Verliefd op Lucca

03 April 2020

Tekst en fotografie: Harmke Kraak

Lucca is een ommuurd historisch stadje in Toscane met zes stadspoorten. De muren van de huizen zijn veelal lichtgeel geverfd, de luiken zijn groen en de daken hebben rode pannen. In juli staat dit Italiaanse stadje weer in het teken van het jaarlijkse Zomerfestival.

Piazza Anfiteatro
Het hart van Lucca wordt gevormd door het ovale plein Piazza Anfiteatro. Dit is een heerlijke plek om rond te kijken en neer te strijken op een van de terrasjes voor een espresso of een aperol spritz. Het pittoreske plein is gebouwd op de ruïnes van een Romeins amfitheater uit de tweede eeuw. In de negentiende eeuw werd het tot centrale marktplaats omgetoverd.

Stadsmuur
De stadswal die het historische Lucca omsluit is maar liefst 12 meter hoog en dateert uit de zestiende eeuw. Een leuke manier om de muur te ontdekken is per fiets! De rondrit van 4 km wordt de Giro della mura genoemd. Tijdens het fietsen zie je Lucca mooi van bovenaf. Er rijzen torens op – ooit waren het er meer dan 130! – en ook niet te missen is de witte kathedraal.

Torre Guinigi
Een van de opvallendste torens is Torre Guinigi, te herkennen aan de eikenbomen bovenop. Mooie torens waren ooit een statussymbool en dus plantte Paolo Guinigi zeven steeneiken op de toren van zijn stadspaleis. De ingang zit verstopt in een web van nauwe straatjes, maar het is zeker de moeite waard deze toren te bezoeken. De 230 traptreden leiden naar de top.

Hortus botanicus
De botanische tuin van Lucca die werd opgericht door hertogin Maria Luisa van Bourbon in 1820 heeft banden met de universiteit van Lucca. Ik dwaal door de idyllische hortus, waar vogels zingen, de rododendrons bloeien en de boom magnolia grandiflora zijn prachtige bloemen toont. Dé eyecatcher is echter de enorme ceder die in 1822 werd geplant, twee jaar na de oprichting.

Giacomo Puccini
Wie Lucca zegt, zegt Giacomo Puccini. De beroemde operacomponist werd geboren in dit stadje. Zijn geboortehuis is te bezoeken en bevindt zich aan de Corte San Lorenzo bij Piazza Cittadella. Ik zie er brieven en portretten en een prachtig kostuum uit de opera Madame Butterfly. Ook staat er een Steinway-vleugel. In de kathedraal zijn regelmatig uitvoeringen van zijn muziek te horen.

Villa Guinigi
Sommige stadsvilla’s zijn tot museum omgetoverd, Villa Guinigi bijvoorbeeld. Deze paleisachtige villa is zelfs een nationaal museum. De villa ligt buiten de middeleeuwse kern van Lucca, maar valt binnen de zestiende-eeuwse stadsmuur. Het is een gotisch paleis vol antieke schatten uit de Romeinse tijd, religieuze middeleeuwse kunst en schilderijen uit de achttiende eeuw.

Zomerfestival
De 22e editie van het Lucca Summer festival gaat in juli van start. Het speelt zich af in de oude binnenstad en gaat gepaard met veel muziek. Zo treedt good old Mark Knopfler van Dire Straits voor het voetlicht, geeft zanger Eros Ramazzotti een concert en doet ook de band Tears for Fears deze zomer Lucca aan. Kijk voor het programma en de data op de festivalwebsite.
www.summer-festival.com

8x Favoriete adressen
Het charmante stadje Lucca is vergeven van de leuke terrasjes, restaurants, bars en culinaire winkels met de lekkerste lokale producten. Dit zijn acht favoriete adressen!

  1. Voor Italiaanse koffie ben je bij café Shaker aan het goede adres. Dit piepkleine café heeft een ruim terras midden op straat. Corso Garibaldi 38.
  2. Ook bij bistro Undici-Undici op het plein bij de kathedraal is het prettig toeven met een kop koffie en wat lekkers. Piazza Antelminelli 2.
  3. Zin in een ijsje? Bij Gelateria Santini Sergio proef je het echte Italiaans citroenijs, terwijl je uitkijkt op het standbeeld van Puccini op het plein. Piazza Cittadella 1.
  4. Voor de lekkerste lokale producten ga je naar winkel Vecchi Sapori di Lucca. Je vindt er onder meer pici – een soort dikke spaghetti – en wijn uit het naburige dorpje Montecarlo.
  5. Midden in winkelstraat Via Fillungo tref je Caffè dei Mercanti. Het hoort bij concept store Vela Massimo Rebecchi. Ik lunchte er met heerlijk verse tomatensoep. Piazza dei Mercanti 2.
  6. Voor een aperol spritz is restaurant Parlascio aan het marktplein Piazza Anfiteatro een aanrader. Bestel er bruschetta met mozzarella of gorgonzola bij! Piazza Anfiteatro 44.
  7. Hét adres voor homemade pasta is – de naam zegt het al – restaurant In Pasta. Ik at er Balerine Rosa al Pesto: roze pasta met pesto. Al dente uiteraard! Corso Garibaldi 50.
  8. De Toscaanse keuken – van carpaccio tot spaghetti – proef je bij San Colombano, een restaurant op de muur. Modern design op een historische plek. Baluardo San Colombano 10.

Toren van Pisa
Vanuit Nederland is het ongeveer anderhalf uur vliegen naar Pisa. De trein brengt je vervolgens in een klein halfuur van Pisa naar Lucca. Als je dan toch in Pisa bent, neem dan een kijkje bij de scheve toren, al zul je lang niet de enige zijn. Vanaf het treinstation is het een halfuurtje lopen naar de Torre di Pisa. Halverwege kom je bij de brug over de Arno-rivier, een fotogenieke plek.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven