Dominicaanse Republiek

28 April 2021

Tekst: Milka van Dam | Fotografie: Hannelore Verschut en Tessa Korenhoff
Met dank aan: Tui Nederland en Dominican Republic Ministry Of Tourism

Mijn reis brengt me naar de Dominicaanse Republiek en niet voor de eerste keer. Deze bestemming heeft jaren geleden al mijn hart gestolen, de sfeer, de mensen, de stranden, het relaxte Caraïbische leven en vooral de muziek maken dat ik mij altijd thuis voel zodra ik voet op Dominicaanse bodem zet.

Deze keer gaat mijn reis naar delen van het eiland waar ik nog niet eerder ben geweest, het onbekendere La Romana, de hoofdstad Santo Domingo en de regio Samana, maar daarover straks meer. Vanaf Amsterdam en Brussel vlieg je, bijvoorbeeld met TUI, in ongeveer 9 uur naar Punta Cana. Deze toeristische plaats is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een paradijs voor iedereen die op zoek is naar een goed all-inclusive hotel. Er is echt voor elk wat wils. Zelf verblijf ik in het Paradisus Punta Cana. Een goede accommodatie om heerlijk te wennen aan de Caraïbische zon, waar je kunt zwemmen in de helder turqoise Caraïbische zee en waar je over het tijdsverschil heen kunt komen.

Punta Cana
Ben je in Punta Cana, breng dan een bezoek aan het Scape Park bij Cap Cana. In dit natuurpark zijn verschillende activiteiten te doen, waarbij de meest avontuurlijke de zipline-experience is. Hoog in de bomen ga je gezekerd via de zipline van top naar top en eindig je, als je wilt, in het kristalheldere water van Hoyo Azul. Niet alleen een spannende ervaring met prachtige uitzichten maar ook nog eens geweldig leuk om te doen.
En ben je in voor een avond stappen? Sla dan de Coco Bongo niet over. Een club waar je de hele avond vermaakt wordt met optredens van dansers, acrobaten, lasershows en waar de muziekstijlen en genres elkaar in hoog tempo opvolgen. Alles komt voorbij; van de Beatles tot Madonna, van pop tot salsa… je weet bij voorbaat dat het een avond wordt om nooit te vergeten!

La Romana
Vanuit Punta Cana vertrekken we richting La Romana, waar we een bezoek brengen aan Casa de Campo. Een schitterend stuk van de regio met prachtige luxe hotels en villa’s voor diegenen die op zoek zijn naar privacy en luxe. In Casa Campo bevindt zich Altos de Chavon. Een nagebouwd 16e-eeuws Italiaans dorp, met onder andere een amfitheater. Oude tijden herleven als je hier rondloopt. Het dorp is het middelpunt van de Dominicaanse kunstenaars-scene. Een geliefde plek voor zowel studenten als nationale en internationale artistiekelingen. Het amfitheater wordt gebruikt voor optredens door (grote) artiesten maar kan ook dienen als trouwlocatie. Vanuit hier is ook een uitstapje te maken naar Isla Catalina. Wij stappen op in Bayahibe en een korte boottocht brengt ons naar dit onbewoonde eiland. Een dag hier relaxen op het strand terwijl je kunt genieten van een drankje en eten van de barbecue is absoluut geen straf.

Santo Domingo
Het vervolg van mijn reis brengt me naar Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Wil je op een andere manier de stad leren kennen, boek dan een tocht per ‘Trikke’. Het voertuig heeft iets weg van een Segway en is leuk en relatief makkelijk te besturen. De stad ademt sfeer, vooral in de bijna volledig in ere herstelde koloniale zone. Hier is het waar Christopher Columbus aan land kwam en de eerste kathedraal van Zuid-Amerika werd gebouwd. De koloniale zone staat tegenwoordig op de Unesco Werelderfgoedlijst. In het weekend wordt er ’s avonds op straat gedanst bij de stadsmuren. Wat mij betreft is een bezoek brengen aan Santo Domingo een must als je deze kant van het eiland bezoekt. De livemuziek, dansende mensen op straat, het kan niet anders dan dat je er vrolijk van wordt.

Samana
Als we Santa Domingo verlaten, steken we het eiland over naar de kant van de Atlantische Oceaan. Samana is onze volgende stop. De rit ernaartoe duurt ongeveer 3 uur. De wegen zijn goed begaanbaar en men zegt dat het zeker mogelijk is om zelf te rijden. Door het chaotische verkeer en de wat macho-rijstijl van de meeste weggebruikers zou ik het zelf niet aandurven maar anderen wellicht wel. Wat opvalt op de Dominicaanse Republiek is dat het overal groen is. Het regent er dan ook regelmatig, kort, heftig en het blijft warm. Tropische buien zogezegd. Vooral in Samana valt het groen mij op; de bloemen, bergen, ongerepte natuur, gekleurde huisjes langs de weg en het gebrek aan vele toeristen maken dat dit deel van het eiland totaal anders aandoet dan bijvoorbeeld Punta Cana. Hier moet je zijn als je weg van de gebaande paden wilt gaan.Ook in dit deel bevinden zich mooie hotels, zoals het Luxury Bahia Principe Cayo Levantado. De rust, natuur en het parelwitte strand maken het plaatje compleet. Ben je op zoek naar een echt pareltje qua accommodatie, dan is mijn tip Sublime Samana. Gelegen aan het strand. De mooie villa’s met hun strakke design zijn een feest om in te verblijven. In Samana ligt ook Las Terrenas, een gezellig dorpje om een beetje te winkelen, langs het strand te flaneren en heerlijk op het strand te eten. De vis komt zo uit zee, verser dan dat wordt het niet.

Een van de hoogtepunten wat mij betreft was de tocht te paard naar de El Limon-waterval. Te paard kun je een heel stuk richting de waterval komen. Je steekt de rivier over en gaat over smalle bergpaadjes terwijl je prachtige uitzichten hebt. Het laatste stuk naar de waterval zul je moeten lopen, de weg gaat stijl naar beneden, waarna je een heerlijk verkwikkende duik kunt nemen bij de waterval. Ging de weg heen stijl naar beneden, terug betekent dit dus stijl omhoog. Het is de klimtocht meer dan waard. Sluit je tocht af met een lunch op Playa Coson. De Piña Colada wordt in een ananas geschonken en de vis en andere locale lekkernijen zijn overheerlijk.

Vanuit hier gaat mijn reis weer terug naar Punta Cana om van daaruit het vliegtuig terug naar Amsterdam te nemen. Eenmaal terug bedenk ik mij dat deze bestemming zo veel meer te bieden heeft dan de meeste mensen weten. Ik zou dan ook iedereen willen aanraden om de bestemming ook echt te gaan ontdekken. Je zult zien dat het land, de mensen en de muziek, net als bij mij, je hart zullen stelen.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven