmke Kraak | Met dank aan: vuokatti.fi en visitfinland.com

Houd je van natuur, dan is Finland zeker iets voor jou! Zowel in de zomer als in de winter is het hier prachtig. Er zijn ontelbare meren, watervallen, naaldwouden en berkenbossen. De natuur leent zich voor hiking, huskytochten, boottochten en watersport. Sla ook de sauna niet over, dat is in Finland een dagelijks ritueel.

Finland! Ik was er nog nooit geweest en was dan ook blij dit noordelijke land te kunnen ontdekken. Ik begon mijn reis in hoofdstad Helsinki (zie verderop). Daarna vloog ik door naar de stad Kajaani in de regio Kainuu in Oost-Finland. Vanuit de lucht lijkt Finland één grote kerstkaart vol naaldwouden en meren. Ik land op de kleine airport van Kajaani – op zo’n 500 km van Helsinki en 100 km van de Russische grens – en ontmoet er mijn reisgenoten. We nemen een kijkje bij de ruïne van een zeventiende-eeuws kasteel. Kajaani draaide eeuwenlang om de productie van houtteer. De teer werd gewonnen uit de naaldbomen in de uitgestrekte bossen in de omgeving en werd onder meer gebruikt in hoestsiroop en huidverzorgingsproducten. Een Fins spreekwoord luidt: ‘Als teer, wodka en sauna niet meer helpen, helpt niets meer!’ Dat Finland ook inderdaad het land van sauna’s is, daar kom ik snel genoeg achter. Het wemelt ervan!

Naaldbossen en bergbramen
We gaan op weg naar ons hotel in de plaats Vuokatti en maken in de middag een hike naar de top van de heuvel Vuokatinvaara. Lopend over de bospaadjes dringt de frisse geur van dennennaalden mijn neusgaten binnen. Verder groeien er berken, bosbessen – de eerste van het seizoen – en lakka ofwel gele bergbramen. Finnen houden van stilte en die is in de bossen volop te vinden. Taina, een dame met vlechtjes in het haar, is mee als wandelgids. Op de top van de heuvel deelt ze broodjes, bessen en chocola uit, terwijl wij genieten van het weidse uitzicht. In de diepte zien we meren en bossen, om ons heen zijn er velden vol paarse bloemen. Het zijn wilgenroosjes, ofwel horsma in het Fins. De dag eindigt in een saunapaviljoen aan een meer in Vuokatti. Finser kan niet. Grappig genoeg is er een eetruimte direct naast de saunaruimte. Voor Finnen is de combinatie eten & sauna heel normaal. De tafel is al gedekt en het eten staat klaar. De verleiding is groot om meteen aan te vallen, maar we gaan eerst de sauna in. Daar scheppen we water op de kooltjes zodat de temperatuur oploopt. Finnen houden van loeihete sauna’s. Na het zweten springen we via een zwemsteiger het koele meer in!

Watervallen en wakeboarding
Een dag later gaan we opnieuw zwemmen, ditmaal onder een waterval in Ukkohalla. Een bospaadje leidt naar een meertje waar twee kleine watervallen in uitkomen. Via spekgladde stenen kunnen we het water in stappen. Ook vandaag is het een bijzonder warme dag. Dus het koele water is een welkome verfrissing. En wat een idyllische plek! We zijn opnieuw midden in de vrije natuur, zonder geluiden van auto’s of motoren. Er volgen meer wateractiviteiten vandaag. We gaan namelijk wakeboarden op het Syvä-meer in Ukkohalla. Het is de noordelijkste Cable Wakeboard Track ter wereld. Vanaf de kant grijp je een kabel vast en laat je je al staande op je wakeboard (of waterski’s) het meer in trekken. Deze afsprong is het heikele punt. Weet je daarbij overeind te blijven, dan neemt de kabel je als vanzelf mee langs een circuit over het meer. Vanaf de kant wordt luid geapplaudisseerd voor iedereen die het lukt een volledige ronde af te leggen. Bij het meer is – uiteraard – ook weer een sauna. Ik beland hier tussen vijf Finnen die volgens goed Fins gebruik allemaal hun koude biertje mee de hete sauna in nemen.

Ballroom dancing en Beach yoga
Deze avond bezoeken we danshal Napis. Mensen komen van heinde en verre naar dit legendarische Finse paviljoen op de heuvel om te ballroomdansen op livemuziek. De dansvloer biedt ruimte aan zeker 2000 mensen. We kijken naar swingende paren en minder gevorderde koppels. Wie wijn wil drinken of frisse lucht wil happen, kan terecht op het panoramaterras met uitzicht op meren en heuvels. We maken het niet te laat, want de volgende ochtend zetten we koers naar Kuhmo, een charmant plaatsje niet ver van de Fins-Russische-regio Karelië. We melden ons bij hotel Kalevala voor een yogales op het strand.

Dit hotel ligt aan een meer en richt zich op wellness en mindfulness. De lerares doet de oefeningen voor, te beginnen met diep ademhalen... Oei, dat kan diepe emoties losweken, merk ik. Gelukkig kunnen we na de les zwemmen in het meer en dat brengt me terug in balans.

En dan volgt de lunch in het restaurant van hotel Kalevala! We smullen van de paddenstoelensoep boordevol ‘valse morieljes’. Ze zijn geplukt in de directe omgeving. Ook het zuurdesembrood erbij smaakt heerlijk. Hier in het oosten van Finland is de keuken ‘zuurder’, meer naar het westen toe richting Zweden is de keuken ‘zoeter’.

Heldenepos en muziekfestival

Hotel Kalevala in Kuhmo is vernoemd naar het heldenepos Kalevala uit de regio Karelië, een epos dat iedere Fin kent. Het verhaal werd in de negentiende eeuw opgetekend op grond van mondelinge overlevering. In art center Juminkeko in Kuhmo – een fraai staaltje moderne Finse architectuur – leren we alles over dit epos. Het is in meer dan vijftig talen vertaald. Na het diner en de koffie in de open lucht (Finnen zijn dol op koffie, ze drinken het meer dan Italianen) begeven we ons naar de concertzaal, nóg een fraai staaltje Finse architectuur in Kuhmo! Elke zomer vindt hier het wereldberoemde internationale kamermuziekfestival plaats. Volgend jaar is de vijftigste editie. Hoewel Finnen dol zijn op hardrock, is klassieke muziek ook geliefd. Zo zag ik in Helsinki de ene na de andere straatmuzikant op cello of viool. Vladimir Mendelsohn, een Roemeen die in Den Haag woont, is artistiek directeur van het kamermuziekfestival. Hij geeft hoog op van de violist die we gaan horen, de Rus Sergey Malov. En wat maakt deze begaafde

violist er een show van! Nog nooit heb ik zo’n bevlogen uitvoering van Vivaldi’s Jaargetijden gehoord. De zaal, die volledig van hout is, heeft de perfecte akoestiek. Kers op de taart is de zonsondergang om 11 uur ’s avonds als we naar ons hotel rijden.

Doen in Oost-Finland!

Hotspots in Helsinki

  1. Vanaf de airport in Helsinki ben je met de Finnair shuttlebus in 35 minuten bij het Centraal Station, een meesterwerk van architect Saarinen uit 1919.
  2. Bezoek de witte neoklassieke Dom in hartje stad. De kerk dateert uit 1852 toen Rusland nog overheerste en is opgedragen aan tsaar Nicolaas.
  3. Een posh terras aan het water is Mattolaituri. Bestel je iets alcoholisch, zoals champagne van Moët et Chandon, dan moet je wel flink in de buidel tasten.
  4. Teurastamo is een voormalig slachthuisterrein dat tot culinaire hotspot werd omgetoverd met leuke restaurants, bars, terrasjes en street art.
  5. In het Design District vind je Spun Coffee & Goods. Dit piepkleine barretje werd vorig jaar geopend door Anna, die eigenlijk archeologe is. Ze haalt de koffiebonen uit Italië.
  6. Löyly Sauna zit in een designpaviljoen aan het strand. Behalve twee soorten sauna’s tref je er een grote bar annex restaurant met terras.
  7. Het moderne design van hotel Klaus K verwijst naar het Finse heldenepos Kalevala. Het bijbehorende Italiaanse restaurant Toscanini is een aanrader. Ik at er een heerlijke risotto.
  8. De rooftopbar van hotel Torni is een mooie plek om de zonsondergang boven Helsinki te zien. Hoogzomer is dat natuurlijk zeer laat op de avond.

Je persoonlijke Travel Counsellor stelt graag een reis op maat voor je samen naar Finland.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven