Casa Julia

Sandy Declercq op 02 February 2020
Toen een vriendin me zei dat ze, voor haar verjaardag, graag enkele dagen weg wil en ik de bestemming mocht kiezen, moest ik niet lang nadenken. Delft! Heu? Wat? Delft? Ik heb er ooit een artikel over gelezen en dat is me altijd bijgebleven.

Want Delft is niet ver, ongeveer 2 uurtjes rijden vanuit Brussel, minder duur dan bijvoorbeeld Amsterdam én heel gezellig.

Op een zondagnamiddag vertrokken we en nog voor het donker was, waren we daar. Delft ligt in de buurt van Rotterdam, niet ver van Den Haag en van Scheveningen voor wie ook eventueel naar de Hollandse kust wil.

Om te logeren had ik gekozen voor Casa Julia, een kleinschalig boetiekhotel, met een perfecte ligging. Op een paar minuutjes stappen kan je de wagen gratis parkeren, aan de Delftse hogeschool en rechttegenover “De Porceleyne Fles”. Dat klinkt als de titel van een strip van Suske en Wiske, en is nu de enige overblijvende fabriek van “het Delfts blauw”. De Porceleyne Fles klinkt niet zo internationaal, dus hebben ze de naam gewijzigd naar “Royal Delft”, hofleverancier van het mooie blauwe porselein. Royal Delft is zonder twijfel een bezoekje waard! Eerst krijg je 2 filmpjes te zien over de geschiedenis en het productieproces en nadien mag je het porselein zelf gaan bewonderen in het museum met allerlei leuke informatie en weetjes. Er was ook nog een tijdelijke tentoonstelling over een tatoëerder uit Amsterdam. Want zoals tatoëeren, is het Delfts blauw beschilderen een precies werkje, elk stuk wordt met de hand beschilderd! Respect! Als je wil, kun je in de shop nadien ook nog Delfts blauw kopen en zo investeren in jouw toekomst.

Er is natuurlijk nog veel meer te zien in Delft dan het porselein, zo heb je de Oude en de Nieuwe Kerk, met een rijke geschiedenis, het Johannes Vermeer- museum, het Prinsenhof en museum waar Willem Van Oranje vermoord werd en waar er zo’n een leuk klein winkeltje is met oud-Hollandse snoep. Leuk souvenirtje voor thuis.

Je hebt een molen aan de rand van de stad, een mooi park met kleine, gezellige huisjes errond. De binnenstad van Delft is echt oergezellig, met grachtjes, bruggetjes, kleine straatjes, mooie huisjes. Er zijn tal van winkels, allemaal zeer prijsgunstig, kleine restaurantjes, koffiehuizen, een kaaswinkel. Je hebt ook nog de Beestenmarkt en de straatjes errond. Dat lijkt me super om in de zomer te bezoeken met de vele terrasjes. Wij zijn er op een avond gaan eten “bij Moeke”, maar evengoed kan je in een tapasbar, een Indonesisch restaurant gaan eten of een Hollands broodje gaan eten. In de stad ligt ook nog een brouwerij voor de bierliefhebbers. Ik heb er winkels ontdekt, wat ik bij ons nog niet gevonden heb, zoals een retro kapperszaak. En een winkel “So Low” waar je allerhande prulletjes vindt.

Goed om te weten is dat er vele winkels en horeca gesloten zijn op maandag. Vraag in je hotel gerust naar een boekje met kaart van Delft, kortingsbonnen en informatie. Casa Julia nog … was een zeer goede keuze van mezelf en een aanrader. Je wordt er ontvangen door enkele heel vriendelijke dames en logeert er in een huislijk kader, heel gezellig ingericht met openhaard en sofa. Kamers zijn proper en verzorgd, lekker ontbijtje en overdag staat er altijd water, koffie, fruit en een koekje ter beschikking. Als ik nog terugga naar Delft, ga ik zeker hier logeren !

Meer info of reservatie: sandy.declercq@travelcounsellors.be