Israël & Jordanië

03 April 2020

Tekst en fotografie: Aad van Nierop

Na een vlucht van 5 uur vanaf Amsterdam komen we aan op Tel Aviv Ben Gurion Airport. Vanaf de luchthaven nemen we een deeltaxi (Sherut) naar Jeruzalem. Je geeft aan waar je heen wilt en vervolgens wacht je tot de chauffeur de bus vol genoeg vindt om te vertrekken. Na ongeveer 1,5 uur komen we aan in het centrum van Jeruzalem. Via Allenby Bridge steken we na twee dagen de grens over naar Jordanië.

Jeruzalem
De stad Jeruzalem is een echte mix tussen het westen en het Midden-Oosten, met in het oude centrum overal kleine bazaars en in het nieuwe centrum moderne trams en hippe winkels. Door de rijke geschiedenis wordt de stad ook wel het religieuze, culturele en historische centrum van de wereld genoemd. We verblijven twee nachten in Jeruzalem, wat eigenlijk veel te kort is om de hele stad te ontdekken. Na aankomst frissen we ons op en terwijl de zon ondergaat, nemen we een cocktail op het dak van het Mamilla Hotel. Vanaf dat hotel heb je een prachtig uitzicht over Jeruzalem en de stadsmuren. De volgende dag bezoeken we de heilige grafkerk, de plaats waar Jezus is gestorven en weer is opgestaan. We lopen door de Arabische wijk langs de Via Dolorosa en brengen een bezoek aan de Klaagmuur. De Klaagmuur is 70 meter breed met een gescheiden deel voor mannen en vrouwen, en loopt zo’n anderhalve kilometer door onder de oude stad. We krijgen een rondleiding door de nauwe gangen die ons langs de geschiedenis van de muur leidt. Ook brengen we een bezoek aan de Tempelberg waar de Rotskoepel-moskee staat, een prachtige moskee met een gouden koepel.

Dode Zee & Petra
De volgende ochtend vertrekken we vroeg om onze reis te vervolgen naar Jordanië. Opnieuw nemen we een deeltaxi; dit keer naar de grens met Jordanië, Allenby Bridge. Met een visum geregeld in Nederland is het mogelijk om via deze grensovergang Jordanië in te komen (er is geen mogelijkheid om bij de grens een visum te kopen). Na een rit van ongeveer een uur en lang wachten aan de grens komen we aan in Jordanië. Daar staat een auto voor ons klaar. We rijden langs de Dode Zee naar het zuiden richting Petra. De Dode Zee is het laagste punt op aarde (-418 m) en droogt langzaam op. Er wordt verwacht dat de zee binnen 50 jaar volledig weg is. Gelukkig zijn er plannen om hier verandering in te brengen. Onderweg stoppen we om een duik te nemen, al is duiken niet heel verstandig. Het is een geweldige ervaring om te drijven op het water! Daarna vervolgen we onze reis. De route langs de Dode Zee is prachtig met elke bocht weer een spectaculair uitzicht. Bij aankomst nemen we nog een frisse duik in het zwembad en genieten we van de ondergaande zon over het gebergte waarin het wereldwonder Petra zich schuilhoudt. Petra is gebouwd tussen de 1ste en 2de eeuw na Christus en heeft vele uitgehakte bouwwerken. De volgend ochtend gaan we vroeg op pad naar Petra. Nog voor de bussen met toeristen aankomen en voordat de warme zon boven aan de de hemel staat, lopen we al door de kloof van zo’n anderhalve kilometer om uit te komen bij The Treasury (Al Knazneh). Dit in de rotsen uitgehakte bouwwerk is 28 meter breed en 40 meter hoog en adembenemend mooi (bekend uit de film Indiana Jones and The Last Crusade). We vervolgen onze wandeling naar The Monastery (Ad-Deir). In de vroege ochtend is het een prima wandeling/klim van een uur en opnieuw fantastisch. Omdat we zo vroeg zijn gegaan, zijn we voor het heetste moment van de dag weer terug bij het zwembad!

Jerash en Amman
Vroeg in de ochtend vertrekken we vanaf Petra naar het noorden. Onze eerste stop is Madaba, een stad halverwege de Dode Zee en Amman. Autorijden in Jordanië is best spannend: een tweebaans snelweg gaat hier makkelijk door als driebaans en de weg wordt regelmatig abrupt onderbroken door een kruising. Na een uur rijden door een landschap dat rechtstreeks afkomstig lijkt van Mars, komen we aan op onze bestemming Madaba. De stad staat bekend om zijn mozaïek. In de Grieks-orthodoxe kerk bevindt zich een kaart van mozaïek uit de zesde eeuw waar het Midden-Oosten en het heilige land op worden afgebeeld. We vervolgen onze weg naar Jerash. Deze door Alexander de Grote gestichte plaats is een van de best bewaarde Romeinse steden van het Midden-Oosten. Tempels, stadspoorten, een amphiheater en brede straten met imposante zuilen brengen je terug in de tijd.

Na zonsondergang rijden we vanaf Jerash naar Amman. Daar blijven we twee nachten. De volgende ochtend maken we te voet een toer door de hoofdstad. Een bijzonder drukke stad met veel verschillen in bouwstijlen. Oude bazaars en moskeeën, een amphitheater, hypermoderne winkelcentra en wolkenkrabbers; alles passeert de revue. Tip: op een heuvel in de stad staat de tempel van Hercules; vanaf daar heb je een schitterend uitzicht over deze miljoenenstad.

Tel Aviv
De volgende dag rijden we terug naar de grens waar we onze huurauto inleveren. Weer terug in Israël nemen we een taxi naar Tel Aviv, we rijden door Palestina, het geeft een vreemd gevoel om de enorme muur te zien die Israël en Palestina van elkaar scheidt. De laatste dagen in Israël verblijven we heerlijk aan het strand van Tel Aviv. De stad is voor mij Barcelona in het Midden-Oosten: heerlijk bruisend, strand, cultuur, lekker eten en een goed nachtleven. De Israëliërs zeggen ook wel ‘In Jeruzalem we pray, in Tel Aviv we play’. De stad staat niet alleen bekend om zijn strand maar ook de vele musea zijn zeker het bezoeken waard. In de stad zijn overal plekken waar je een fiets kunt huren. Wanneer je binnen een halfuur de fiets weer bij een punt terugbrengt betaal je niks. We huren dus een fiets en brengen een bezoek aan Jaffa. Jaffa is een van de oudste steden ter wereld, Tel Aviv was eerst een buitenwijk van Jaffa maar die rol is nu omgedraaid. We brengen een bezoek aan de vlooienmarkt en vanaf de heuvel langs de kust heb je een prachtig uitzicht over Tel Aviv. Langs het strand van Tel Aviv loopt een boulevard met vele strandtenten en clubs. Het nachtleven is te vergelijken met dat van Ibiza en New York. Veel populaire discotheken, rooftopbars en goede restaurants. Een geweldige afsluiter van deze prachtige reis.

 

Vraag je persoonlijke Travel Counsellor om meer informatie over Israël en Jordanië.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven