Berlijn door een ROZE bril!

03 April 2020

Als getrouwde gay-man kom ik sinds een aantal jaren met enige regelmaat en met veel plezier in Berlijn. In deze stad heerst een cultuur van openheid en tolerantie, die mijn man en mij erg aanspreekt. In deze levendige stad blijf je steeds nieuwe plekjes ontdekken, maar ontwikkel je vanzelfsprekend ook plaatsen waar je vaker terugkomt. Graag zet ik een paar van deze favorieten op een rij… Berlijn met een gay-twist!

 

De wijk Schöneberg met restaurant Berio
In het zuidwesten van de stad bevindt zich de wijk Schöneberg, die gezien wordt als de gaywijk van Berlijn. Hier bevinden zich verschillende gay-friendly hotels, restaurants en kleine bars. Een oude persoonlijke favoriet hier is restaurant Berio, waar je 24 uur per dag ‘Kaffee und Kuchen’ kunt krijgen, maar ook een heerlijke ‘Sekt auf Eis’ (longdrink Prosecco met ijs) kan nuttigen in combinatie met een prima burger. In de zomer worden er in de wijk verschillende gay-minded straatfeesten georganiseerd, zoals het Lesbisch-Schwules Stadtfest een week voor CSD Berlin (Gaypride Berlin).

Gedenkstätte Berliner Mauer aan de Bernauer Strasse
Tijdens een verblijf in Berlijn is het bestaan, maar vooral de val van de Berlijnse muur in november 1989 op verschillende plekken in de stad te merken of zelfs ‘zichtbaar’. Hierbij wordt vaak aan Checkpoint Charlie gedacht, maar persoonlijk maakt de Gedenkstätte aan de Bernauer Strasse meer indruk op mij. Dit vanwege het stuk Berlijnse muur dat behouden is op de oorspronkelijke plek, maar ook door de manier waarop het verhaal van de Muur wordt verteld door de verschillende herdenkingszuilen met videobeelden, afbeeldingen op buitenmuren van huizen, de creatieve manier waarop de muur wordt ‘verlengd’ door roestige metalen buizen en het documentatie-centrum dat gelegen is tegenover het park. Niet per se gay, maar zeker een must-see om te bezoeken!

SchwuZ
Gay-minded nachtclub SchwuZ in de wijk Neukölln (Zuidoost-Berlijn) is voor ons de grote uitgaans-favoriet. In deze oude fabriek worden elk week van donderdag tot zondag themafeesten gehouden. Deze feesten zijn meestal maandelijks, dus check vooraf de site (www.schwuz.de) voordat je richting de club gaat. De club heeft drie dansvloeren, waardoor je gedurende de avond/nacht zelf de variatie aan muziek bepaalt. Mijn favoriete maandelijkse thema-feest is Bump! (eerste zaterdag van de maand), waarbij op de verschillende dansvloeren de beste gay dance classics te horen zijn! Verdere favorieten zijn Madonnamania, ongeveer drie maandelijkse clubavond in het teken van popster Madonna, Silvester im SchwuZ, gedurende de oudejaarsnacht en ESC Live im SchwuZ, vertoning van de finale van het jaarlijkse Eurovisie Songfestival op grote schermen in de club, waarna de dj’s het weer overnemen. Kortom… op zoek naar een leuke avond/nacht uit? Ga naar SchwuZ!

Bar Saint Jean
Sinds een paar jaar hebben we in de wijk Berlin Mitte, in de buurt van Hackischer Markt, Bar Saint Jean ontdekt. Deze kleine, sfeervolle, ietwat donkere cocktailbar zit ‘verborgen’ in deze centraal gelegen Berlijnse wijk. In de zomer zijn de gasten vooral ook buiten op straat te vinden, waarna men na 00:00 uur de trap afdaalt om nog een paar cocktails te nuttigen in deze mooie strak ingerichte bar, waar een dj zorgt voor de nodige extra sfeer. Vergeet deze bar niet op je to-do lijst te zetten!

Café Wohnzimmer
Na een avond/nacht uitgaan is het heerlijk om op zondagmiddag na te genieten in Café Wohnzimmer in de wijk Prenzlauer Berg. Deze gezellige en trendy wijk in het noordoosten van de stad, waar we een paar jaar geleden een appartment hebben gekocht, is uitermate geschikt om op mooie zonnige dagen doorheen te struinen langs de fraaie parken, restaurants en cafés.

Café Wohnzimmer bevindt zich in een oud Oost-Berlijns pand en is ingericht als een vintage woonkamer. Klanten zitten op bij elkaar verzamelde oude hotellobby-achtige meubels, die op een vreemde en speelse manier passen bij de sfeer van het café. Zoals meestal in Berlijn, kun je hier prima Kaffee mit (huisgemaakte) Kuchen krijgen, maar ook smakelijk belegde broodjes. Een heerlijke plek om alleen of samen de voorgaande dagen in Berlijn nogmaals de revue te laten passeren.

Natuurlijk blijft er in deze geweldige stad genoeg te ontdekken en ongetwijfeld zullen er voor ons in de toekomst nieuwe favorieten bijkomen... want Berlijn is en blijft ‘The place to be!!’

Berlijn staat bekend om zijn diversiteit in architectuur, cultuur, geschiedenis en natuur. Met welk doel en met wie je ook reist, Berlijn heeft voor iedereen iets te bieden. Vraag je Travel Counsellor naar de mogelijkheden!

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven