La Isla Bonita

Stephanie Van Pelt on 15 January 2018

Deel dit:

LA PALMA

La Palma is een van de minder bekende Canarische Eilanden en vooral bekend door de bijzondere natuur en de vele wandelroutes.

In 2018 heb ik 3 maanden in La Palma gewoond en gewerkt als reisleidster voor Thomas Cook. Tijdens deze 3 maanden heb ik niet alleen gewerkt, maar elk vrij moment gegrepen om het eiland te leren kennen. In het begin heb ik voornamelijk de bekende toeristische plaatsen leren kennen, maar op het einde wist ik ook de verborgen pareltjes te vinden. Door te praten met de lokale mensen, leer je niet alleen hun cultuur kennen, maar ook de plaatsen die niet altijd bekend zijn bij de toeristen.

CULTUUR

La Palma telt ongeveer 85.000 vriendelijke inwoners die trots zijn op hun eiland en cultuur. Palmeros leven op hetzelfde ritme als alle andere zuiderse landen, ‘mañana’, is het niet vandaag dan is het morgen.

De traditionele muziek met Cubaanse invloeden is te danken aan hun emigratie naar Zuid-Amerika in de 16de eeuw. In La Palma kan je naast Vlaamse kunst in de kerken ook oeroude rotstekeningen vinden waarvan tot op de dag van vandaag niemand de betekenis kent.

Santa Cruz de La Palma is de hoofdstad en de ideale plaats om te verdwalen in de straatjes met koloniale huizen. De stad heeft niet alleen een groot aantal winkels maar ook vele gezellige restaurants en knusse barretjes. Ieder jaar tijdens de tweede maandag van carnaval zakt bijna heel het eiland af naar Santa Cruz om Los Indianos te vieren. Duizenden feestvierders helemaal in het wit gekleed en talkpoeder dat in het rond vliegt is een beleving die je nergens anders zult zien.

WANDELEN

La Palma is met meer dan 1000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden het walhalla voor wandelaars. Gegarandeerd wandelplezier voor zowel beginners als gevorderden.

De Vulkaanroute (19km) en de route door de Caldera de Taburiente (16km) zijn een echte uitdaging vanwege de hoogteverschillen tijdens de wandeling. Tijdens deze wandelingen wandel je door, over, naast en rond slapende en actieve vulkanen. Voor spectaculaire uitzichten moet je naar het hoogste punt van het eiland, Roque de los Muchachos op 2426m hoogte. Op deze top is er een korte maar pittige wandeling van ongeveer 6km of één van 12km waarbij je een wandeling maakt over de rand van de Caldera. Op het dak van het eiland kan soms sneeuw liggen, dus het is aangeraden om je warm aan te kleden.

Daarnaast zijn er ook nog wandelingen door het regenwoud, het sprookjesbos of kan je op zoek gaan naar waterbronnen.

Trek je wandelschoenen aan, neem voldoende water mee en eventueel een gids als je weinig ervaring hebt. Een gids kan je bovendien ook alles vertellen over wat je onderweg allemaal tegenkomt.

STRANDEN

Voor de luierikken zijn er voldoende zandstranden om helemaal tot rust te komen. Alle stranden op La Palma zijn zwarte lavastranden.

De stranden in het westen van het eiland bieden de meeste garantie op zon. Het strand van Puerto Naos en Tazacorte zijn de populairste stranden omdat er ook een boulevard is. Ontsnap je liever aan de drukte dan is Charco Verde de ideale plaats. In het noorden zijn er ook een aantal kleine baaitjes die enkel te voet te bereiken zijn zoals Playa Nogales.

Hou rekening met de stromingen en wees altijd voorzichtig als je gaat zwemmen in de oceaan. Op sommige plaatsen in het noorden zijn er natuurlijke zwembaden te vinden, hier kan je bijna altijd veilig zwemmen terwijl de golven op de rotsen stukslaan.

KLIMAAT

La Palma wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd vanwege het stabiele klimaat en het aangename weer. Op La Isla Bonita schijnt altijd wel ergens de zon. Het microklimaat op La Palma zorgt ervoor dat je op één dag 4 seizoenen kan tegenkomen.

Aan het strand is het meestal aangenaam vertoeven met in de wintermaanden gemiddeld 20 graden. Ga je de bergen in dan wordt het al snel een beetje frisser en op het hoogste punt van het eiland kan er zelfs sneeuw liggen.

De bergrug van Cumbre Nueva is ongeveer 1450 meter hoog en 9 kilometer lang en zorgt ervoor dat de passaatwolken uit het noordoosten niet tot aan de andere kant van het eiland geraken. Zelfs wanneer de wolken deze hoogte bereiken lossen de wolkenwatervallen op door het drukverschil, de lagere luchtvochtigheid en de hogere temperatuur in het westen. Een bijzonder natuurfenomeen dat er ook nog eens voor zorgt dat het oosten en het westen van het eiland een totaal andere vegetatie hebben.

VERBLIJVEN EN ONTDEKKEN

La Palma heeft verschillende verblijfstypes zoals een appartementje met de basisbenodigdheden, een hotel met het nodige comfort of je eigen casita.

Er rijden een aantal bussen over het hele eiland die betaalbaar en eenvoudig zijn, of ze ook op tijd zijn is altijd een verrassing. De beste manier om La Palma te ontdekken is met een huurwagen. Naast kronkelende wegen en een aantal steile hellingen is het voor de rest heel gemakkelijk om overal te geraken.

Naast chillen op het strand en avontuurlijke wandelingen zijn er ook nog tal van andere leuke activiteiten.

De sportievelingen kunnen met een mountainbike de bergen intrekken of met een kajak de kust afvaren.

Wie zich als een vis in het water wil voelen, kan gaan snorkelen of de fascinerende onderwaterwereld ontdekken tijdens het duiken.

De durvers kunnen zich als een vogel wanen tijdens het parapenten boven de vulkanen en bananenplantages.

Doe je het liever wat rustig aan kun je ook te paard de omgeving verkennen.

Heb ik je kunnen inspireren om La Palma te ontdekken?

Deel dit:

Terug Naar Boven