Het dak van Afrika: De Kilimanjaro

03 April 2020

Tekst: Ammy Uijen | Fotografie: ID Travel

De hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, is gelegen in het prachtige Tanzania. De bijna 6000 meter hoge berg is er een die bij velen tot de verbeelding spreekt. Zo ook bij mij toen ik 37 jaar geleden voor het eerst aan de voet van deze berg stond. Inmiddels heb ik de Kilimanjaro 25 keer mogen beklimmen en elke keer opnieuw was het een geweldig avontuur. Als gids heb ik 440 mensen naar de top en ook weer veilig naar beneden kunnen brengen. Met trots kan ik zeggen dat er een slagingspercentage van 96% is. Ik neem je graag mee op deze unieke ‘once in your lifetime experience’!

Vanaf aanvlieghaven Nairobi Kenia kun je per bus naar Arusha Tanzania vanwaar de trekking start. Het is ook mogelijk om rechtstreeks op Kilimanjaro Airport te vliegen.

Er zijn negen verschillende routes naar de top, maar de Machame-route heeft de meeste kans van slagen. Deze route geeft je namelijk meer acclimatisatie-tijd zodat de kans op hoogteziekte geminimaliseerd wordt. Bij deze pittige tocht komt best veel kijken. Omdat er geen voertuigen en dieren zijn toegestaan in het nationale park, moeten eten, drinken, tenten en overige bagage naar boven gedragen worden. Daarom zijn voor elke deelnemer gemiddeld vier dragers nodig om een succesvolle expeditie naar de top te realiseren. Dus bij bijvoorbeeld 15 deelnemers gaan we met 75 man op pad (inclusief gidsen).

De diverse klimaatzones die op één berg een tocht van de tropen naar de pool mogelijk maakt en de bijzondere uitzichten op en vanaf de berg, maken de Kilimanjaro voor velen onweerstaanbaar. Een temperatuurverschil van 60 graden is niet ongewoon. Je start regelmatig met in de 30°C+ en je kunt eindigen op de top met een gevoelstemperatuur van rond de -30°C! Dit en ongeveer 6 uur per dag lopen op enorme hoogte, maakt dat de tocht zwaar is. De emotionele ontlading bij het volbrengen van deze trekking, is dan ook enorm bij de meesten.

Uiteraard is Afrika ook beroemd om zijn wilde dieren. Rondom de Kilimanjaro zijn er veel mogelijkheden om die allemaal te bewonderen waaronder de Big 5. Enkele unieke indrukwekkende safari-mogelijkheden, waaronder het beroemde Serengeti NP en Ngorogoro Crater NP, zijn zeker aanraders.

Na zoveel inspanning en/of kijkgenot, is het heerlijk uitrusten aan de fraaie stranden van het Tanzaniaanse kruiden- en specerijeneiland Zanzibar.

Kortom, een reis naar het `Dak van Afrika` is een indrukwekkende ervaring die je nooit zult vergeten!

Interesse in deze unieke reis? Neem contact op met je Travel Counsellor.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven