Madeira, wat ben je mooi!

03 April 2020

Tekst: Yvonne Bijsterveld | Foto’s: Yvonne BIjsterveld & Evelien Sakko-van der Kraats
Met dank aan: Discover Madeira en TAP Portugal

In het najaar vertrok ik met een klein groepje Travel Counsellors naar het eiland Madeira. We vlogen met TAP via Lissabon. De vlucht was comfortabel en prima te doen met een korte stop in Lissabon. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een rechtstreekse verbinding. Aangekomen op het eiland heeft deze bestemming mij van minuut tot minuut weten te verbazen. In mijn gedachten was Madeira veelal bestemd voor senioren die hier lekker willen overwinteren. Maar gaandeweg heeft dit prachtige eiland mij een heel ander beeld gegeven en kwam ik tot de ontdekking dat Madeira veel meer te bieden heeft dan ik in eerste instantie dacht.

Bloemeneiland
Madeira staat bekend om zijn bijzondere natuur en wordt ook wel het “bloemeneiland” genoemd. De indrukwekkende bergen doen exotisch aan door de vele tropische en subtropische bloemen en planten die er groeien. Het binnenland van Madeira is een waar wandelparadijs. Dit wist ik van tevoren al, maar er is veel meer…

Monte
We beginnen onze reis met het verkennen van Funchal, de hoofdstad van het eiland. Met de moderne kabelbaan gaan we naar boven tot aan Monte. Tijdens deze tocht heb je een mooi uitzicht op Funchal en de dichte bebouwing op de berg. Prachtig om de mooi aangelegde tuintjes van alle bewoners van deze berg te bewonderen. Op de berg vind je het kerkje Igreja Nossa Senhora do Monte en onder aan de trappen zien we iets wat onze aandacht trekt. Toeristen suizen de berg af in toboggans, een soort rieten manden in de vorm van een slee op skilatten die bestuurd worden door twee Madeirese mannen in folkloristische stijl. Erg grappig om te zien! Je kunt ook de wandelpaden volgen die je door de prachtige tuinen van Monte Palace Gardens naar beneden leiden.

Food & Wine Tour
Om Funchal op een andere manier te ontdekken is het een aanrader om een Food & Wine Tour te boeken. Een superleuke manier om de stad te ontdekken en je onder de locals te begeven. Proef je een weg door de restaurants en markten van Funchal terwijl je van de deskundige gids meer te weten komt over de rijke gastronomische geschiedenis van Madeira. We genieten van chocolade, koekjes, sandwiches, lokale kazen en andere hartige snacks en natuurlijk van de heerlijke lokale wijn.

Excursies
Wil je de stad even ontvluchten, dan is een boottocht met een catamaran echt aan te raden. Deze tocht duurt een halve dag en wij hadden het geluk om dolfijnen en walvissen in hun natuurlijke omgeving te spotten. Wat een geweldige ervaring.

Ook zijn we gaan toeren per jeep langs de noordoostkust van het eiland met zijn geweldige kliffen en leuke pittoreske dorpjes met de typische oude huisjes. Na een heerlijke wandeling door de bergen via “levadas” (irrigatiekanaaltjes) begeven we ons naar het dorpje Santana. Hier vind je opvallende driehoekige huisjes, in het Portugees “casas de colmo” genoemd. De woningen hebben een soort A-vorm en zijn bedekt met stro. Vroeger stonden deze huisjes verspreid over heel Madeira, maar alleen rondom Santana kun je er nog een paar terugvinden.

Wij hadden ook een “canyoning experience” op het programma staan, maar helaas is deze niet doorgegaan omdat het die dag enorm geregend had en het hierdoor te gevaarlijk was. Maar we hebben er wel veel over gehoord van andere gasten die graag hun ervaringen met ons wilden delen. Je kunt in steile bergkloven van hoge rotsen springen, dwars door watervallen abseilen en over natuurlijke glijbanen glibberen. Een goede reden om zeker nog een keer terug te gaan naar dit veelzijdige eiland om dit zelf ook te beleven!

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven