8x Mannheim

28 April 2022

Tekst en fotografie: Harmke Kraak

Het ontdekken waard is de Duitse stad Mannheim. In deze studentenstad is het lekker shoppen en eten. Je kunt er fijn slenteren door de stadsparken of picknicken aan de Rijn.

  1. Uitvinders

Mannheim is een stad van uitvinders! Carl Benz bouwde er in 1885 de eerste gemotoriseerde wagen ter wereld. Het prototype van deze eerste benzineauto prijkt aan de Augustanlage. Deze statige laan wordt ook wel de Champs Elysées van Mannheim genoemd. Verder werd de loopfiets, de voorloper van de huidige fiets, er uitgevonden, komt de tractor ervandaan en werd de lift uitgevonden in Mannheim. In deze voormalige industriestad heerst bovendien een kunstzinnige vibe, dankzij onder meer de popacademie in de hippe havenwijk Jungbusch en de hypermoderne Kunsthalle die een paar jaar geleden zijn deuren opende in deze studentenstad.

  1. Art nouveau

Over de brede Augustanlage loop ik naar de Friedrichplatz, een stadspark met een watertoren. In het voorjaar bloeit de roze bloesem hier volop en ook de rest van het zomerseizoen is dit park dé plek om te relaxen. De groene lantaarns van verweerd rood koper dateren nog uit de art-nouveau-periode of Jugendstil zoals de Duitsers deze stijl noemen. Aan de rand van het park staat de genoemde Kunsthalle, een ultramodern museum, en aan de overkant prijkt het Rosengarten-gebouw, een conventiecentrum met authentieke art-nouveau-façade. Strijk neer op het terras van Dolceamaro ernaast en bewonder het Jugendstil-interieur van dit Italiaanse café.

  1. Shoppen

Het stadshart van Mannheim is verdeeld in ‘kwadraten’, aangeduid met een letter en een cijfer, zoals de vakken op een schaakbord. Het moderne winkelcentrum Q6Q7 geeft met zijn naam dan ook direct zijn locatie prijs. Een exclusief warenhuis is Engelhorn (O5), vijf verdiepingen vol luxe sportartikelen en mode. Beneden zit een Tesla-dealer en helemaal bovenin tref je Opus V van Duitslands jongste tweesterrenchef Tristan Brandt. De glazen pui van dit Michelinsterren-restaurant geeft toegang tot het dakterras, waar je ’s zomers heerlijk eet met Mannheim aan je voeten. Of kies voor visrestaurant Le Corange of het laagdrempelige Dachgarten in Engelhorn.

  1. Kasteel

Mannheim ligt in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en is een welvarende stad. Het is een voormalig vissersdorpje dat in 1607 stadsrechten kreeg. Een Nederlandse rijksbouwmeester bouwde er een sterrenfort. Het kasteel van Mannheim dateert uit diezelfde periode en is een van de grootste kastelen van Europa. Dit rood-gele barokgebouw ligt vlak bij het centrum. Een deel van dit gerestaureerde barokslot is in gebruik als universiteit. Een ander deel doet dienst als museum, waar je veel te weten komt over de stadshistorie. Het museum omvat een aantal pronkkamers met meubels, wandtapijten en sieraden. De zalen ademen een en al rijkdom.

  1. Luisenpark

De tram brengt me naar het Luisenpark, dat het hele jaar open. In het zomerseizoen is het hier een en al bloemenweelde. De vele tulpen en narcissen doen me wel wat denken aan de Keukenhof. Ook zijn er tropische plantenkassen met kokospalmen en exotische planten. Op het meertje in het park kun je een boottochtje maken en er is een klanktuin met relaxstoelen die verspreid staan in het gras. Achter het Luisenpark staat de tv-toren van zo’n 200 meter hoog. Zoef net als ik met de lift naar het panoramaplatform voor een ‘fabelhaft’ uitzicht over Mannheim en omstreken. Het (beetje oubollige) restaurant boven in de toren serveert koffie met appeltaart.

  1. Havendistrict

Mannheim heeft de afgelopen jaren een enorme impuls gekregen. Verloederde wijken werden opgeknapt, zoals havendistrict Jungbusch. Voorheen een buurt van lichte zeden, nu een creatief bolwerk. Verlaten fabriekspanden worden omgetoverd tot industriële werkplekken en er verrijzen fancy appartementencomplexen. Start-ups tieren er welig, Hippe restaurants steken er de kop op en op elke straathoek zie je wel street art. De transformatie is begonnen met de komst van de popacademie. Tijdens een verkenningstocht drink ik een cocktail bij bar James en eet ik een hamburger bij Henriette Burgerbar. Jungbusch staat ook bekend om zijn bruisende nachtleven.

  1. Spaghetti-ijs

Mannheim blijft een stad van uitvinders en een van die ‘uitvinders’ is de sympathieke Dario van ijssalon Fontanella. Hij bedacht spaghetti-ijs! Zijn ambachtelijk bereide ijs oogt als spaghetti-met-tomatensaus-en-kaas. Zijn vader Mario was een ijsmaker uit Noord-Italië, die zich in 1933 hier in Mannheim vestigde. Op vakantie in Italië kwam Dario als tiener op het idee voor het spaghetti-ijs, vertelt hij. Van vanille-ijs fabriceert hij de ‘spaghetti’, de ‘tomatensaus’ is van verse aardbeien en de ‘parmezaan’ van witte chocola. Zijn uitvinding is een groot succes in Duitsland en daarbuiten. Dario’s ijssalon vind je aan de Paradenplatz. Er zit tevens een vestiging in winkelcentrum Q6Q7.

  1. Eten & slapen

> Café Lido: Gezellig koffiehuis, ook voor ontbijt, lunch en diner. Wil je buiten zitten? Dat kan aan de straatkant of achter in de gezellige patio met planten.

> Metzgerei: Dit café-restaurant zit in een voormalige slagerij en verzorgt ook picknickmanden! Bestel een mand en nestel je ermee aan de oever van de Rijn.

> Die Küche: Restaurant in de hippe wijk Jungbusch met dakterras. In de binnenstad zit nog een filiaal (Q6Q7). Aanrader is de paddenstoelenrisotto.

> Eichbaum Brauhaus: Deze lokale brouwerij heeft een riant terras met lange picknicktafels. Bier, homemade lemonade en smakelijke burgers.

> Radisson Blu: Stylish en trendy viersterrenhotel midden in het stadshart. Ook niet-gasten zijn welkom in het bijbehorende Café Brue met goede koffie.

> Hotel Am Bismarck: Prettig driesterrenhotel met ideale ligging nabij station en centrum. Persoonlijk, kleinschalig en alles is brandschoon. Het uitgebreide ontbijtbuffet is fantastisch.

 

Ook naar Mannheim? Je Travel Counseller stelt een toparrangement voor je samen!

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven