Een weekendje Antwerpen

26 May 2021

Tekst en fotografie: Tara Wagemaker

Antwerpen, stad van diamanten, schepen, mode, wafels, bier… en chocola! In 2007 deden de Rolling Stones België aan; de Antwerpse chocolatier Dominique Persoone kreeg het verzoek om iets bijzonders te creëren voor de verjaardagspartij van Ron Wood en Charlie Watts. Nou, dat hebben ze geweten!

Samen met de Nederlandse topkok Sergio Herman, maakte Persoone een extravagant menu met onder meer kreeft en oesters. Als klap op de vuurpijl ontwierp Persoone een ‘chocolate shooter’, oftewel een chocoladesnuifmachine. Persoone: “Met dat kleine apparaatje kun je een dosis chocoladepoeder, gemengd met wat tabak, rechtstreeks je neus in schieten.” De Stones waren er lyrisch over. Het zou Persoone evenveel lof als bekendheid opleveren. Inmiddels is zijn winkel in Antwerpen een veelbezochte toeristische attractie geworden.

Shoppen
De meeste mensen die een dagje of weekend Antwerpen doen, starten op de Meir en Keyserlei. Ook al staan er prachtige grote panden, toch zou ik deze straten snel doorlopen naar de authentieke straatjes en winkels ). Op een paar uitzonderingen na: de Stadsfeestzaal, kledingzaak Princess en The Chocolate Line in het Paleis op de Meir.

Maar het wordt pas echt leuk bij het Lombardenvest (Scotch & Soda), de Huidevetterstraat (Natan Couture; Essentiel Antwerp) en de Korte Gasthuistraat (Banketbakker Goossens; Frites Atelier; & Other Stories; Intimissimi lingerie).

De duurdere winkels zijn te vinden in de Nationalestraat (Dries Van Noten), Leopoldstraat (antiquair Frank Van Laer; diverse kunstgaleries), Arenbergstraat (Schoenenzaak Coccodrillo), Schutterhofstraat (Chanel) en op de Komedieplaats (Louis Vuitton, Ralph Lauren).

Voor vintage moet je iets verder uit het centrum zijn. Rosier 41, in de gelijknamige straat, is een begrip onder modeliefhebbers. Als je geluk hebt, vind je er een mooie jurk van Dries Van Noten of van een van de andere grote Antwerpse ontwerpers van ‘The Antwerp Six’ (Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs en Marina Yee).

Winkels

Ganterie Boon (Lombardenvest 2) Dit is een van die winkels waarvan je hoopt dat ze nooit zullen ophouden te bestaan. De familie Boon verkoopt al sinds 1920 op maat gemaakte handschoenen in alle kleuren van de regenboog, zowel voor dagelijks gebruik als voor bijzondere gelegenheden.

Graanmarkt 13 (Graanmarkt 13)
Dit kleine warenhuis is de nieuwste ‘must’ als je in Antwerpen bent. Bij Graanmarkt 13, gelegen aan een gezellig pleintje, ben je van ’s ochtends tot ’s avonds onder de pannen: je kunt er winkelen, eten en zelfs slapen. Ze verkopen er parfums, schoenen, kleding en accessoires.

Philip’s Biscuits (Korte Gasthuisstraat 39 & Oude Koornmarkt 8)
De lekkerste koekjes in Antwerpen! Zowel toeristen als Antwerpenaren staan er graag voor in de rij, tot buiten aan toe. De koekjes zijn niet alleen heel erg lekker, ze worden ook mooi verpakt. En daardoor koop je die ‘Antwerpse handjes’ (beroemde koekjes) toch net liever hier dan in de souvenirwinkel of supermarkt.

Shopping Stadsfeestzaal (Meir 78 / Hopland 31)
De Belgische versie van een shopping mall… en wat voor één! Dit overdekte winkelcentrum is gesitueerd in een prachtig gebouw uit 1908, dat vroeger dienstdeed als feest- en tentoonstellingszaal. Nu zitten er 40 winkels, waaronder COS, ICE Watch, Manfield, It’s all about Christmas en Pal Zileri. Mijn favoriet? Mo Made Cupcakes!

The Chocolate Line (Meir 50)
Chocolatier Dominique Persoone weet zowel toeristen als Antwerpenaren te verleiden met zijn mooie en bijzondere chocoladecreaties. Hier vind je originele cadeautjes voor al je vrienden en familie. Wat dacht je van chocoladelippenstift of chocolademassagecrème?

Verso Antwerp (Lange Gasthuisstraat 11)
Als je op zoek bent naar een uniek parfum, chique jurk, mooi pak, hippe handtas of een uitdagend paar hoge hakken… bij Verso zul je het vinden. Deze prachtige multibrand boutique zit in een oud bankgebouw. En alleen daarom is deze al een bezoekje waard.

Eten en drinken
Tips geven om lekker te gaan eten in Antwerpen, is net zoiets als de beste ijssalon aanbevelen in Rome of de lekkerste paling in Volendam. Het is er vergeven van de restaurants! Al zijn er natuurlijk ook hier echte ‘tourist traps’, vooral rondom het centraal station en de Grote Markt. Alle keukens van de wereld zijn vertegenwoordigd in Antwerpen, maar de Belgische is de voornaamste.

Vaak vind je de leukste plekjes in achterafstraatjes, zo ook hier. Een leuk voorbeeld hiervan is de Vlaeykensgang. Dit smalle straatje dateert uit 1591. Het was bijna gesloopt, maar de inmiddels beroemde antiquair Axel Vervoordt kocht het op en liet het restaureren. Vroeger werd de steeg bewoond door de allerarmsten, tegenwoordig vind je er verschillende restaurants, waaronder Sir Anthony Van Dijck. Ook langs de Scheldekaaien zijn goede restaurants te vinden. Een andere locatie met meerdere goede restaurants is de Graanmarkt (voor adressen zie hiernaast).

Cafés en Restaurants

Bourla (Graanmarkt 7, zondag gesloten)
Dit typisch Belgische grand café laat vervlogen tijden herleven. Met name in december is het er ouderwets gezellig. Door de schitterende kerstboom en live-pianomuziek, kreeg ik het gevoel in een sprookje te zijn beland. Je eet er kaas- en garnalenkroketten, escargots, biefstuk en steak tartaar met echte Vlaamse frieten. Specialiteit van het huis is het Vlaamse stoofpotje.

Elfde Gebod (Torfbrug 10, elke dag open v.a. 12 uur)
Dit café is een must als je in Antwerpen bent! Hier kun je je bezinnen op alle uitgaven die je hebt gedaan bij het shoppen… de mariabeelden en engelen kijken je ernstig aan, terwijl je geniet van een biertje of wijntje. Je kunt er ook lekker eten, o.a. soep, stoofvlees, mosselen of spareribs.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven