Slovenië: wijn & wellness

03 April 2020

Tekst & fotografie: Harmke Kraak

Slovenië is een bosrijk land vol meren en bergen. Het is ook het land van verrukkelijke wijnen en andere culinaire specialiteiten. Daarnaast is het een echte spabestemming met heilzame warmwaterbronnen.

Mijn reis door Slovenië begint in Ptuj in het noordoosten van het land. Dit Romeinse stadje is bekend om zijn warmwaterbronnen en ligt in de wijnstreek Štajerska. Slovenië kent drie wijnregio’s. Naast Štajerska is dat Primorska in het westen, met onder meer de lokale druif Rebolla, en Dolenska in het zuiden, geroemd om de zoete wijn. In Ptuj spreek ik wijnmaker Bojan Kobal. Hij kocht oude gaarden op en runt een wijnwinkel in het oudste pand van Ptuj. Kobal produceert Pinot gris en Sauvignons blanc. Verrukkelijk is ook zijn likeurwijn van de druif Blau-Frankisch, die perfect smaakt bij chocolade. Nog een bijzonder wijngoed in de regio Štajerska is Verus, in 2007 opgericht door een stel vrienden. Ze bieden kwaliteit voor een lage prijs. In Nederland is de wijn van Verus te koop via het hippe bedrijf Grapedistrict

Wijn uit de Vipava-vallei
Slovenië is een piepjong land, dat tot 1991 deel uitmaakte van Joegoslavië. De wijnbouw kent er echter een eeuwenoude traditie. Via hoofdstad Ljubljana, centraal gelegen in het land, rijd ik met de huurauto van Sunny Cars door naar de streek Primorska in het westen. De rit gaat dwars over het platteland langs velden vol pompoenen. Verderop is het landschap heuvelachtiger. Aangekomen in Primorska bezoek ik wijngoed Lepa Vida in de Vipava-vallei, nabij Italië. Wijnmaker Matija van Lepa Vida vertelt: “Door de ligging op de grens van het warme klimaat rond de Middellandse Zee en de koude lucht uit de Sloveense bergen waait bij ons in de winter de Bora-wind. Deze blaast met snelheden van meer dan 100 km per uur. Bij 80 km zeggen we dat de wind slechts ademhaalt, lacht hij. Bij Lepa Vida doe ik mee aan een wijnproeverij en we krijgen er homemade worst en kaas bij.

Olijfolie en honing uit Brda
Een tweede wijngebied in de westelijke regio Primorska is Brda. Brda wordt wel het Toscane van Slovenië genoemd vanwege de glooiende heuvels, de vele kastelen en de charmante Middeleeuwse dorpjes, zoals Šmartno. Ik loop door de nauwe straatjes in de autovrije dorpskern en ga binnen bij boetiek Nona Luisa. Dit winkeltje maakt natuurlijke kosmetische producten op basis van olijfolie, zoals lippenbalsem, crème en deodorant. In Brda tref ik ook weer veel wijnmakers, waaronder de coöperatie Klet Brda, de grootste producent en exporteur van Slovenië. Niet alleen de wijn, ook olijfolie en honing uit Brda genieten faam. Al rondrijdend door het heuvellandschap ontwaar ik van tijd tot tijd houten saunahuisjes. Het blijkt dat hier ‘apitherapie’ wordt gegeven, een Sloveens fenomeen. Api staat voor met honing gevulde lucht. In de hete sauna’s wordt de nectar verspreid en dat is heilzaam voor de luchtwegen.

Logeren

Eten & drinken

Tip:

Wijn-treatment
Wellness Augusta is de spa in Romeinse stijl van Grand Hotel Primus in Ptuj, die werkt met het lokale bronwater. Dat het thermale water uit Ptuj heilzaam is, wisten zelfs de Romeinen al. In de spa zijn ‘wijn-treatments’ mogelijk, zoals een peeling met druivenpitolie. De olie ruikt zalig en wordt zorgvuldig over mijn hele lichaam verdeeld. Na de behandeling voelt mijn huid zijdezacht!

Transavia vliegt 3x per week (di, do, zo) vanaf Amsterdam naar Ljubljana vv. Vraag je Travel Counsellor om informatie.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven