Romantisch & Culinair Rondje Dordogne

03 April 2020

Tekst en fotografie: Harmke Kraak | Met dank aan: www.ontdek-dordogne.nl, nl.rendezvousenfrance.com, www.transavia.com

De Dordogne is een romantische regio in Zuidwest-Frankrijk vol culinaire specialiteiten zoals walnotenolie, truffels en noga. Je kunt er (bijvoorbeeld) logeren in een oud kasteel.

Vanaf de hoofdstad Bergerac rijden we over typisch Franse wegen, glooiend en landelijk, naar Château de Maraval in Cénac-de-St.-Julien, ons eerste logeeradres in de Dordogne. Dit kasteeltje uit de vijftiende eeuw verrast als we er binnengaan. Van buiten oogt het oud en historisch, de inrichting is strak en modern. Zo prijkt er een 'rodelippensofa' in de living. De eigenaren van deze chambre d'hôtes zijn Thierry en Anne-Marie. Ze verruilden het drukke Parijs voor de rust van de Dordogne. Elke kamer heeft zijn eigen stijl. Ik krijg 'Flamenco' in zwart en vlammend rood toegewezen. Thierry en Anne-Marie serveren rond borreltijd wijn en hapjes bij het zwembad. Dineren doen we in het naburige dorpje Domme aan de Dordogne-rivier bij restaurant Cabanoix & Châtaigne. Er staat onder meer eendenborst op het menu, een specialiteit uit de streek.

Parfum uit Beaumont
’s Ochtends word ik gewekt door het getjilp van de vogeltjes in de kasteeltuin. We vervolgen de route en rijden naar het dorpje Beaumont, waar parfummaakster Prudence een winkel heeft propvol parfumflessen. Prudence is een Australische die bij toeval in dit Franse dorpje belandde. Ze stortte zich op het creëren van parfums, die ze net als Chanel nummert. No. 1 is een geur van witte bloemen. De flessen verpakt ze in mooie doosjes. De volgende plaats op onze route is Sarlat. Dit monumentale middeleeuwse stadje trekt altijd veel bezoekers. De kerk Église Sainte-Marie werd door de Franse architect Jean Nouvel onder handen genomen en omgetoverd tot overdekte markt. De enorme poortdeuren staan uitnodigend open. Binnen zijn er kramen vol delicatessen als eendenpastei, walnotenolie en macarons. Een must-do is omhoog gaan met de glazen lift die Jean Nouvel in de kerktoren bouwde. Eenmaal boven heb je rondom uitzicht op Sarlat en omgeving.

Kaviaar uit Neuvic
Domaine Huso in het dorpje Neuvic produceert zijn eigen kaviaar. Van oudsher is de Dordogne een streek waar kaviaar wordt gekweekt. Oprichter van Huso, Laurent Deverlanges, hield altijd al van kaviaar en besloot die zelf te gaan produceren. Frankrijk is het derde kaviaarland ter wereld en bij Neuvic produceren ze tonnen per jaar, het zijn louter eitjes van de Siberische zwarte steur. Volgens Laurent is het met kaviaar net als met champagne: “Die consumeer je niet in je eentje, maar met vrienden.” We proeven toastjes met kaviaarboter en de kaviaar zelf. Met een lepel van parelmoer schep je het 'zwarte goud' op je hand, zodat het wat opwarmt en dan laat je het spul door de mond walsen als wijn. Als de bolletjes in je mond ‘exploderen’ komt een romige smaak vrij. De beste kaviaar is overigens niet zwart, maar eerder grijswit van kleur, leren we hier.

Noga uit Périgueux
Een rondje Dordogne is niet compleet zonder hoofdstad Périgueux. We beklimmen de wenteltrap in de oude toren voor het uitzicht op de rode dakpannen en op de byzantijnse kathedraal, die van dezelfde architect is als de Sacré Coeur in Parijs. Ook bezoeken we museum Vesunna. Het museumgebouw is wederom een ontwerp van Jean Nouvel. In dit museum zijn resten van een Romeinse villa te zien en sieraden, kruiken en andere voorwerpen van de Romeinen. We slenteren over de markt van Périgueux, waar de nogakraam van Le Nougat de Montségur veel bezoek trekt, en we nemen plaats aan de picknicktafel van traiteur L’Espace du Sixième Sens. We zitten hier heerlijk in de zon terwijl we een knapperige salade met gevulde eitjes eten. De eigenaar is truffelliefhebber en lid van Club Ambassadeurs de la Truffe. De oorspronkelijke benaming van de Dordogne is Le Périgord. Die naam staat voor de Fransen symbool voor het goede leven!

3x slapen in een kasteel

Ballerina's van Brigitte Bardot
Ben je toch in deze Franse streek, sla dan de outlet van schoenenfabrikant Repetto niet over. De rode ballerina’s van Repetto die Brigitte Bardot droeg in de film Et Dieu... créa la Femme (1956) zijn tot op de dag van vandaag een hit. Adres: Le Martinet, Saint-Médard-d'Excideuil.

Ook naar de Dordogne? Je Travel Counsellor regelt je complete reis.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven