Patagonië is het einde van de wereld niet

03 April 2020

Tekst en fotografie: Fred van Eijk

Je geluk kan niet op wanneer een reiswens op je bucket list werkelijkheid wordt. Dat maakte ik onlangs mee, toen ik in de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld, Ushuaia in Argentinië, aan boord stapte van de M/V Via Australis; een van de expeditieschepen van rederij Australis.

Vanuit Ushuaia maakte ik een 4-daagse cruise door Patagonië; een prachtig gebied aan de onderkant van Chili en Argentinië. Het schip was comfortabel, bood goede service en lekker eten, maar het allerbelangrijkste is de unieke route die gevaren wordt. Varend door het Beagle-kanaal kreeg ik een waar Charles Darwin gevoel! Dagen lang zag ik – behalve de bemanning en medepassagiers – geen mens, geen andere schepen, had geen wifi of telefoonverbinding. Wat ik wel had was prachtige uitzichten. En ik maakte hike-tochten door bossen en langs gletsjers, stoere boottochtjes in een zodiac tussen de ijsschotsen en ik deed indrukken op die ik mijn leven lang niet zal vergeten.

Pas op de laatste dag kwam ik weer mensen tegen, een echtpaar met een zoontje en een poedel. De vader beheert de vuurtoren op Kaap Hoorn. De moeder geeft de zoon onderwijs. Tussen twee oceanen in bevindt dit Chileense gezin zich in compleet isolement voor de periode van een jaar op een koud en winderig, minuscuul eiland. En dat blijkt een hele eer te zijn en de wachtlijst hiervoor is vol. Toch waren ze wel blij dat wij even langs kwamen.

Een prachtige reis aan het eind van de wereld, weg van het bekende, is een voorrecht om mee te mogen maken. Toch kon ik het niet laten om nog wat Westerse ‘sophistication’ te ontdekken. Arakur, boven op een berg en midden in een natuurgebied even buiten Ushuaia, is een zalig hotel. Ideaal om even bij te komen van alle indrukken en avonturen aan én van boord van Australis. Een sfeervolle, minimalistische inrichting, een goed restaurant en wellness faciliteiten.

Vanuit een comfortabele lounge zie ik het mooie landschap door een groot panoramaraam om de 10 minuten voor m’n neus veranderen. Ik kon wel uren naar buiten staren. Het glas goede Argentijnse wijn droeg daar natuurlijk ook best aan bij.

Je persoonlijke Travel Counsellor vertelt je graag meer over Patagonië.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven