Tips om met de kids op vakantie te gaan

Sandy Declercq op 02 April 2019
Met kinderen op vlieg- en/of verre vakantie gaan … sommigen beginnen er niet aan, sommigen doen het al jaren, van zodra de kids geboren zijn. Als je het vliegtuig neemt als individuele reiziger, zonder kinderen, zie je soms gestresste ouders, pogingen doen om hun kinderen onder controle te houden, bij hen te houden en rustig te houden. Dat laatste lukt soms niet, en daarbij, hoe ben je zelf als je op reis vertrekt? Uitgelaten en blij toch? Het verschil met kinderen is dat zij hun blijheid uiten op verschillende manieren: roepen, wenen, druk doen, 10 keer naar het toilet gaan, de ouders gek maken, … Maar dat is allemaal positief bedoeld. Dus reizende ouders met kinderen, bekijk de hele drukte als een positief element en eigenlijk valt het allemaal wel mee toch?

Of niet? De bedoeling van deze blog is om ouders met kinderen wat tips te geven om (vooral) de verplaatsing zo leuk mogelijk voor iedereen te maken. Zowel als je met het vliegtuig reist, met de auto of trein. Zelf heb ik 3 zonen, die ook voor leven in de brouwerij zorgen. Toen ik met hen de 1e keer het vliegtuig nam, waren ze nog veel kleiner en had ik hen een rugzakje gevuld met allerhande leuke zaken: een nieuw (kleur) boek, strips, puzzelboek, wat snoepjes en een Nintendo. Nu hebben ze een Ipad, eigen GSM of Nintendo Switch waarmee ze toch al een tijdje zoet zijn. Je kan ook afspreken dat ze 2 dagen voor vertrek niet meer op de Ipad kunnen, zodat ze tijdens de reis alle tijd ineens kunnen inhalen. Werkt bij jongere kinderen … Gelukkig zijn er ook lieve stewards en stewardessen aan boord, die je graag bijstaan en je kind een snoepje extra kunnen geven in geval van nood.

Wat ook heel handig is: in de grotere sportwinkels kun je compacte kussentjes en dekentjes kopen. Super voor op kamp, maar ook handig om mee te nemen als zij (of jij) wat vermoeid geraken. Sommige ouders delen briefjes uit aan iedereen op het vliegtuig met een korte verontschuldiging op voorhand voor eventuele geluidshinder. Als je met de auto lang onderweg bent, kan je regelmatig eens stoppen: iedereen de benen laten strekken, naar het toilet, iets eten en drinken, sommige plekken onderweg hebben zelfs een leuke speeltuin voor de kleinere en goede en snelle WiFi voor de oudere kinderen.

Je kan de kids ook promoveren tot “reisfotograaf en reisverslaggever”: de ene maakt leuke foto’s en de andere schrijft er een leuk tekstje bij. Die bekijken jullie ’s avonds allemaal tezamen en zo heb je meteen al een leuk reisverslag voor op facebook. En wie niet houdt van social media, kan er na de reis een mooi fotoboek van laten maken. Mooie herinneringen om later nog veel plezier aan te beleven.

Conclusie: ga eens met zijn tweetjes op reis, maar ga ook voor leuke gezinsvakanties! Wat je nodig hebt is: een leuke bestemming en een tof hotel (daar kan ik alvast voor zorgen), een positieve ingesteldheid, veel geduld en vooral een goede voorbereiding. Dan beleven jullie allemaal een leuke vakantie en creëren jullie herinneringen waarover er nog lang zal gesproken worden. Heb je nog andere tips: laat ze me gerust weten op: sandy.declercq@travelcounsellors.be Where is your next trip heading too?