Cyprus, het eiland van zon, zee en cultuur

Brenda Kerfs on 15 april 2024
Gedurende twee weken hebben wij dit prachtige eiland verkend en genoten van al het moois dat het te bieden heeft. Onze reis begon in de bruisende stad Paphos, waar we de indrukwekkende koninggraven bezochten. De oude graftombes en mozaïeken vertellen hier het verhaal van de rijke geschiedenis van Cyprus.

Wat ons meteen opviel, was de aangename geur van bloesems en kruiden zoals oregano en tijm. April was echt de ideale periode om overal veel bloesems te zien en te ruiken, dit maakte het landschap echt prachtig.

Vanuit Paphos deden we een jeep tour naar het schiereiland Akamas , een prachtig natuurgebied met adembenemende uitzichten over de Middellandse Zee. Hier ontdekten we prachtige baaitjes waar je fijn kan zwemmen.

Een absolute must-see tijdens onze reis was Cape Greco, het meest zuidoostelijke punt van Cyprus. Hier werden we getrakteerd op spectaculaire kliffen en helderblauw water. Een paradijs voor natuurliefhebbers.

Als je Cyprus bezoekt in de winter dan moet je beslist naar de zoute meren in Larnaca, dan kan je daar flamingo's spotten. Wij waren er in april dus hebben dit jammer genoeg gemist.

Een van de meest bijzondere momenten van onze reis was een bezoek aan Nicosia, de enige verdeelde hoofdstad ter wereld. De grens tussen Noord- en Zuid-Cyprus verdeelt de stad in twee en laat de complexe politieke geschiedenis van het eiland zien. We maakten een uitstap naar Noord-Cyprus met een gids die zelf de politieke onrust in de jaren '70 had meegemaakt. Tijdens deze daguitstap bezochten we het prachtige Bellapais klooster, de kuststad Kyrenia en de intrigerende spookstad Famagusta. Een ervaring die ons nog lang zal bijblijven.

Het charmante dorpje Lefkara met zijn smalle straatjes, traditionele huizen en gezellige tavernes maakten dit tot een van onze favoriete plekken op het eiland. Hier genoten we van lokale lekkernijen en maakten we kennis met de gastvrije Cypriotische bevolking.

Als je van haloumi houdt, ga dan zeker naar Cyprus. Het wordt er geserveerd bij elke maaltijd, van ontbijt tot avondmaal. Ook kan je overal heerlijke olijven krijgen en lekker vers sinaasappelsap! Een ander lokaal product is uiteraard ook wijn. In de wijndorpen van het Troodosgebergte werden we ondergedompeld in de wereld van de Cypriotische wijn. De moschofilero, erg zeldzaam in Cyprus, was absoluut mijn favoriet. De wijndegustaties en de rondleidingen door de wijngaarden met prachtige uitzichten zijn echt een aanrader.

Na twee weken vol avontuur, cultuur en ontspanning kijken we terug op een fantastische reis naar Cyprus. Een eiland dat ons heeft verrast en betoverd en dat we zeker nog eens willen bezoeken. Ga jij binnenkort ook naar Cyprus?