Egypte - Wadi El Gemal National Park

03 April 2020

Tekst & fotografie: Harmke Kraak

Wadi El Gemal National Park ligt in het verre zuiden van Egypte. Dit ongerepte natuurgebied, omvat niet alleen verrassend vruchtbare woestijn, maar ook vogelrijke eilanden en een betoverend koraalrif in de Rode Zee.

 

Wadi El Gemal betekent letterlijk ‘Vallei van de kamelen’. Het park ligt een uur rijden ten zuiden van de plaats Marsa Alam aan de Rode Zee. Met Transavia vliegen we rechtstreeks van Amsterdam naar Marsa Alam, een vlucht van zo’n vijf uur. Wadi El Gemal is sinds 2003 een nationaal park en bestaat uit vruchtbare woestijn, mangroves, vogelrijke eilanden en kilometerslang onbedorven koraalrif. Het gebied wordt bewoond door bedoeïenen van de Ababda-stam en was in de oudheid bekend om de smaragden. Vanaf Marsa Alam rijden we naar ons vijfsterrenresort aan de rand van het park waar we vriendelijk worden verwelkomd met een (alcoholvrije) cocktail. 

Toeren langs de Rode Zee
Bij Gorgonia Beach Resort draait het om de rust en de natuur. Er zijn nog enkele andere resorts in Wadi El Gemal, maar de naaste buren liggen kilometers verder. We zijn hier dus echt in the middle of nowhere. Duurzaamheid staat er hoog in het vaandel. Zo wordt voor het warme water van de douche zonne-energie benut. En zonnig is het hier zeker! Zó zonnig zelfs dat het resort zijn eigen tijdzone hanteert: de klok staat een uur voor, zodat de dag een uur vroeger begint als het nog niet bloedheet is. Na het ontbijt duik ik het (enorme) ronde zwembad in. Boven me vliegen de zeldzame witoogmeeuwen, ze komen alleen aan de Rode Zee voor. Vandaag maken we een tocht langs de Rode Zeekust. In het westen zien we de woestijn en de bergkammen van de Hamata Mountains. De hoogste piek ligt op bijna 2000 meter. We stoppen bij het turkooizen water van Hankorab Beach en traceren fossielen van schelpen in de rotsen. Dit gebied lag ooit in zee. Op het strand biedt een bedoeïen van de Ababda-stam ons koffie – jabana geheten - en dadels aan. In vissersdorp El Qulaan gebruiken we de lunch. Mahmut, de chef van het traditionele restaurantje, kookt heerlijk! We zitten in de open lucht onder een afdak van palmbladeren en besluiten de maaltijd met een door Mahmut bereide gemberkoffie op het strand. We nemen nog een kijkje bij de vele mangroves in het gebied en rijden naar Kite Village Hamata, waar surfers over de golven razen.

Verborgen Romeinse tempel
Met Mohamed Gad, de voormalige manager van Wadi El Gemal NP, verkennen we het nationale park. We rijden door een heuvelachtige vallei, een woestijnlandschap dat aanvankelijk dor oogt, hoewel het zand en gesteente vele kleurschakeringen tonen dankzij de aanwezige mineralen. Dan stuiten we op de eerste kleine struikjes en duikt her en der een boom op. We houden halt bij een acacia. Dromedarissen verdringen zich onder deze boom om de blaadjes te eten. Als we te dicht bij komen met de camera’s lopen ze weg. Maar een van de locals die mee is, ontpopt zich tot een ware kamelenfluisteraar. Hij gaat de dieren achterna en weet ze weer bij elkaar te drijven. Ze zijn eigendom van een bedoeïen. De tocht gaat verder en dan slaken we een kreet van verrassing. Midden is deze desolate natuur doemt in de rotswand een Romeinse tempel op! Het is bijna een soort ‘Petra-effect’, de rode rotsstad in Jordanië. Deze tempel van Sikait is zo goed geconserveerd gebleven doordat het gebied een beschutte ligging heeft en in de loop der eeuwen amper zou zijn geteisterd door natuurgeweld. Wel wordt de tempel gestut door een extra pilaar. Dat is de verdienste van Leidse archeologen die zich over de tempel hebben ontfermd. De tempel en bijbehorende Romeinse nederzetting, waarvan op de omliggende heuvels nog enkele restanten zijn te zien, staan in de buurt van oude smaragdmijnen.

Snorkelen bij het koraalrif
Gorgonia Beach Resort heeft een fantastisch rif voor de deur dat vanaf een pier in zee te bereiken is. Zodra ik in het water ben afgedaald, ben ik omringd door een school blauwe visjes en zwem ik langs een muur van koraal. Wow! Nog een geweldige plek om te duiken en snorkelen is Sataya Barrier Reef een eind uit de kust. Het is het grootste rif van Wadi El Gemal NP en vanaf een haventje varen we erheen met een speedboot. Halverwege minderen we snelheid: dolfijnen duiken sierlijk langszij. Bij het Sataya Barrier Reef is het water helblauw. “Listerineblauw,” zoals een reisgenoot droog opmerkt, als het mondwater. “Amazing blue klinkt misschien beter,” lacht Miriam Tercon, de Italiaanse mariene biologe van ons resort die de tocht begeleidt samen met haar Egyptische collega Islam Elsadek. Ze vertelt dat duikers gebarentaal hanteren om aan te geven welk dier ze spotten. Miriam: “Een vlakke hand op je hoofd staat voor een haai, het sliep-uit-gebaar met wapperende vingers is de clownvis.” Het leukste gebaar is dat voor tonijn: “Je doet alsof je een blikje openrolt...” Tijd om te snorkelen! Via de dikke rubberen rand van de boot laten we ons achterover in het water vallen met flippers en al. Het rif is prachtig! Vlak onder de oppervlakte blinkt een tovertuin van koraal in allerlei wonderlijke vormen en kleuren. Ertussen zwemmen de prachtigste vissen. Ik zie regenboogvissen, clownvisjes, butterflyfish en zelfs een zeeschildpad. Ook snorkelen we rondom een scheepswrak dat compleet is overwoekerd met koraal.

Sterren kijken in de woestijn
Tegen zonsondergang trekken we, samen met voormalig parkmanager Mohamed Gad, met Toyota Land Cruisers de woestijn in. Ons wacht een diner onder de sterren. Bij een bedoeïenentent zijn jongens in witte djellaba’s bezig het diner te bereiden. Ze roosteren kip, bakken platbrood en zetten pannen op het vuur. Wij liggen op kussens te soezen. De heerlijke geur van kip en brood dringt mijn neusgaten binnen. De locals zullen het vandaag moeten uitzingen tot het donker is voordat ze wat mogen eten en wij vandaag ook... Het is ramadan en ik rammel. Dan zakt de zon als een oranje bal achter de bergen. De schalen worden op een groot kleed opgediend en wij zitten er in kleermakerszit omheen. We mogen aanvallen. Er is linzensoep met platbrood en verse jonge kaas, gevolgd door geroosterde kip en worstjes, warme groente, rijst, aardappel, salades en mijn favoriet: baba ganoush, auberginepasta. Het smaakt allemaal even verrukkelijk. Inmiddels is het aardedonker. Mohamed, die eruitziet als een sjeik in zijn witte gewaad en roodgeruite hoofddoek, houdt wel van een grapje. Hij merkt op dat het Hilton weliswaar vijf sterren heeft, maar dat zijn Mohamed Hotel er duizenden heeft... We turen de heldere sterrenhemel af op zoek naar de bekende sterrenbeelden en vallende sterren om een wens te kunnen doen. De stilte van de woestijn is indrukwekkend. Na de star gazing-sessie rijden we met de 4WD’s terug, al hadden we best de hele nacht onder die prachtige sterrenhemel willen doorbrengen.

Hike naar de heuveltop
Zoals gebruikelijk staan we voor dag en dauw op. Zo tegen zonsopgang is de temperatuur heel aangenaam. We maken ons op voor een wandeltocht naar de top van de heuvel. Een lokale gids gaat voorop. Ook hij draagt een witte djellaba en om zijn hoofd een doek. We lopen eerst een stuk over een open vlakte. De El-Talayee-heuvel ligt verder weg dan op het eerste gezicht lijkt. Het landschap oogt wat eentonig, maar dat verandert snel. We komen door een kloof. Het zand en de kalksteen hebben hier allerlei kleurnuances. Langzaam kruipt het pad omhoog. We bestijgen de heuvel via in het poreuze kalksteen uitgehakte traptreden. Daar heeft de gids eigenhandig voor gezorgd. Het uitzicht wordt steeds fabelachtiger. Hoe hoger we komen, hoe meer kleurschakeringen we zien. Geel, groen, rood... het rood is van ijzererts. Vanaf de heuveltop ziet het woeste, onaardse en uitgestrekte landschap er pas écht betoverend uit! Het uitzicht reikt tot aan de bergen in het westen en tot aan de Rode Zee aan de oostkant. Een briesje maakt het extra aangenaam toeven op de top. Ook hier zouden we wel uren willen blijven, zo mooi is het. Maar vandaag wacht ons de terugvlucht van Marsa Alam naar Amsterdam!

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven