Cruise Alaska - Genieten van ongerepte natuur

Tekst en fotografie: Harmke Kraak

Een cruise naar Alaska betekent een tocht naar ongerept natuurschoon. In de oceaan duiken walvissen op en in de bossen wandelen beren rond. Ook voert de reis door het surrealistische ijslandschap van Glacier Bay.

Seattle is het vertrekpunt van mijn cruise naar Alaska. Ik stap aan boord en met stralend weer varen we Seattle uit. Vanaf de achterplecht met zwembad zie ik de skyline van deze Amerikaanse industriestad uit het zicht verdwijnen. Het schip zet nu koers naar de noordelijkste staat van de VS: Alaska! De hele volgende dag brengen we door op zee, maar ik hoef me niet te vervelen. Er is zó veel te doen aan boord dat ik bijna niet kan kiezen: een opfriscursus fotografie voor als er straks walvissen opduiken, meedoen aan een pub-quiz of een lezing bijwonen over kunstenaars als Rembrandt en Picasso... ’s Avonds is er een galafeest. De kapitein houdt een welkomstspeech en er is champagne voor iedereen. Ik geniet van een heerlijke waldorfsalade bij een van de restaurants aan boord en woon een show bij in het theater op het schip.

Helikoptervlucht naar de gletsjer

De zee is uitzonderlijk kalm als de zon de volgende dag boven de horizon rijst. Het schip glijdt over het water, terwijl de hemel oranje kleurt. Het loont om zo vroeg aan dek te zijn, want er duiken bultrugwalvissen op! Ze spuiten fonteintjes en gooien hun staart in de lucht om daarna weer minutenlang onder water te verdwijnen. We zullen aanmeren in de stad Juneau. Bij de excursiedesk aan boord boek ik een helikoptertour naar de Mendenhall-gletsjer. Aan wal staat een busje gereed dat mij en enkele andere passagiers naar de helikopterbasis brengt. Vrouwelijke piloot Tracy vliegt ons naar de gletsjer. We hebben vanuit de lucht geweldig zicht op uitgestrekte bossen. “Zien jullie weleens beren van bovenaf,” vraag ik. Ik heb het nog niet gezegd of spot een zwarte beer in de diepte. “Goed gezien, je bent aangenomen,” lacht Tracy. Het logge dier maakt zich met een soepele tred uit de voeten.

Aangekomen bij de gletsjer landen we op een vlak gedeelte van het ijs en binden spikes onder. De energieke Mariah neemt ons op sleeptouw. Ze is onze gids. Ze toont vervaarlijk diepe kloven met binnenin prachtig helblauw ijs. Iets verderop houden we halt bij een riviertje waar we onze thermoflessen vullen met helder gletsjerwater. “Het water is zuiver en mineraalrijk,” zegt Mariah. Heel gezond dus! Ook smeren we gruis van gletsjergesteente op onze gezichten. In modderige hoopjes ligt dit ‘silt’ langs de rivier. “Zo’n Glacier Facial houdt je jong,” lacht Mariah. We brengen uren door op de gletsjer tot Tracy’s heli ons weer oppikt.

Totempalen van cederhout

De volgende haven op onze vaarroute is Skagway. De naam is bedacht door de indianen en betekent letterlijk ‘Winderige plaats met schuimkoppen’. En dat blijkt! De kapitein kondigt aan dat arctische winden hem beletten in Skagway aan te leggen. In plaats daarvan meert hete schip aan in de kleine haven van Haines. Het levert prachtige plaatjes op van het schip tegen het decor van ruige bergruggen. In Haines zelf bepalen Victoriaanse villa’s het straatbeeld. In een van deze houten huizen heeft houtbewerker Tresham Gregg zijn atelier. Hij snijdt totempalen en ijsberen van cederhout en versiert zijn objecten met groene en zwarte ovale symbolen. Tresham: “Het zijn ogen, daarmee geef ik mijn kunstobjecten een ziel.”

Na een rondwandeling door Haines ga ik ook nog mee met een excursie naar Bald Eagle Preserve, een afgelegen natuurgebied. We rijden over Haines Highway, een ‘snelweg’ zonder files, zo dunbevolkt is dit gebied. Aangekomen in het reservaat maken we een boottochtje op de Chilkat-rivier. Het is een schitterende tocht langs de imposante Alaska State Trees (sitkasparren). In de rivier zwemmen vele soorten zalm en dat betekent volgens de kapitein van het motorbootje dat we goede kans hebben beren te zien. Beren krijgen we niet te zien, wel gletsjers. Op een breed gedeelte van de rivier schakelt de kapitein de motor uit, zodat we in stilte van de natuur kunnen genieten. We turen naar de hemel en zien witkopzeearenden overvliegen. Na afloop van de excursie en eenmaal terug op het schip, is de stilte van de natuur ver te zoeken. Ik stort me weer in het feestgedruis aan boord, want zo voelt het elke avond opnieuw. Ditmaal treedt een bekende komiek op in het theater en de zaal is afgeladen vol. Hij neemt de gang van zaken aan boord flink op de hak. Zo dacht hij met zijn P-suite een Penthouse-suite in handen te hebben, tot hij bemerkte dat hij niet met de lift omhoog maar omlaag moest... “Mijn uitzicht is een aquarium,” grapt hij.

Smaragdgroen ijswater

Een van de hoogtepunten van de Alaska-cruise is de vaarroute door Glacier Bay. Dit nationale park bestaat uit een surrealistisch ijslandschap. Er mogen per dag maar twee cruiseschepen tegelijk Glacier Bay binnenvaren om het gebied zo ongerept mogelijk te houden. In alle vroegte klimmen via een touwladder rangers aan boord om over dit natuurgebied te vertellen. Vrouwelijke ranger Fay vertelt haar persoonlijke relaas. Als kind verkondigde ze al dat ze later met een park ranger wilde trouwen en dat gebeurde ook. Nu woont ze samen met haar ranger in een klein dorpje aan de rand van het nationale park. Ze toont de zaal prachtige foto’s van dieren die in het gebied voorkomen, zoals zeeotters die we vanochtend al in het water zagen buitelen. Over de bultrugwalvissen vertelt Fay: “Deze walvissen komen helemaal uit Hawaii naar Glacier Bay om voedsel te zoeken; de wateren hier zijn rijk aan plankton. Elke walvis is te herkennen aan zijn staart. Die is uniek als een vingerafdruk.” Ook leven er bruine en zwarte beren in het gebied. Verder komen er zeeleeuwen, zeearenden en andere zeevogels voor. Hoog tijd om een kijkje aan dek te nemen! De eerste gletsjer die opdoemt, is de Margerie Glacier, bestaande uit puntige ijsschotsen die schitteren in de zon. De volgende gletsjer, de Lamplugh Glacier, is al even adembenemend. In het smaragdgroene water drijven witte puntjes, het zijn ijsschotsen afkomstig van de gletsjers. 

Waggelende zwarte beren

Na Glacier Bay volgt een dag later het plaatsje Ketchikan, waar we aan land gaan. Het is een levendig stadje met houten huizen op palen. Het was een aantal jaren geleden wereldnieuws toen een zwarte beer hier op zijn dooie gemak een supermarkt kwam binnenwandelen. Ketchikan is min of meer de zalmhoofdstad van de wereld. Er zwemmen minstens vijf soorten zalm in de omringende wateren. Met een ranger maak ik een wandeling door Tongass National Forest tussen imposante hoge bomen, waaronder Western Red Ceders. Het hout wordt door de indianen uit het gebied gebruikt voor kano’s, totempalen en huizen. Op een boomstam zie ik de verse afdruk van een berenklauw. De beren kunnen niet ver meer zijn… Via een bruggetje steken we een stroompje over en dan is het raak. Beneden bij het water zijn zwarte beren op zalm aan het vissen. Een van de beren waggelt over een boomtak die dwars over de stroom hangt. De zalm ligt letterlijk voor het grijpen. De beer hoeft zijn klauw maar in het water te steken of hij heeft beet. Hij peuzelt zijn vangst meteen op. Zien eten doet eten. De lunch gebruik ik bij George Inlet Lodge, een lieflijk gelegen houten huisje aan het water. Er staat vers gevangen Dungeness Crab op het menu. Serveersters laten de gasten zien hoe ze de krabbenpootjes het beste kunnen eten. Het lekkerste gedeelte wordt Alaskan Lollipop genoemd. Inmiddels zijn we op de terugweg naar Seattle. Als bonus is er de volgende dag nog een tussenstop in de Canadese stad Victoria. En dan komt er aan deze droomreis een eind...

Tips Alaska & Victoria

  • Glacier Silt Soap in Juneau: mineraalrijke zeep van gletsjergesteente volgens gepatenteerd familierecept.
  • Alaska Chilkat Bald Eagle Preserve bij Haines: beschermd natuurgebied met veel witkopzeearenden. Maak een boottochtje op de Chilkat-rivier.
  • George Inlet Lodge in Ketchikan: dit Hans-en-Grietje-huisje is hét adres om krab te eten, compleet met instructies. 11728 South Tongass Highway.
  • Tongass National Forest bij Ketchikan: dit bos is het territorium van bruine en zwarte beren. Wandel met een ranger, die kent alle ins and outs.
  • The Butchart Gardens (Canada): meer dan honderd jaar oude tuinen in Britse stijl. Het hele jaar geopend. 800 Benvenuto Avenue, Brentwood Bay.

West-Canada road trip

04 april 2024

In deze blog lees je een voorbeeldroute door West-Canada. Van de Rocky Mountains langs de Banff National Park Area naar Vancouver en Victoria in British-Columbia!

West-Amerika road trip

22 februari 2024

Met 6,1 miljoen vierkante kilometer en meer dan 320 miljoen inwoners, is de Verenigde Staten 's werelds derde grootste land in totale oppervlakte. Waar moet je echt geweest zijn en wat moet je met je eigen ogen hebben gezien? In deze blog lees je een voorbeeldroute door West-Amerika. Van Californië naar Utah en Arizona!

4 excursies in Kaapstad

07 februari 2024

In Kaapstad is er genoeg te beleven! Van de iconische Tafelberg tot de bruisende Waterfront, biedt deze stad een schat aan ontdekkingen. Bereid je voor op een reis vol avontuur, cultuur en onvergetelijke momenten terwijl je meegenomen wordt op excursies door de diverse en levendige streken van Kaapstad.