Winterfun & wellness in Vals

03 April 2020

Tekst en fotografie: Harmke Kraak

Vals is een authentiek wintersportdorp met mooie brede pistes en niet te vergeten: de wereldberoemde thermen in een minimalistisch gebouw van architect Peter Zumthor.

Vals is een prachtig chaletdorpje in een afgelegen dal in Zwitserland. Hier komt onder meer het Valser bronwater vandaan. Vanaf Zürich neem ik de trein naar kanton Graubünden, het grootste kanton van Zwitserland met 150 valleien. Een treinrit door Zwitserland is een feest! De trein glijdt langs spiegelende groene meren en kristalheldere bergbeekjes. En dan rijden we een sprookjesachtig sneeuwlandschap binnen. De wintersport-vibes worden voelbaar. In het plaatsje Ilanz stap ik over op de bus naar Vals. De busrit gaat over meanderende smalle bergwegen en de chauffeur lijkt er zijn hand niet voor om te draaien.

 

Valser kwartsiet
‘Vals heeft honderd inwoners, honderd gastenbedden en honderd schapen, dat houdt het dorp in evenwicht’, zo luidt de slogan. Ik logeer in hotel Valserhof van de gastvrije Berit en Peter. Hun charmante hotel telt 15 gastenkamers en ligt op een heuvel aan de rand van het pittoreske dorp. Vanaf mijn balkon kan ik het dorp overzien en het is maar een paar minuten lopen naar het centrale plein met de fontein en de oude kerk. Vals is zo’n dorpje waar iedereen elkaar nog groet en een praatje aanknoopt. Het oudste huis dateert uit 1439. Vals geniet zowel bekendheid om de traditionele als moderne architectuur. De daken van alle huizen zijn allemaal voorzien van een glinsterende grijze steensoort: Valser kwartsiet. Die eenvormigheid zorgt ervoor dat het dorp zijn charme en authenticiteit behoudt. Valser kwartsiet is een unieke steen die alleen rondom Vals is te vinden. De steen is wereldwijd uitgegroeid tot statussymbool. Ook in Zürich en Bern zijn pleinen en gebouwen voorzien van dit prestigieuze materiaal. Architect Peter Zumthor gebruikte het Valser kwartsiet voor zijn spagebouw (waarover straks meer), een mooi minimalistisch ontwerp.

Sneeuw-hike
Vals ligt op 1250 meter hoogte. Mijn reisgenoten en ik maken vandaag een sneeuwwandeling met een gids. Dat kan met of zonder prikstokken. Schoenen met goede grip zijn echter het belangrijkst. Tijdens de tocht passeren we huisjes die door Peter Zumthor zijn ontworpen en hij maakte ook hierbij weer gebruik van de lokale grijze steen. In de steenfabriek van Vals werken zo’n zestig mensen. De meeste huisjes die we op de berg zien zijn privé-bezit. In een ervan zou de bekende architect af en toe zelf verblijven. Terwijl we steeds hoger klimmen in het nog vrijwel ongerepte sneeuwlandschap breekt de zon door. Op 1900 meter hoogte lassen we een pauze in bij een herdershut. We nemen plaats op een bankje met uitzicht op het dal en verorberen het lunchpakket van Valserhof. In de diepte ligt Vals in miniatuur. Dan dalen we af naar het dorp. Het is nog een fikse wandeling, maar wat is het heerlijk lopen door de besneeuwde dennenbossen over de goed begaanbare wandelwegen, terwijl we de gezonde berglucht inademen.

 

Brede pistes
Vals heeft een klein maar mooi skigebied met alle soorten pistes tot wel 3000 meter hoogte. Een gondel voert naar de Kleinvalser Arena op 1805 meter. Via sleepliften kun je verder omhoog. Vandaag wordt een skidag. Bij de shop naast de gondel huren we alle benodigde materialen. De sneeuw is nog vers en kanonnen zorgen voor nog meer sneeuw. Dan suizen we de berg af. Sommige stukken lopen gesmeerd, maar er zitten ook dieprode passages tussen. Even roetsjen maar. Na een heerlijke ski-ochtend lunchen we op de piste. De sfeer is relaxed, want het skigebied is niet overvol. In Vals vind je nog rust en ruimte. Vooral de hooggelegen pistes zijn mooi breed. Ook snowboarden, telemarken en sleeën behoren tot de mogelijkheden. Ervaren skiërs kunnen deelnemen aan tourskitochten off-piste. Met een vel onder de ski’s voor de grip, beklim je een berg om vervolgens op de ski’s naar beneden te gaan. Zo’n tourskitocht kan alleen met een zeer ervaren gids, vertelt Berit van Valserhof me, of je moet zelf gekwalificeerd zijn om dit te doen.

Gastronomie
Niet alleen voor de wintersport, ook voor de rust, de natuur, de wellness en de gastronomie komen mensen naar Vals. Veel restaurants in deze regio staan hoog op de lijst van Gault-Millau. Zo heeft restaurant Silver Room in het thermenhotel 17 Gault-Millau-punten én een Michelinster. Naast dit high-end hotel heeft Vals vooral kleinere en knusse hotels zoals ons eigen Valserhof. Dit driesterrenhotel mag dan redelijk eenvoudig zijn, Berit en Peter staan elke ochtend paraat om hun Birger muesli op te dienen. Ze maken er een kunstwerkje van met knapperige nootjes en vruchten zoals Kaapse besjes, ananas, mango, rode bessen, appel en banaan. En dat is nog niet alles, want de ontbijttafel is overladen met brood, marmelades, kaas, worst en eieren naar wens. Ook komt er ’s avond een geweldig viergangendiner op tafel met lam. De pinot noir uit de regio smaakt er fantastisch bij. Graubünden is een echte wijnregio. De productie is te klein voor de export, maar de wijnen zijn van hoge kwaliteit. Toe krijgen we een kaasplankje! De koeien in Vals gaan in de zomer de berg op, waar ze vers gras en alpenkruiden eten, en dat levert geweldige kazen op. Ook bij restaurant Steinbeck naast de gondel is het goed dineren. Vooraf is er kaas en worst uit de regio en toe de lokale notentaart. Als afzakkertje drinken we Röterli, kersenlikeur uit Graubünden.

Minimalistische spa
In 1893 opende in Vals het eerste hotel voor de kuurgasten die op de warmwaterbronnen afkwamen. Het huidige thermenhotel dateert uit de jaren zeventig en werd in de jaren negentig door architect Peter Zumthor gerenoveerd tot het minimalistische ontwerp dat het nu is: 7132 heet het hotel, naar de postcode van Vals. De kamers werden ingericht door verschillende architecten, onder wie Zumthor zelf en de Japanner Tadao Ando. Ando liet zich inspireren door een Japans theehuis. Zumthor koos onder meer voor knalgele kamers. Prachtig zijn de honeymoonsuites: ruim, minimalistisch, met eikenhout en Valser kwartsiet. Private dining is in deze suites een optie, net als een helikopterservice van en naar Zürich. Het hotel heeft drie restaurants: de Blue Room; de Red Room en de eerder genoemde Silver Room, het Michelinster-restaurant van chef Sven Wassmer. Hij serveert zes-, negen- en twaalf-gangenmenu’s in dit designrestaurant met tafels van Eero Saarinen en stoelen van Arne Jacobsen. En dan het bijbehorende thermengebouw… De grijze steen domineert en over elk detail lijkt nagedacht: van de roodgelakte ligstoelen tot de stylish zwarte kleding van de medewerkers. Ik begin in het 32°-bad en test ook het 45°-bad. Pfff, wat warm… Liever dobber ik in het zwembad met zenklanken of in het buitenzwembad met massagestralen en uitzicht op de besneeuwde bergen… In Vals draait alles om water en sneeuw!

Vraag je persoonlijke Travel Counsellor om meer informatie.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven