Estland; Natuur, cultuur, traditie en toekomst - Alles in een notendop

09 February 2022

Tekst en fotografie: Fred van Eijk | Met dank aan: Visit Estonia

Estland is een klein land in het noordoosten van Europa op iets meer dan twee uurtjes vliegen. De meest noordelijke van de Baltische staten en door de Finse Golf gescheiden van Finland. Estland is zeer veelzijdig. In korte tijd kun je hier talloze indrukken opdoen en genieten van de gastvrijheid en de goede restaurants. Start en eindig je reis in de hoofdstad Tallinn. Ook ideaal voor een korte stedentrip, maar probeer ook een paar dagen de natuur in te gaan. 

Tallinn
De stad is verdeeld in een boven- en benedenstad. In het hoger gelegen deel tref je de statige Russisch-orthodoxe kathedraal en het parlementsgebouw. Als Hanzestad beleefde Tallinn gouden tijden. Het oude centrum Vanalinn gelegen in de benedenstad is Unesco-werelderfgoed en is zeer goed bewaard gebleven. Je treft er indrukwekkende kerken, koopmanshuizen, stadsmuren en verdedigingstorens uit de 13de, 14de en 15de eeuw. Naast Russische en Deense invloeden zijn er diverse andere bouwstijlen terug te vinden. Zo zie je er oude Jugendstil-panden. Je wandelt door een rijke geschiedenis. Maar je vindt in deze bijzondere stad niet alleen oude gebouwen. Neem ook een kijkje in Kalamaja, de hipsterwijk van Tallinn. Er staan veel kleurrijke houten gebouwen, die ooit bewoond werden door vissers, maar tegenwoordig vind je hier voornamelijk hippe cafeetjes, leuke winkeltjes en goede restaurants. Moderne kunst en street art vind je in Telliskivi; een creatieve broedplaats op een voormalig fabrieksterrein niet ver van het centrum van Tallinn. Het is een populaire ontmoetingsplaats voor kunstenaars en moderne kunstliefhebbers, shoppers en restaurantbezoekers. Kroonjuweel van Telliskivi is het internationale kunstcentrum Fotografiska Tallinn. Aan de wanden hangt het beste werk van wereldberoemde fotografen in regelmatig wisselende tentoonstellingen. Fotografiska herbergt een café en restaurant waar je zonder museumkaartje ook naartoe kunt. Het restaurant wordt gerund door topchef Peeter Pihel en hij gaat creatief en smakelijk met lokale ingrediënten om.

De natuur in

Lahemaa National Park
Huur een auto en ontdek de schitterende natuur van dit nationale park op slechts een uurtje rijden van Tallinn. In deze prachtige omgeving beleefde ik mijn allereerste bogs-wandeling onder leiding van een leuke gids met interessante verhalen. Nog nooit van gehoord? Ik had dat ook niet, maar voor alles is een eerste keer. De moerassen zijn plaatsen die alle Esten heel dierbaar zijn en al eeuwenlang deel uitmaken van hun cultuur. Een bog is een platte, wijde zool die je onder je schoenen gespt waarmee je op het moeras kunt lopen en de natuur niet beschadigt. Mocht je een nachtje in deze omgeving willen overnachten, dan kan dat bij het landhuis Vihula Manor.

Muhu Eiland
Estland telt ongeveer 1500 eilanden. Je moet echt proberen minimaal een of twee te bezoeken. Ik koos voor Muhu. Ik geef toe, mede vanwege het internationaal befaamde hotel Padaste Manor met het even beroemde restaurant Alexander. Maar ook het simpele en traditionele eilandleven ervaarde ik op Muhu. Een lunch van gerookte vis in de tuin aan zee van het eenvoudige, maar oprechte restaurant Noodakuur. Aan een houten tafel tussen de trotse eilandbewoners – in dit geval twee spraakzame lokale vissers – liet ik de tijd stilstaan.
De meer culinaire hoogstandjes kreeg ik die avond in restaurant Alexander. Een restaurant in de internationale top, geen wonder dat er ook zo nu en dan een beroemdheid plaatsneemt. Maar nu kookte topchef Diogo Caetano de sterren van de hemel speciaal voor mij.
Padaste Manor is een hotel waar je eigenlijk nooit meer weg wilt. Hoogstaande service, maar altijd persoonlijk en toegankelijk. Uitstekende kamers met hemelse bedden, een spa, prachtige tuin (vergeet de moestuin niet) en een meertje om aan te relaxen of met een bootje te verkennen. Dat alles in een mooi gerestaureerd landhuis in een prachtige omgeving. En slechts 10 minuten van de veerboot tussen het vasteland en Muhu. Een kort verblijf in Padaste Manor tijdens je reis door Estland is een vakantie in een vakantie.

Eten en drinken

Rataskaevu 16
Ze konden geen originele naam verzinnen, dus kozen maar het adres. Die naam hebben ze niet nodig. Eenmaal hier geweest vergeet je nooit meer het lekkere eten en supervriendelijke personeel. Een menu, zoals in deze tijd een trendy menu hoort te zijn met een rijke keuze aan veganistische en vegetarische gerechten. Ook je vlees- of visetende vrienden kunnen gerust mee. Al mijn smaakpapillen kwamen tot leven door het hoofdgerecht. In de pan gebakken artisjok met trompetzwam, bulgur, ovengebakken ui, kappertjes, pompoen en tomatensaus. Andere favoriete eetplekjes van mij in de oude stad zijn Must Puudel, vooral overdag. Voor een fijn diner: Lee Restoran en Rado. En zó goed, ik noem het nog een keer: Restoran Fotografiska in de wijk Telliskivi.

Slapen

Hotel Savoy
Een klassiek hotel midden in het oude centrum. Zalige bedden en een prima ontbijt.

Hotel Telegraaf
Een luxe 5-sterren designhotel voor als je wat te vieren hebt of jezelf extra wilt verwennen. Ook hartje oude stad, met een spa als bonus.

L’Embitu Hotel
Een modern hotel net buiten het centrum, maar op loopafstand van de oude stad met prima faciliteiten en een goede sfeer.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven