Jordanië - wellness, natuur & cultuur

03 April 2020

Tekst en fotografie: Harmke Kraak  Met dank aan: Royal Jordanian en Jordan Tourism Board

Jordanië herbergt tal van bijzondere schatten, waaronder de Dode Zee, natuurpark Dana, de rode woestijn Wadi Rum en de uit rozerode rotsen gehouwen stad Petra.Onze rondreis begint echter in de hoofdstad Amman, bijgenaamd de witte stad.

WELLNESS: Dode Zee
Na een vlucht van slechts 4,5 uur met Royal Jordanian komen we aan op de moderne luchthaven van hoofdstad Amman. Queen Alia International Airport is vernoemd naar de derde vrouw van wijlen koning Hussein. Amman is een hagelwitte stad te midden van palmoases. Sommige wijken hebben paleisachtige villa’s. Dezelfde avond, na een overvloedig diner bij restaurant Kan Zaman, rijden mijn reisgenoten en ik naar de Dode Zee, het diepste punt op aarde. We logeren in het  Mövenpick, een van de vele mooie resorts langs de Dode Zee. De volgende morgen wacht ons een scrub in de Zara Spa van het hotel. Mijn lichaam wordt met een mengsel van olie, zout en mineralen uit de Dode Zee ingewreven. Als ik het zout weer van me afspoel, heb ik een babyhuidje. Dan dalen we af naar het strand en lopen het water in. Het zoutgehalte is 27 procent en dat maakt dat je vanzelf blijft drijven, een ware sensatie! Ook smeren we ons in met de heilzame modder. Nadat we de modder weer hebben afgespoeld, liggen we lekker lui onder strooien parasols, met uitzicht op palmbomen, het zoute water en aan de overkant Israël. Na het zonnebaden nemen we een frisse duik in de heerlijk koele infinity pool van ons hotel.

NATUUR: Dana Nature Reserve
We volgen de kustweg naar het zuiden, op weg naar wildreservaat Dana. De Dode Zee schittert zilverachtig in de zon. ’Zilver en zout, uitgestrooid door God’ is de bijbelse verklaring van de Dode Zee. Geologisch gezien is de Dode Zee het resultaat van een eeuwenlang proces. We verlaten de kustroute en zigzaggen omhoog het gebergte in. Bij een kleine pleisterplaats kijken we naar de zonsondergang. Een wild hondje komt nieuwsgierig aanhuppelen. Jordanië telt elf natuurreservaten, Dana is het grootste. Er komen onder meer hyena’s, vossen en wilde herten voor. We logeren in Dana Guest House, een eenvoudig, gastvrij logeeradres op een hoogvlakte (1300 meter), waar we van een smakelijk diner genieten. Bij het licht van de maan en de sterren drinken we saliethee op het terras en kijken naar de contouren van het gebergte. De volgende dag brengt een pick-uptruck ons naar het startpunt van een hike. We wandelen naar een spectaculair uitzichtpunt over het pad dat wijlen koning Hussein en zijn Amerikaanse vrouw koningin Noor ook graag bewandelden. De huidige koning Abdullah en zijn vrouw Rania komen al even graag naar Dana Nature Reserve. Er bloeien bloemen in felle kleuren en er groeien granaatappelbomen, amandelbomen, pistachebomen en jeneverbesstruiken.

WOESTIJN: Wadi Rum
Ons volgende reisdoel is Wadi Rum, de woestijn die bestaat uit roodachtig zand en wonderlijke rotsformaties. We gebruiken de lunch in een bedoeïenenkamp. De lange gewaden die de bedoeïenen dragen beschermen hen tegen zandstormen. De zwarte tenten zijn gemaakt van geitenhaar. De woestijn is hun thuis. Zo is er een oud gedicht bekend van een bedoeïenen-vrouw die met een prins trouwde, maar dichtte dat het leven in een tent haar meer waard is dan het paleis van de prins met al zijn schatten. Terwijl we uit tientallen schalen eten opscheppen, speelt een blinde man op zijn oud, een Arabisch snaarinstrument. Hij zingt er Arabische liederen bij. Na deze gastvrije ontvangst nemen we plaats in een open jeep op een soort Chesterfield-banken en maken een tocht door de woestijn. Dromedarissen lopen door het rulle zand. De jeep brengt ons naar rotsen met inscripties. Onze Jordanese gids vertelt dat de inscripties nog dateren uit de eerste eeuw voor Christus. Ook passeren we een gedenksteen voor de Britse avonturier T.E. Lawrence (1888-1935), beter bekend als Lawrence of Arabia uit de gelijknamige film. Overnachten midden in Wadi Rum is mogelijk in de luxe tenten van SunCity Camp.

CULTUUR: rotsstad Petra
Het volgende doel is Petra. We rijden een stukje over de King’s Way, de oudste weg ter wereld. Ons hotel bevindt zich direct naast de ingang van de rotsstad. Petra is een van de zeven Nieuwe Wereldwonderen. We ontbijten vroeg en vlak na zonsopgang lopen we al langs de eerste uit rozerode steen gehouwen tempels van de Nabateeërs, een Arabische stam, die invloed onderging van vele beschavingen, zoals de Griekse en Egyptische. We komen bij de siq, de nauwe doorgang die de toegangsweg vormt tot de verborgen stad, die in 1812 door de Zwitser Burckhardt werd herontdekt. De wanden van deze bochtige spleet hebben allerlei kleuren rood, roze, oranje en geel. Die duiden op de aanwezigheid van ijzer en andere metaalsoorten. Na weer een bocht vangen we de eerste glimp op van de Treasury, die wordt beschouwd als de mooiste tempel van Petra en werd gehouwen voor een koning die leefde rond het begin van de jaartelling. We lopen verder langs fraaie tempels en komen bij een fontein bij een vijfhonderd jaar oude pijnboom. Nog een must-see is het klooster, hoog op een rots, te bereiken via een steil pad. Wie niet wil lopen, gaat per ezel: “Taxi, taxi?” roepen de jongens die de ezels mennen ons lachend toe.

Tips:
Amman

Dana Nature Reserve

Dode Zee

Petra

Ook naar Jordanië? Je persoonlijke Travel Counsellor regelt het voor je.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven