Verrassend Kiev en surrealistisch Tsjernobyl

Jeroen Adriaenssens & Tom Vleugels on 10 July 2018

Deel dit:

Ik (Tom) had de gelegenheid om Kiev te ontdekken. Ik wist niet goed wat ik er op voorhand van moest verwachten. Het leek me ver weg voor een citytrip, een grauwe stad,… kortom geen citytrip-materiaal. Wat zat ik fout! Om te beginnen: Kiev ligt op amper 3 uur vliegen van Brussel en is vlot te bereiken met Ukranian Airlines.

Kiev zelf is een imposante stad. Grote statige gebouwen, mooie orthodoxe kerken, grote pleinen en parken. Je ademt de rijke geschiedenis. Ontdek je de stad te voet, hou dan wel rekening met enkele stevige hellingen. Maar voor de rest nodigen de brede voetpaden en gezellige pleinen uit om ontdekt te worden. Zeker een bezoek waard is het Pechersk Lavra klooster. Dit klooster bestaat al bijna 1000 jaar en is vooral gekend van zijn grotten waar bekende monniken liggen begraven. Wil je meer recente geschiedenis proeven, wandel dan langs de Khreshchatyk straat naar het Onafhankelijkheidsplein. Dit plein speelde een belangrijke rol in de Oranje Revolutie van 2004.

Wil je even de stad uit, kan je een unieke uitstap maken: Tsjernobyl! Op amper 2 uur rijden kom je aan de eerste checkpost van het Oekraïens leger. Voorbij de eerste checkpoint zie je al gauw de eerste verlaten dorpen. De natuur heeft een deel al teruggenomen, dus het valt niet direct op tussen alle bomen. Kom je in de zomer, dan zie je nog minder van de verlaten dorpen door de groene bladeren. Deze zone is zo goed al verlaten, maar er wonen nog wel mensen: arbeiders die de resterende kerncentrale nog verder afbouwen en bejaarden, die mochten terugkeren naar hun enige bezit dat ze nog hadden. Een beetje verder kom je voorbij een tweede checkpoint. Nu zit je op minder dan 10km van de kerncentrale. En ja, je kan tot aan de beroemde sarcofaag. Hoogtepunt van de trip is een bezoek aan Prypyat. Deze stad ligt vlakbij de kerncentrale, op amper 4km. Deze stad werd ook als eerste geëvacueerd en is nu te bezoeken als spookstad. De grote verkeerspleinen vol begroeiing, het lege zwembad, het verlaten postkantoor, het roestige pretpark… Een unieke surrealistische ervaring.

Na zo een uitstap heb je wel wat ontspanning nodig. ’s Avonds kom je niks tekort in Kiev. De stad is veilig, dus je kan gerust op zoek naar leuke restaurants en trendy cafés. De prijzen zijn trouwens heel redelijk, zowel van eten als van drank. En het zal je niet verrassen dat vodka veel en goedkoop aanwezig is.

Kiev is een aangename, historische en moderne stad. Als je al een aantal steden in Europa hebt gedaan als citytrip, overweeg dan zeker Kiev. Het zal je zeker positief verrassen!

Wil je hierover meer informatie, aarzel dan niet om ons te contacteren. ? 0486 55 39 59 / 0486 17 31 44 ?? jeroen.tom@travelcounsellors.be

Deel dit:

Terug Naar Boven