Bonaire, snorkel- en duikeiland... of toch meer?!

03 April 2020

Tekst: Dennis Verhagen | Fotografie: Dennis Verhagen en Harbour Village Bonaire | Met dank aan: Harbour Village Bonaire en Caribbean Reflections

Als ik aan Bonaire dacht, zag ik in gedachten een prachtig Caribisch eiland voor me waar vooral veel gedoken en gesnorkeld wordt, maar wat zou het eiland nog meer te bieden hebben? Tot mijn grote plezier kreeg ik hiervoor nu de kans, die ik met twee handen heb aangegrepen.

Bonaire
Even een paar feiten op een rijtje: Bonaire behoort tot de ABC-eilanden (samen met Aruba en Curaçao) van de Kleine Antillen liggend ten noorden van Venezuela in de Caribische zee. Terwijl Aruba en Curaçao autonome landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden zijn, is Bonaire een Bijzondere gemeente van Nederland met als hoofdstad Kralendijk. Er wonen ongeveer 19,5 duizend mensen op 288 km . De officiële talen die op Bonaire gesproken worden zijn Papiaments en Nederlands.

Harbour Village Bonaire
Het hotel waar we verblijven is het Harbour Village Bonaire. Vanuit de luchthaven rijden we met de huurauto binnen een kwartier naar het hotel dat net ten noorden van het kleine centrum van Kralendijk ligt. We worden bij de entree opgevangen door een vriendelijke medewerker die voor ons het hek opent, waarna een bellboy onze koffers overneemt en ons begeleidt naar de receptie. Dit betekent dat er dus alleen gasten van het hotel op het resort kunnen zijn, wat ons een fijn en exclusief gevoel geeft. Tijdens een wandeling valt al meteen op hoe mooi het hotel gelegen is aan een jachthaven. Het is in ieder geval duidelijk waar de naam van het hotel vandaan komt.

Bij de receptie worden we ontvangen met koude verfrissingsdoekjes en een heerlijke welkomstcocktail. We verblijven in een Premier Beachfront one-bedroom suite. Deze mooie klassiek ingerichte suite heeft een schitterend uitzicht, zoals je dat op Bonaire hoopt te vinden: zon, zee, strand en palmbomen. Het hotel heeft 50 kamers, waardoor het nooit druk zal aanvoelen tijdens je verblijf. De kamers variëren van double rooms tot one-or two bedroom suites en zelfs villa’s, met uitzicht op onder andere de jachthaven en het privéstrand van het hotel. Alle kamers, suites en villa’s liggen op de begane grond of op de eerste etage in okergele en oranje tinten geverfd met daartussen mooie palmbomen en planten. Een wandeling naar het schitterende privéstrand met palmbomen als ware parasols voor de strandbedden is vanuit elke kamer maar een paar minuten. Deze korte afstanden gelden eigenlijk voor het gehele resort.

La Balandra bar & restaurant
Voor een hapje en een drankje kun je vanaf het privéstrand terecht bij La Balandra bar & restaurant, gelegen op een mooie pier die ook bij het hotel hoort. Hier kunnen hotelgasten à la carte ontbijten, maar ook kleine hapjes bestellen in de middag of heerlijk dineren in de avond, waarbij het uitzicht op de zee op welk moment dan ook de extra ambiance geeft. Er kan zelfs ook een tafeltje op het strand geregeld worden voor een extra romantische avond. Gedurende de week zijn er speciale avonden in het restaurant, zoals de Manager’s Cocktail op dinsdag, de Beach BBQ op woensdag en Tapas Night op vrijdag.

Dive shop / Reef Foundation
Aan de noordzijde van het eerder genoemde strand bevindt zich een andere pier, waar de dive shop en Great Adventures Bonaire te vinden zijn. Hier kun je terecht voor datgene waar veel mensen voor naar Bonaire komen: duiken! Of je nu beginner bent of al jaren duikt... je kunt hier terecht voor apparatuur, cursussen, tours, begeleiding, gidsen... noem maar op! Alle medewerkers hebben een gecertificeerde opleiding/training gehad en weten waar ze het over hebben. Je hoeft dus niet zelf op zoek... zij regelen alles voor je! Voor gasten worden hier ook gratis kajaks en paddelboards ter beschikking gesteld. Het hotel heeft de Harbour Village Reef Foundation opgericht, waarmee ze ervoor zorgen dat de koraalriffen, die zo belangrijk zijn voor het eiland, behouden blijven. Er kan een Coral Restoration Specialty Course gevolgd worden en je kunt, wanneer je dat wilt, doneren aan dit goede doel.

Bruiloften
Buiten het feit dat het hotel uitermate geschikt is voor een romantische huwelijksreis, is het ook mogelijk om te trouwen of opnieuw je huwelijksgeloften naar elkaar uit te spreken op deze prachtige locatie. Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor. Neem contact op met je Travel Counsellor voor meer informatie.

Duiken en snorkelen
Zoals eerder aangegeven staat Bonaire vooral bekend om de schitterende onderwaterwereld met tropische vissen en de mogelijkheid om op verschillende plekken te duiken en snorkelen. Er zijn maar liefst 63 ‘dive sites’ te vinden op het eiland. Op een enkeling na zijn deze allemaal te vinden aan de westkust, aangezien deze kust het meest rustige water heeft. Ik zal later aangeven wat onze favoriete plekjes waren. Je kunt natuurlijk je eigen duik- en snorkelapparatuur meenemen, maar je kunt dit ook laten regelen door Harbour Village Bonaire.

Zoutvlaktes en de slavenhuisjes
Na een mooie eerste avond in het Harbour Village Bonaire stappen we de volgende dag in onze gehuurde auto met 4x4-mogelijkheden, die de komende dagen goed van pas zal komen. We vertrekken via Kralendijk naar het zuidelijke gedeelte van het eiland waarbij we de westelijke kustlijn volgen. Wat na een tijdje rijden opvalt, zijn de zoutvlaktes aan de landzijde. Deze variëren in kleur van wit, via roze naar bruin. Verder rijdend naar het zuidelijke punt van het eiland zijn kleine slavenhuisjes te vinden. Deze boden vanaf 1850 onderdak aan de slaven die het zout van de vlaktes naar de schepen brachten. Na het passeren van de zuidelijke vuurtoren rijden we langs de wat ruwere oostelijke kustlijn weer terug richting Kralendijk, waar je onderweg nog een mooie, grote en rustige baai genaamd Lac Bay tegenkomt, die een perfecte plek voor (beginnende) surfers blijkt te zijn.

Kralendijk
Na ons opgefrist te hebben rijden we in de avond Kralendijk in. Deze hoofdstad van Bonaire biedt een klein gezellig kleurrijk centrum waar je kunt winkelen, maar waar je vooral een hapje en een drankje kunt nuttigen bij de verschillende restaurants en bars, die vooral aan de zeekant te vinden zijn. Wat is er dan mooier om samen met je partner te genieten van een heerlijk diner terwijl de zon ondergaat in de Caribische zee?!

1000 Steps Beach
Na een heerlijk ontbijt de volgende dag besluiten we de noordelijke westkust te gaan ontdekken, waar de mooiste duik- en snorkelsites zijn. De weg langs de kust ligt wat hoger, waardoor je tijdens de rit een prachtig uitzicht hebt op de kustlijn met de typisch Caribische azuurblauwe zee. Het parkeren kan prima op de parkeerplekken bij de verschillende stranden. Halverwege deze kustweg bevindt zich de 1000 Steps Beach. Dit mooie brede kiezelstrand behoort wat ons betreft tot de top 3 duik- en snorkelsites. Prachtige tropische vissen, zoals de papegaaivis, zijn er volop te bewonderen. Zorg voor een goedgevulde picknick-tas en je kunt uren vertoeven op dit strand en alle andere stranden aan deze kustweg.

Klein Bonaire
De volgende dag hebben we het plan om naar Klein Bonaire te gaan, naar aanleiding van tips vanuit het hotel. Klein Bonaire is een onbewoond eiland van 6 km voor de westelijke kust van Bonaire, waar ook weer gesnorkeld en gedoken kan worden langs de kustlijn met mooie stranden. Watertaxi’s van het hotel vertrekken 3x per dag om je naar Klein Bonaire te brengen en weer op te halen. Ze bieden je ook een zogenaamde drop-off aan, waarbij je op een bepaald punt voor de kust van de watertaxi afgaat en dan terug kunt snorkelen naar de ophaalplek. Op die manier krijg je meteen de kans om van de onderwaterwereld te genieten. Dit is dé kans om even het gevoel te hebben dat je je op een onbewoond tropisch eiland bevindt.

Washington Slagbaai National Park
Gedurende ons verblijf hebben we ook een dagdeel uitgetrokken voor een echte must op Bonaire. Een bezoek aan het Washington Slagbaai National Park. Dit bergachtige terrein ligt in het noorden van het eiland en staat bekend om de ruwe kustlijn aan de oostkant en de mooie duik- en snorkelsites aan de westkant in combinatie met het droge landschap met grote cactussen en rotsformaties. Vergeet daarbij diersoorten als hagedissen, leguanen en de duizenden prachtige flamingo’s niet. Het park is te ontdekken met een jeep of 4x4. Dit heeft te maken met de ruwe, hobbelige en niet geasfalteerde wegen. Het is ook mogelijk te voet of per mountainbike het park in te gaan. Hiervoor zijn er verschillende trails uitgezet. Hoogtepunt voor ons in het park zijn twee prachtige snorkelstranden. De eerste is Boka Katuna... deze kleine baai geeft je het gevoel op een eigen privéstrandje te liggen, waar je ook nog prima kan snorkelen. De tweede is Wayaka 2... deze mooie brede baai biedt de mooiste variatie van tropische vissen van het eiland. Perfect dus om te snorkelen.

Mijn conclusie na een heerlijke week op Bonaire en dan in het bijzonder in het Harbour Village is dat Bonaire absoluut HET duik- en snorkeleiland van de Cariben is, maar dat er daarnaast zoveel meer te ontdekken en aan activiteiten te doen is om je ultieme Caribische vakantiegevoel compleet te maken!

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven