Krakau en omgeving

03 April 2020

Tekst: Georgette Konigferander | Fotografie: Georgette Konigferander en Saskia Neijsen-Davidson
Met dank aan: LOT Polish Airlines, stad Krakau en Polish Tourism Organisation

Imponerend Krakau
Krakau kan verschillende gedachten bij mensen opwekken, een mooie oude stad, communisme, maar de meest voorkomende gedachte zal toch wel een associatie met de Tweede Wereldoorlog zijn. Maar dat Krakau zoveel meer is, heb ik tijdens mijn laatste reis mogen ontdekken en wat ben ik enorm verrast. Met de nationale Poolse luchtvaartmaatschappij LOT Polish Airlines vlieg je vanaf Amsterdam, via een overstap in de hoofdstad van Polen Warschau, in vier uur naar Krakau.

Aangekomen in Krakau is het 4-sterrenhotel Galaxy, dat net buiten het centrum ligt, een aangename verrassing met zeer ruime kamers en een moderne look. Vanaf het hotel is het 10 minuten lopen naar hartje centrum.

Een bezoek aan de 2e stad van Polen Krakau betekent ondergedompeld worden in cultuur en geschiedenis. Doordat de stad bijna niet te lijden heeft gehad van de Tweede Wereldoorlog en deze praktisch ongeschonden is doorgekomen, zijn bijna alle historische gebouwen bewaard gebleven, wat uniek is. Het oude stadscentrum, waarvan de oudste gebouwen stammen uit het begin van de 13e eeuw en de St. Andreaskerk uit 1098, staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Wat heel aangenaam aan Krakau is, is dat bijna alle historische gebouwen in het oude centrum op wandelafstand van elkaar liggen, dus het is aan te raden om een paar goede wandelschoenen mee te nemen. Uiteraard kun je ook op de fiets de stad verkennen, houd er dan wel rekening mee dat er weinig aangelegde fietspaden zijn. Een alternatief is de Hop-on-Hop-off- bus die je langs alle bezienswaardigheden brengt.

Begin je wandeling in het hart van de stad, waar zich een van de grootste marktpleinen van Europa bevindt (200 x 200 m), de prachtige Grote Markt (Rynek Główny) met zijn vele historische gebouwen zoals de Lakenhal, de Mariabasiliek, de Raadhuistoren en de Kerk van Sint-Adelbert (in het Pools St. Wojciech).

Wandel langs de oever van de rivier de Wisla naar het Kasteel van Wawel op de Wawelheuvel, dat tot de 17e eeuw de koninklijke residentie was. Ook hier bevinden zich historische gebouwen als de Kathedraal en het Koninklijk Paleis. Onder de heuvel bevindt zich de beroemdste grot van Polen, de Drakengrot.

Wat beslist niet overgeslagen mag worden is een bezoek aan de sfeervolle Joodse wijk Kazimierz. Hier vind je nog veel tastbare herinneringen aan de grote Joodse gemeenschap die hier voor de Tweede Wereldoorlog leefde, zoals de vele synagoges. In deze wijk zijn ook de opnames geweest van Steven Spielbergs film Schindler’s List. De fabriek van Schindler is nu als museum in de Podgórze wijk te bezoeken. De schitterende huizen, markten en pleinen geven deze wijk zijn bijzondere sfeer en er zijn vele restaurantjes waar je kunt kiezen uit bijzondere en traditionele gerechten; een aanrader is restaurant Pod Nosem dat aan de voet van de Wawelheuvel ligt, met een mooi uitzicht op de heuvel. Het nachtleven in Krakau heeft veel te bieden, van de standaard-terrassen op het Grote Marktplein tot de ondergrondse jazzclubs met livemuziek en alles wat daartussenin zit.

Voor kunstliefhebbers is er veel te bezichtigen en zijn er verscheidene bekende musea, zoals het Czartoryski Museum, waar onder andere Leonardo da Vinci’s wereldberoemde schilderij ‘De dame met de hermelijn’ te bewonderen is. Of het museum Rynek Undergound, het resultaat van archeologische opgravingen onder de  Grote Markt (Rynek Główny). Dit museum geeft een inkijkje en een goed beeld van het Krakau van eeuwen geleden.

Bij een bezoek aan Krakau mag een bezoek aan de zoutmijn van Wieliczka niet ontbreken. Deze zoutmijn, die net buiten de stad ligt, en waar al sinds het jaar 1044 zout gewonnen wordt, bestaat uit ruim 300 km aan gangen en bereikt een diepte van 327 meter. Tijdens de rondleiding van zo’n 3,5 km val je van de ene verbazing in de andere. Zo is er de prachtige St. Kinga’s Kapel, verlicht door enorme kroonluchters, en de Letow Chamber waar al sinds 1809 concerten gegeven worden. Verder is er een kuuroord op 135 meter diepte, een ondergronds meer, een beeldententoonstelling en worden oude werktuigen getoond waarmee door de eeuwen heen het zout gewonnen werd. En wie na het bezoek trek heeft gekregen kan uitstekend terecht in het ondergrondse restaurant. Een bezoek aan deze zoutmijn, die al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, is een echte aanrader.Indrukwekkend Auschwitz
Voor bijna iedereen die Auschwitz gaat bezoeken zal gelden dat je er vooraf al vele gedachten en ideeën over hebt. Maar het gevoel dat bij iedereen tijdens en na dat bezoek zal overheersen is er een van enorme emoties en ongeloof. Op ongeveer 70 km van Krakau ligt nabij het stadje Oswiecim het Duitse naziconcentratie- en vernietigingskamp Auschwitz Birkenau, opgericht door Duitsers in 1940. Auschwitz bestond ooit uit drie complexen: Auschwitz I, het basiskamp met de bekende toegangspoort ‘Arbeit macht frei’; het uitgestrekte Auschwitz II-Birkenau, het vernietigingskamp met het perron waar de transporttreinen aankwamen; en Auschwitz III-Monowitz, een werkkamp dat inmiddels niet meer bestaat.

Voor sommigen is Auschwitz iets wat ze al lange tijd eens met eigen ogen willen zien en voor anderen is het een plek die men nooit zal willen bezoeken. Er zijn georganiseerde tours vanaf Krakau centrum te reserveren met een gids, maar je kunt ook op eigen gelegenheid gaan. Het is aan te raden om een tour met lunch te reserveren of deze zelf mee te nemen. Ook is het verstandig om van tevoren het weerbericht goed in de gaten te houden. Auschwitz is een grote open vlakte waar het, afhankelijk van het seizoen, erg warm, nat of koud kan zijn. Hou daar met de kleding rekening mee.

Auschwitz I is veelal het startpunt en in het grootste deel van de barakken vind je tentoonstellingen en exposities over het leven in het kamp of de vervolgingen daarbuiten. Bij aankomst word je als eerste geconfronteerd met de toegangspoort met de bekende spreuk ‘Arbeit macht frei’. In de tentoonstellingsruimtes zie je achter glas ontelbare schoenen, brillen, koffers en andere persoonlijke eigendommen. Zeer confronterend is de grote berg haren en vlechten die direct bij aankomst van de gevangenen werden afgeschoren. Dit zijn beelden die voor altijd op je netvlies blijven staan. Zeer emotioneel is het bezoek aan een gaskamer en dit maakt het gruwelbeeld compleet.

Auschwitz II-Birkenau maakt tevens veel indruk. Op het enorme complex staan de standaard houten Pferdestall-barakken, eigenlijk geschikt voor 52 paarden, voor gebruik binnen het Auschwitz-complex berekend op maximaal 500 mensen, maar zonder meer door de Duitsers volgepropt met wel 1000 gevangenen. Ook sta je op het perron waar de  Duitsers met 1 simpel handgebaar beslisten of je direct naar de gaskamer ging of dat je lot een onmenselijk bestaan in het kamp was.

Een bezoek aan Auschwitz is een bezoek dat zoveel indruk maakt dat het zeer zeker bijdraagt aan het herdenken en gedenken van de vele anonieme gezichten van gewone mensen zoals wij allemaal zijn, die allemaal droomden, liefhadden en vreesden, en zou eigenlijk een ‘must’ moeten zijn voor iedereen... om nooit te vergeten.

Na afloop van deze reis kan ik in volle overtuiging zeggen dat alle indrukken die ik heb opgedaan zeer imponerend en indrukwekkend zijn geweest en dat ik zeker nog een keer terug zal gaan om de prachtige oude stad Krakau nog beter te leren kennen.

 

 

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven