Maak kennis met Midden-Amerika! Honduras & Panama

03 April 2020

Tekst & Fotografie: Harmke Kraak

 

De rondreis gaat van de koffieplantages en Maya-ruïnes in Honduras naar de wolkenkrabbers in Panama-stad en de witte stranden aan de Caribische Zee.

We beginnen onze rondreis in Honduras. We landen op de luchthaven van San Pedro Sula, gelegen te midden van groene bergen en een meanderende rivier. Met een minibusje vertrekken we naar Copán Ruinas. Het is een rit over hobbelige wegen door luisterrijk regenwoud en langs koffieplantages. Bij een stalletje langs de weg kopen we ramboetans (een soort lychees), terwijl een zwarte roofvogel over komt zweven. Het is de zanate, die alleen in Midden-Amerika voorkomt. Af en toe steekt een varken of zwerfhond de weg over. We bezoeken de koffieplantages van Finca Santa Isabel. Deze farm werkt met Arabica-bonen. In heel Honduras wordt voornamelijk Arabica verbouwd. De Arabica-boon is milder en verfijnder dan de Robusta. In een karretje achter een tractor gaan we de hooggelegen plantages op. Javier, net afgestudeerd aan de universiteit van Santa Rosa en nu werkzaam bij deze koffieplantage, geeft uitleg in goed Engels. “Koffie groeit het best op 800 tot 2000 meter hoogte; onze plantages liggen op 950 tot 1350 meter, de ideale ligging dus,” vertelt hij. “De juiste temperatuur is nodig voor de koffieplanten om te groeien,” vervolgt hij, “dus beschermen we ze tegen extreme hitte door middel van bebossing. Alle bonen plukken we met de hand. De oogst is van november tot maart. Soms zijn wel driehonderd plukkers tegelijk aan het werk!” Zijn verhaal is boeiend en we gaan natuurlijk niet weg bij de finca voordat we een geurige kop koffie hebben gedronken.

Maya-ruïnes van Copán
Het is nog maar driekwartier rijden naar het hotel in Copán Ruínas, een levendig plaatsje dicht bij de grens met Guatemala en gebouwd rond de vindplaats van een oude Mayastad. Ons hotel Camino Maya ligt op slechts tien minuten rijden van de ruïnes. Na het ontbijt van toast met roerei loop ik de dorpsstraatjes in. Slingers met blauw-witte vlaggetjes hangen vrolijk te wapperen, het zijn de kleuren van Honduras. Vrouwen met manden groenten op hun hoofd komen net van de markt. Met een gids bekijken we deze ochtend de Maya-ruïnes. Hij leidt ons naar de Akropolis, een soort openluchttheater, en naar de Plaza of the Jaguars, een plein waar een beeld staat van een dansende jaguar tegenover een tempel. Ooit hadden de tempels fraaie kleuren; op enkele muren kunnen we nog het rood en geel ontwaren. Bij de ruïnes hoort ook een museum, waar een reconstructie te zien is van een tempel in de originele kleuren: rood met gele, witte en mintgroene details. Boven een van de tempels hing ooit een reusachtige krokodil van mozaïek. De Maya’s geloofden dat de aarde plat was en als een soort krokodil op een plas water dreef. Een heel andere attractie in de buurt van Copán is Macaw Mountain. Het is een exotisch vogelpark met bontgekleurde inheemse vogels, zoals papagaaien en toekans. Gewonde en gestreste vogels worden hier opgevangen en verzorgd. Het bomenrijke park met weelderige tropische planten als Bird of Paradise en Morning Glory was ooit een koffieplantage en ligt aan een riviertje waarin je kunt zwemmen.

Koloniaal stadje Santa Rosa
We rijden verder door het vriendelijke westen van Honduras. De volgende pleisterplaats is Santa Rosa, een Spaans koloniaal stadje omgeven door groene bergen en pijnboombossen. Ook staat er een beroemde tabakfabriek, La Flor de Copán. Het hart van Santa Rosa is Parque La Libertade met een prachtig wit kerkje. Het kerkje lijkt wel gespoten van slagroom. In feite is het een kathedraal die werd gebouwd rond 1800. Na een aardbeving werd de kerk in 1880 gerestaureerd in de originele barokstijl. Santa Rosa is een echte koffiestad en het beste adresje volgens de locals is Kaldi’s Koffee, een barretje vlak naast de kerk. Op de menukaart staat Arabica-koffie uit Honduras en Blue Mountain-koffie uit Jamaica. Zelfs een kopje Kopi Loewak uit Indonesië kun je hier bestellen. Deze ‘civetkatkoffie’ is gemaakt van bonen die door de civetkat zijn opgegeten en weer uitgeworpen... We bezoeken brouwerij Timoshenko, een paar straten van het plein vandaan. Een jongen van zeventien in een FC Barcelona-shirt staat ons te woord. Hij spreekt het beste Engels van de hele familie. Ooit begon zijn overgrootmoeder met de productie van fruitlikeur, gemaakt van meloen, appel en andere vruchten. Enkele jaren geleden kwam de familie met een nieuwe variant: koffielikeur! Het werd net zo’n groot succes als de fruitlikeur. We proeven beide varianten. Ook bezoeken we de koffieplantage Seis Valles, even buiten Santa Rosa. Hier laat een van de beste barista’s van Honduras haar kunsten zien. Sophia Alejandra heet ze. In no time tovert ze een schattige ijsbeer in mijn cappuccino.

Skyline van Panama-stad
De eenvoud van Honduras verruilen we voor de luxe van Panama. Vanuit het vliegtuig zien we de moderne skyline van Panama-stad opdoemen. Een van de opvallendste gebouwen is een spiraalvormige toren, bijgenaamd The Screw. We logeren in het Bristol en vervolgens in Le Méridien, beide comfortabele hotels in het zakendistrict. Bij het Bristol geniet ik van de ruime klassieke suite met ligbad en kingsize bed. Het bistro-achtige restaurant beneden serveert heerlijke pasta, risotto en ook: krokodillensoep! Natuurlijk is er ook een wellness. Ook Le Méridien heeft een kleine maar fijne spa met een stoomcabine, Finse sauna, whirlpool en relaxruimte. Vanaf het zwembad op het dak is er bij zonsondergang uitzicht op de wolkenkrabbers en de Stille Oceaan. Uiteraard bezoeken we ook het koloniale gedeelte van Panama-stad: de wijk Casco Viejo met zijn witte kathedraal, nationale theater en presidentiële paleis. We wandelen door de smalle winkelstraten met kleurige winkelpanden. In diverse etalages hangen, hoe kan het ook anders, rijen panamahoeden. Nog een must-visit is het Panama-kanaal. Daartoe gaan we naar Quary Heights, een villawijk hoog op de heuvel Ancon Hill. Vanaf hier kunnen we zowel de stad als het kanaal goed overzien. Links ligt de Stille Oceaan, rechts de Caribische Zee. We dalen af en vatten post langs het kanaal om de schepen van dichtbij door de sluis te zien gaan. In 2016 werd een nieuwe, bredere sluis geopend, zodat ook megacruiseschepen door het kanaal kunnen varen. In 1928 ging de avonturier Richard Halliburton zwemmend door het kanaal. Hij betaalde slechts 36 cent tol. Dit en andere leuke feitjes leren we in het museum bij de sluizen.

Eilandje in de Caribische Zee
Vanaf Panama-stad is het driekwartier vliegen naar Isla Colón, een Panamees eilandje in de Caribische Zee. Het behoort tot de archipel Bocas del Toro. In het gelijknamige hoofdstadje staat ons eenvoudige hotel: Bocas Town. Mijn kamer is niet groot, wel sfeervol Caribisch met witrieten meubels en mintgroene muren. Het hotel heeft een veranda op het water met een aanlegsteiger voor boten. Angel, een gezellige Panamees in een paars shirt, zal ons vandaag rondvaren. We stappen aan boord van zijn motorbootje en varen naar Dolphin Bay, waar vooral in juni en juli honderden dolfijnen zwemmen. Ook nu duiken er enkele dolfijnen op. We maken foto’s en dan gaat het weer volle kracht vooruit. De dolfijnen zwemmen mee in de slipstream. We meren aan bij een eilandje met enkele houten huisjes met rieten daken, waar we snorkelen in het glasheldere water. We lunchen met kip, banaan en rijst, geserveerd in een bananenblad. Daarna is het heerlijk rusten in de hangmatten voordat we verder varen naar de prachtige palmeneilandjes met witte zandstranden die tot Isla Bastimentos National Marine Park behoren. Vanuit de palmenbomen azen pelikanen op sardines die voor de kust zwemmen. Terug bij hotel Bocas Town drinken we rum-cola op de veranda, terwijl kolibries op de balustrade balanceren. Bocas del Toro is een bruisend plaatsje vol bars en restaurants. Wij eten bij El Ultimo Refugio. De sfeer is er laid-back en de kreeftrisotto heerlijk. Een band speelt lekkere muziek en zo sluiten we onze rondreis door Midden-Amerika af in vrolijke Caribische sferen.

Tip:

Uitgelicht: Macaw Mountain
Macaw Mountain Bird Park & Nature Reserve in Honduras is meer dan een vogelpark. Het is een vogelopvangcentrum, educatiecentrum en botanische tuin, opgezet door een Amerikaan. In het zomerseizoen is het bovendien een natuurlijk recreatiepark, waar je kunt zwemmen in de rivier en picknicken. Bospaden leiden langs tropische begroeiing naar de ruime kooien waar papagaaien, toekans en andere vogels rondfladderen. “Toekans hebben een zachte snavel en eten sappig fruit als meloen en papaja. Ze houden ook van koffie, maar daar worden ze ADHD van,” zegt parkgids Carlos. Wie wil, mag een papegaai vasthouden. Ik laat me overhalen Missy, een blauwgele ara, op mijn arm te laten balanceren, een van de weinige niet-inheemse vogels hier. “Missy is de ster van het park!” lacht Carlos.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven