Tips for a more responsible holiday

Sandy Declercq op 12 June 2019
Recent was het World Oceans Day!

Er zijn vele mooie plekjes op aarde, deze zijn kostbaar, doch kwetsbaar. We hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze plekjes behouden blijven. Hierbij geef ik je enkele tips hoe jij een positieve indruk en impact kan nalaten op de mensen die je tijdens je reis ontmoet en de plaatsen die je bezoekt voor een betere, authentiekere vakantie-ervaring. Koop bij de lokale bevolking Dit wil zeggen dat het geld dat je spendeert naar de lokale economie gaat. Vraag mij naar excursies die worden georganiseerd door lokale bedrijven en gidsen. Als je aankomt, koop souvenirs die daar zijn gemaakt en ga naar lokale bars, cafés, restaurants en proef van de lokale keuken (zeer lekker en klaargemaakt met dagverse producten, daar geteeld). Ik kan je tips geven over wat de lokale bevolking eet en waar ze naartoe gaan, plaatselijke marktjes bijvoorbeeld. En niet de zogenaamde ‘tourist-traps’.

Koop ‘groen’ en bewust

Door dit te doen, toon je dat je geeft om het milieu en de omgeving. Kies voor openbaar transport indien mogelijk, gebruik milieuvriendelijke zonnecrème, muggenbeschermer of andere schoonheidsproducten. Dit is vooral van belang als je gaat zwemmen. Proef schotels van duurzame vissoorten en koop geen souvenir van schelpen, koralen of andere bedreigde diersoorten. Houd je ecologische voetafdruk klein. We dragen allemaal ons steentje bij om zo weinig mogelijk afval te produceren, en niet teveel water en elektriciteit te gebruiken. Toegang tot drinkbaar water is in sommige landen beperkter en recycleren moeilijker. Denk aan het volgende: neem eerder een korte douche dan een bad, hergebruik handdoeken en beddengoed, zet de verwarming of airco af indien niet nodig, doe de lichten of andere energieverbruikers in je kamer uit als je ze niet gebruikt. Neem zo weinig mogelijk verpakkingen mee op vakantie. Het zal je niet alleen meer plaats in je koffer geven, je gaat geen afval achterlaten op bestemmingen, waar ze het misschien niet zullen kunnen recycleren. Je kan een herbruikbaar waterflesje gebruiken dat water filtert, zodat leeg plastic niet achterblijft op de bestemming. Neem zelf een draagtas mee als je gaat shoppen en zeg nee tegen rietjes! Heb respect voor de lokale cultuur, tradities en dieren. Informeer je op voorhand hoe je je het best kleedt en je gedraagt op je vakantiebestemming. Leer enkele woordjes van hun taal (hallo en dank je wel), dit wordt enorm geapprecieerd. Vraag toelating als je een foto wil nemen van de mensen. Blijf weg van excursies met opgesloten dieren of met wilde dieren, zoals rijden op een olifant of zwemmen met dolfijnen. Ik kan je advies geven en je kan opteren voor bezoeken aan dieren met gekwalificeerde gidsen, waar je dieren in hun natuurlijke omgeving kan zien.

Doe iets terug

Vele reizigers willen graag iets doen voor de bestemming die ze bezoeken. In plaats van geld geven, schenk dan liever balpennen aan kinderen op school. Als je toch iets wil geven, vraag dan naar een lokaal goed doel dat zich richt op sociale projecten of steun het Travel Foundation,een goed doel in verschillende populaire vakantiebestemmingen over de hele wereld. Trouwens, als je boekt bij Travel Counsellors, mag je er zeker van zijn dat je boekt bij een internationale reisorganisatie dat actief steun biedt en doneert aan dit goede doel! Je kan ook helpen door feedback te geven: vertel hotels dat je verkiest dat ze duurzaam opereren of geef suggesties (vb. herbruikbare flesjes voor de shampoo). Als de hotels weten dat de klanten dit belangrijk vinden, gaan ze daar veel sneller mee rekening houden. Als het hotel en/of de lokale diensten daar rekening mee houden, vertel het aan je travel counsellor, zodat ik het weet voor mijn volgende klant! Advies op maat Met deze tips toon jij je verantwoordelijkheid en bezorgdheid voor het milieu, waar je ook gaat! Ik kan je advies geven dat echt relevant is voor de bestemming waar je naartoe gaat, zodat ook jij het juiste doet om een positieve impact op het klimaat en de wereld kan hebben.

Every step counts!