SEVILLA, mijn mooiste citytrip ooit!

Nicky Tritsmans op 09 March 2020
SEVILLA, mijn mooiste citytrip ooit!

Nooit had ik gedacht dat dit mijn laatste citytrip zou zijn in lange tijd, maar kort na onze terugkomst in maart werd ons land in lockdown gezet omwille van Covid-19. Ik houd aan deze prachtige stad alleen maar mooie herinneringen over.

Kort samengevat. Je proeft overal de exotische sfeer van Andalusië met zijn palmbomen en sinaasappelbomen. Het is een stad vol historische schatten en gezellige tapasbars. Door de stad stroomt de Guadalquivir, het vertrekpunt van de ontdekkingsreizen van Columbus. Door een eeuwenlange kruisbestuiving zijn in Sevilla vandaag nog steeds de sporen te zien van haar rijke geschiedenis als kruispunt tussen oost en west, tussen de Arabische, Christelijke en Joodse cultuur, tussen het oude Europa en de Nieuwe Wereld. De oude binnenstad waar ik in een historisch hotelletje verblijf aan de Calle Parras bestaat uit een doolhof van smalle straatjes. Op sommige plekken zie je nog een deel van de oude stadswallen.

Aangekomen in de late namiddag, was het al snel tijd voor een aperitiefje in de gezellige binnentuin van het hotel. En wat hoort er daarna bij? Uiteraard tapas! Een echte aanrader is Alcazar, Andalusi & tapas, in de Calle Peris Mencheta. Super creaties om duimen en vingers af te likken, en waar ook veel locals komen. Om Sevilla te verkennen raad ik aan om Hop on/Hop off tickets te boeken, zoals ik. Op die manier krijg je snel een overzicht over de omvang van de stad en kan je je ook makkelijk oriënteren. Een ander leuk alternatief is om een fiets te huren.

HISTORISCHE SCHATTEN

ALCAZAR

De meest duidelijke Moorse erfenis in Sevilla is zonder twijfel het Alcázar, het voormalige paleis van de Moorse heersers. Na de reconquista werd dit complex geliefd als verblijfplaats voor de Spaanse koningen. De leeuwenpoort vormt de toegang. Wat mij betreft een van mijn favoriete plekken in Sevilla, waar de papegaaien door de tuin vliegen van de ene palmboom naar de andere, en het water van fonteintjes naar beneden klettert. Je hebt de Engelse tuin en de tuin der dichters, een oase van rust in het centrum van de stad. Geen wonder dat in dit filmachtige decor verschillende scènes werden opgenomen van de populaire serie Game of Thrones. Trek voor dit bezoek enkele uren uit. Ik raakte niet uitgekeken op de schitterende mozaïeken en ontelbare binnenpatio’s.

PLAZA DE ESPAÑA

De Ibero-Amerikaanse Wereldtentoonstelling van 1929 bracht een ode aan de voormalige Spaanse kolonies. Het indrukwekkende Plaza de España is een van die monumenten die imposanter zijn in het echt. Het plein heeft de vorm van een halve maan met daarachter paleisachtige gebouwen. De architect was Aníbal González (1876-1929) De gebouwen zijn betegeld met azulejos, Moorse tegels en midden op het plein een fontein. Ik had het geluk om er ook een live sessie Flamenco met muziekbegeleiding en zang te mogen bijwonen van een groepje jongeren. Maar gewoon even ergens neerzitten en alles in je opnemen is al heel bijzonder. In 1992, ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de ontdekking van Amerika, streek de wereldtentoonstelling opnieuw neer in Sevilla en zette de moderne heropleving van de stad definitief in. Aan de overkant van de Guadalquivir op het Isla de la Cartuja, zie je het ene paviljoen naast het andere. Heel bizar. Als je de tour met de Hop on/Hop off doet kom je ze allemaal tegen.

GOTHISCHE KATHEDRAAL

Na de val van de Moren in 1248 werd de Almohadenenmoskee met de grond gelijk gemaakt, enkel de minaret bleef bewaard. Op de plaats waar ooit de moskee stond trok men een gothische kathedraal op en de minaret werd een klokkentoren. De kathedraal van Sevilla is werkelijk gigantisch! Het zou de grootste gothische kathedraal ter wereld zijn. Op de muren van de kathedraal is graffiti aangebracht. Geen hedendaags vandalisme, maar daterend uit de 17de eeuw! De toren naast de kathedraal heet de Giralda en telt 25 klokken, omdat er maar liefst 25 katholieke kerken zijn in Sevilla. Rondom de kathedraal vind je veel paardenkoetsen waar je een tourtje mee kan doen.

TORRE DEL ORO

Hij staat langs de oevers van de Guadalquivir, een twaalhoekige toren, die een gouden gloed af geeft in de zon, vandaar de naam. Oorspronkelijk was het een uitkijkpost om vijandige schepen in de gaten te houden. Hij maakte deel uit van de Moorse stadswallen. Momenteel is er een maritiem museum gevestigd in de toren waar je navigatie-instrumenten en scheepskaarten kan bekijken.

DÉ MODERNE EYECATCHER

METROPOL PARASOl

« Las setas de Sevilla » of de paddenstoelen van Sevilla. Het ontwerp is van de Duitse architect Jürgen Mayer Hermann. In het middenstuk zitten winkels en een tapasbar. Boven op de houten constructie is een looppad, dat een mooi uitzicht biedt. Probeer dit bezoek, als het enigszins mogelijk is in te plannen bij zonsondergang.

En last but not least de FLAMENCO!

Flamenco is een muziekgenre met een bijbehorende dans afkomstig uit de zuidelijke provincies van Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm zijn de soms Arabisch aandoende klanken, de uitbundige muzikale versieringen rondom het thema en het sterke ritme binnen een twaalftels-systeem. Ik had het geluk om een show te kunnen bijwonen aan de overkant van de Guadalquivir, op het Isla Cartujo in EL PALAZIO ANDALUZ. Flamenco puro, zoals zij het noemen met één van de beste dansers van Spanje Emilio Ramírez of “El duende”. Indrukwekkend!

SEVILLA is een zalige stad om in rond te kuieren, met veel gezellige pleintjes en tapasbars, vriendelijke mensen en met prachtige gebouwen. Ik zou het zo opnieuw willen doen!