Noord-Vietnam

03 April 2020

Tekst: Sabine Flaton | Fotografie: Nga Hoang, Nicky Tritsmans en Sabine Flaton | Met dank aan: Wide Eyed Tours, KLM en Vietnam Airlines

Afgelopen september mocht ik afreizen naar Noord-Vietnam om Hanoi, Sapa en Halong Bay te ontdekken. Na een lange maar goede vlucht met KLM en Vietnam Airlines kwamen we aan in het warme en zonnige Vietnam om onze weg per minibusje te vervolgen naar Hanoi. Mijn eerste indruk is… WAUW.

Hanoi
In Hanoi vind je veel Franse en Chinese invloeden terug. De straten worden overspoeld door heel, heel veel bromfietsers. Eerst lijkt dit een chaos, maar wanneer je hier wat langer rondloopt, zul je merken dat dit wel een georganiseerde chaos is. Ik zie lokale kappers die hun klanten knippen op de stoep en kooplui die hun broden, hoeden etc. verkopen vanaf de fiets. Ondanks de drukte is het een mooie stad met veel kleuren en geuren. Het Hoan Kiem-meer ligt prachtig in het centrum van de stad waar het in de avonduren bruist van gezelligheid. In de weekenden worden de wegen rondom het meer afgesloten voor verkeer en is het een speelplaats voor kinderen, jongeren en straatmuzikanten.

Na een lokaal biertje en een heerlijk Vietnamees diner keren wij terug naar ons hotel om eens goed uit te rusten van de lange reis en eerste indrukwekkende dag. We slapen in het iconische Sofitel Legend Metropole waar vele bekende kunstenaars en royals ook graag verblijven. Na een goed ontbijt ontdekken we de historische highlights van de stad. Denk hierbij aan het Ho Chi Minh Mausoleum, de Tempel van de Literatuur (een plek die je doet vergeten dat je midden in het drukke Hanoi bent) en de Hoa Lo Prison. Na een overheerlijke Vietnamese hotpot verkennen we de stad verder achter op een motorfiets! Echt een aanrader; op deze manier kun je nog beter van de stad genieten.

Sapa
Next destination: Sapa. We gaan met de Fanxipan Express vanuit Hanoi naar Lao Cai. Deze nachttrein is een prima manier van reizen. Omdat we deze rit van 8 uur in totaal ’s nachts afleggen, verliezen we geen dag. Vanaf Lao Cai is het nog 2 uur rijden naar Sapa. Wanneer we aankomen in Sapa stappen we in een oase van rust. Sapa ligt in het Hoang Liengebergte met prachtige groene rijstvelden zover je kunt kijken. Het kleine centrum ligt tussen de bergen en heeft steile straatjes en trappen. We maken ons klaar voor een trekking langs de omliggende dorpen Cat Cat en Sin Chai. Deze 5 uur durende trekking brengt ons langs prachtige rijstvelden waar de locals aan het werk zijn en langs dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan.

Na deze inspannende wandeling genieten we heerlijk van de luxe van het Amazing Hotel Sapa met zijn prachtige rooftop zwembad. De volgende ochtend ontbijten we met uitzicht over de rijstvelden van Sapa. Wat een goed begin van de dag! We reizen vandaag met een busje terug naar Hanoi waar we ’s avonds dineren op de hoek van de straat terwijl het verkeer langs ons heen raast; een authentieke Vietnamese street barbecue. Daarna besluiten we langs de markt te gaan. Hier kun je alles kopen wat je maar nodig denkt te hebben. Terug naar het hotel lopen we via het meer. Omdat het weekend is, zijn er kinderen touwtje aan het springen en jongeren maken muziek met elkaar.

Halong Bay
De volgende ochtend maken we ons klaar om te vertrekken naar Halong Bay. We hebben 1 overnachting aan boord van een van de schepen van Bhaya Cruises en zullen gaan varen langs de vele eilandjes die Halong Bay rijk is. In de haven zien we veel kleinschalige maar luxe cruiseschepen. Doordat de schepen niet zo groot zijn (maximaal voor zo’n 30 personen), is het aan boord gezellig en intiem. Er worden veel activiteiten aangeboden en wij beginnen met een excursie in een klein bamboebootje. Hiermee kom je op prachtige plekjes tussen de groene bergtoppen en het blauwe heldere water. Na ons diner drinken we nog wat op het dek met om ons heen overal lichtjes van andere schepen die voor anker liggen. De volgende ochtend is het heerlijk wakker worden in onze hut die sfeervol is ingericht en een eigen badkamer en balkon heeft. Vanaf dit balkon hebben we een adembenemend uitzicht over de baai. Tijd om even in onze arm te knijpen!

Terug in de haven rijden we weer naar Hanoi voor ons laatste diner. We eten bij Madam Yen, echt een aanrader! Een heel sfeervol restaurant waar we worden verwend met heerlijke authentieke Vietnamese gerechten. De volgende ochtend is het helaas alweer bijna tijd om afscheid te nemen van Vietnam. Maar eerst bezoeken we nog een lokale markt met verschillende soorten groente, fruit, vlees, vis en alles wat je nog meer kunt bedenken. Als mooie afsluiter krijgen we een kookworkshop waarbij we alle lokale ingrediënten van de markt gebruiken om zelf een heerlijke Vietnamese maaltijd te bereiden. Dan is het echt tijd om naar de luchthaven te vertrekken en met een tussenstop en overnachting in Bangkok vliegen we weer terug naar Nederland.

Ik kijk terug op een waanzinnige reis; we hebben in een korte tijd zoveel van het land gezien. Als ik terugdenk aan Vietnam krijg ik stiekem een beetje heimwee en ik ben vastberaden om nog een keer terug te gaan.

Zelf Vietnam ontdekken? Vraag je Travel Counsellor om advies.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven