Cambodja, een land in ontwikkeling

03 April 2020

Tekst: Milka van Dam - Springer | Fotografie: Henny Ottenheim Neijssen | Met dank aan: Wide Eyed Tours, KLM en Bangkok Airways

Het eerste waar je aan denkt bij Cambodja is Angkor Wat of de Rode Khmer, toch? En terecht overigens! Maar daarnaast heeft het land nog zo veel meer te bieden…

Siem Reap
Bij aankomst op de luchthaven van Siem Reap is het eerste wat opvalt de rust. Dit gevoel blijft zodra je de luchthaven verlaat en richting de stad rijdt. Siem Reap is een van de grootste steden van het land en je zou verwachten in een enorme chaos terecht te komen met duizenden scooters en brommers en bomvolle straten die het verkeer niet tot nauwelijks aankunnen. Maar ondanks dat Siem Reap een van de grootste steden is, heeft de stad maar een kleine 200.000 inwoners, ‘groot’ is dus redelijk relatief. Wil je rustig acclimatiseren, dan is dit dus dé plek om je reis te beginnen.

Siem Reap kent qua accommodaties voor elk wat wils, van goedkope budgethotels en home-stays tot prachtige 5* resorts. Mijn geluk kon niet op toen ik werd afgezet in het Shinta Mani Resort. Hier overheerst een sereen gevoel. Het resort kenmerkt zich door de pure gastvrijheid en de stijlvolle uitstraling. Het Nederlandse management en de eigenaren van dit resort zijn nauw betrokken bij de opbouw van Cambodja waarbij de positieve ontwikkeling van de lokale bevolking vooropstaat. Al met al een absolute aanrader om hier te overnachten, terwijl je Siem Reap en de omliggende highlights bezoekt.

Vanuit hier wachten de waanzinnige tempels op je bezoek. De omgeving van de stad kent er vele. Ik bezocht er een aantal waaronder de indrukwekkende Ta Prohm en Angkor Tom en de majestueuze Angkor Wat. De ruïnes van deze eeuwenoude tempels werden begin 1900 ontdekt en zijn sindsdien dé toeristische highlights van Cambodja. Tijdens het ronddwalen bij de tempels waan je je werkelijk in vervlogen tijden. De bouwwerken met al hun overwoekeringen en prachtig gedetailleerde bewerkingen grijpen je, het is een voorrecht er te mogen lopen. Mocht je in de gelegenheid zijn, ga dan vlak buiten het Angkor Wat-complex lunchen in een van de lokale restaurantjes, een ware happening en de lokale specialiteit ‘Amok’ smaakt hier op zijn best.

Heb je nog meer tijd te besteden in de omgeving, kies er dan voor om op het meer van Tonlé Sap, de uitloper van de Mekong Delta, een stuk te gaan varen. Mij bracht deze boottocht naar Kampong Kleang, een van de kleine vissersdorpen langs de oevers van Tonlé Sap, waar alle huizen gebouwd zijn op 12 meter hoge palen. Zo wordt voorkomen dat tijdens de regentijd alles wegspoelt. Je kunt je tocht zelfs uitbreiden met een overnachting bij een van de knusse home-stays, een mooie ervaring voor diegenen die graag iets van het authentieke Cambodjaanse leven mee willen krijgen.

Ook ’s avonds kun je je prima vermaken in Siem Reap. De stad kent een heuse ‘pub street’; deze enorm toeristische en commerciële straat vol met bars, restaurants en discotheken voelt wat misplaatst maar is daarom niet minder gezellig.

De cocktails zijn spotgoedkoop en het lokale eten heerlijk. Mijn persoonlijke favoriet: Miss Wong. Deze cocktailbar bevindt zich in een van de kleine zijstraatjes van pub street. Ga voor de Mocha Martini! Je weet niet wat je ziet en het smaakt ook nog heerlijk…

Sihanoukville
Vanuit Siem Reap vertrok ik per korte binnenlandse vlucht naar Sihanoukville aan de kust. Deze plaats heeft een gezellige boulevard, op zijn Cambodjaans, dat wel… vooral kleine restaurantjes met lounge-stoelen op het strand, niets hips, maar wel gezellig en ’s avonds een drukte van belang. Zodra de zon onder is, gaat de muziek in elk restaurant harder en druisen de verschillende beats tegen elkaar in; locals, backpackers en andere toeristen, alles loopt er door elkaar. Net als de talrijke strandverkopers; armbandjes, lampionnen en prullaria, alles is te krijgen evenals massages en complete ontharingsbeurten. Overigens is dit een ware beleving waarbij er alleen maar gebruik wordt gemaakt van touwtjes, effectief en pijnloos, maar geef wel goed aan wat je wel en niet onthaard wilt hebben zo en plein public op het strand.

Vanuit Sihanoukville zijn er tal van excursies mogelijk, boottochten en duiken uiteraard maar ook quad rijden en paardrijtochten bijvoorbeeld. De omgeving is prachtig, dus trek er op zijn minst een dag op uit.

Mocht je de drukte van Sihanoukville liever willen mijden, dan is het nabijgelegen Otres Beach een goede plek om te verblijven. De kleine boetiekhotelletjes  liggen daar pal aan het strand, er is voor ieder wat wils. Hier is de sfeer een stuk rustiger en bevind je je op een idyllischere plek dan in Sihanoukville zelf.

Kep
Ik vervolgde mijn reis naar Kep, een slaperig dorpje langs de kust, waar vooral de crab-market een ware belevenis is. Hier zie je de hele dag door de lokale vissers aan land komen met hun verse krab en andere vis. De levendigheid en bedrijvigheid op de markt zijn geweldig om te zien. Omdat hier maar relatief weinig toeristen komen, is het een uitgelezen plek om je meer ontdekkingsreiziger te voelen dan toerist.

Ooit was Kep de thuisbasis van de Franse kolonisten en later ook van de meest welgestelde Khmer (Cambodjanen). Helaas werd de plaats verlaten en raakte deze totaal in verval ten tijde van de Rode Khmer. Veel van de villa’s die destijds werden achtergelaten zijn nog steeds in vervallen staat te bezoeken. In een drietal villa’s is inmiddels het befaamde Knai Bang Chatt gevestigd. Een hotel waarbij de architectuur van de villa’s in stand is gehouden maar is verweven met een moderne minimalistische inrichting waar alles draait om privacy en waar het uitzicht adembenemend is. Wat mij betreft een ultieme plek om tot rust te komen aan de kust van Cambodja.

Phnom Penh
Vanuit Kep ging mijn reis door richting Phnom Penh, met de auto is dit een rit van ongeveer 4 uur. Uiteraard kun je Cambodja niet verlaten zonder in Phnom Penh te zijn geweest. De hoofdstad heeft een scala aan geijkte highlights waaronder de royal palace en de tempels. Allemaal even prachtig om te zien. Zoals elke grote stad in Zuidoost-Azië wordt ook hier het straatbeeld bepaald door duizenden scooters, bereden door 1, 2, of 3 mensen of hele gezinnen, met of zonder kippen en of huisraad, of alles tegelijk. Het kan allemaal, een waar schouwspel!

Phnom Penh heeft ook een andere kant, je kunt hier niet om het Rode Khmer-verleden heen. De geschiedenis van het land is ontzettend ingewikkeld. Van belang om te weten is dat de burgeroorlog die woedde, door toedoen van de Rode Khmer en zijn leider Pol Pot, het leven heeft gekost aan ongeveer een kwart van de hele bevolking! De burgeroorlog teisterde het land van 1975 tot 1979, waarna de Vietnamese troepen een einde wisten te maken aan de macht van de Rode Khmer. In die vier jaar werd iedereen omgebracht die niet paste in het beeld van Pol Pot. Dit alles gebeurde op de beroemde Killing Fields, waarvan een aantal te bezoeken is vlak buiten de stad. De eerste stop voor de gevangenen was vaak een van de vele gevangenissen. In Phnom Penh staat een van de meest beruchte gevangenissen, Tuol Sleng, die inmiddels is ingericht als museum. Ik bezocht de gevangenis en Killing Fields, beide zijn wat mij betreft de meest aangrijpende highlights van een land die ik ooit heb bezocht. Niemand, echt niemand komt van deze plekken vandaan zonder er totaal van ondersteboven te zijn. Je bezoekt deze deprimerende highlights niet voor je lol. Maar om Cambodja als land en zijn bevolking te kunnen begrijpen en waarderen moet je er geweest zijn.

Wil je na het zien van al die ellendige dingen een klein steentje bijdragen aan iets moois, ga dan eten bij een van de restaurantjes die worden gerund door kleine liefdadigheidsorganisaties. Hier worden wezen en voormalige straatkinderen opgeleid tot kok, ober, serveerster of manager, om ze zo te kunnen voorbereiden op een goede baan binnen het toerisme bijoorbeeld. Ik kwam terecht bij Veiyo Tonle, op Sisowath Quay aan het water. De slogan van het restaurant: We feed you, you feed them. Een duidelijke link naar het goede doel. Je kunt er heerlijk eten, in een relaxte omgeving. Verwacht geen westerse efficiëntie; wijn kan ook best uit een martini-glas gedronken worden en een voorgerecht kan ook prima na het hoofdgerecht worden genuttigd, maar de intentie is goed en de sfeer geweldig! 

In Phnom Penh kwam mijn indrukwekkende reis door Cambodja tot een einde en vertrok ik weer naar Nederland. Maar… ik kom zeker terug, al is het alleen maar omdat er nog zo veel meer te zien is.

Cambodja is niet alleen een ontwikkelingsland, het is ook echt een land in ontwikkeling. Dat merk je aan alles als je er rondreist. Veel is nog authentiek, weinig toeristisch, in onze ogen wat chaotisch. Je ziet er echte armoede maar ook vooruitgang. Dit alles maakt Cambodja juist de geweldige bestemming die het is. Het land heeft elk type reiziger iets te bieden: cultuur, architectuur, geschiedenis, een van de zeven wereldwonderen, een geweldige keuken, strand en steden. Kortom, waar wacht je nog op!

 

Neem contact op met je persoonlijke Travel Counsellor voor meer informatie over Cambodja.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven