De bergen van Slowakije

03 April 2020

Tekst & fotografie Harmke Kraak | Met dank aan: www.reizennaartatras.nl

In het grensgebied van Slowakije en Polen ligt een van de mooiste gebergtes van Europa: de Hoge Tatra. ’s Winters kun je er skiën, de rest van het jaar onder meer heerlijk wandelen.

De Hoge Tatra is een spectaculair gebergte in het grensgebied van Slowakije en Polen. De hoogste toppen liggen in Slowakije. Het Tatragebergte is croissantvormig; hoog in het midden en lager aan de beide uiteinden. Het maakt deel uit van de Karpaten die zich uitstrekken tot in Roemenië. De scherpe toppen doen denken aan reusachtige haaientanden. Kriváň is met zijn ietwat hellende top de meest opvallende piek en is het nationale symbool van Slowakije.

Fantastisch uitzicht
Het gebergte leent zich voor mooie hikes. Vanuit de plaats Tatranská Lomnica gaan mijn reisgenoten en ik met de gondel omhoog naar 903 meter. Daar stappen we over op een grotere gondel die naar een recreatiegebied en restaurant leidt. In de winter kan hier worden geskied. Om nog verder omhoog te komen is er een stoeltjeslift. We scheren over een stenig landschap, fraai bedekt met mos, om uit te komen op meer dan 2000 meter hoogte. En wat is het uitzicht hier fantastisch, ronduit spectaculair! We zijn omringd door kale pieken en kijken op dorpjes ver weg in het dal. On top of the World! De berg naast de berg waar we op staan, is de Lomnicky Peak van 2634 meter. Op deze hoge piek is een weerstation en een panoramaterras. Een rode gondel gaat ernaartoe. Hoog in de bergen kan het fris zijn, maar van de zon en het wandelen worden we snel warm. Nog een manier om op te warmen is een slok van het drankje tatratea. Dit lokale drankje op basis van zwarte thee is er in verschillende natuurlijke smaken, zoals kokos en citrus. Het heeft een alcoholpercentage tot wel 52 procent.
www.tatratea.com

Spiegelend bergmeer
Nog een mooie hike maken we vanaf een meertje in het hooggelegen dorpje Štrbské Pleso. In dit dorp ligt het enige vijfsterrenhotel in de Hoge Tatra, het Kempinski. Het heeft een luxueuze spa met kroonluchters en leren loungebanken. Een fijn vooruitzicht voor ná de hike voor wie in het Kempinski logeert! Onze wandeling begint in het bos. De gids die mee is, vertelt dat er beren voorkomen, maar het weerhoudt niemand ervan om erop uit te trekken. Hiken en biken zijn zeer gewilde activiteiten in deze regio. De kans dat je een beer tegenkomt, is erg klein. We lopen over stenige paden, passeren een skischans en steken een kabbelend bergbeekje over. Tussen de bomen door zien we de kale toppen van het gebergte oprijzen. Na ongeveer een uur lopen door het geurige naaldwoud komen we uit bij een spiegelglad meer dat glinstert onder de strakblauwe hemel. Het is het bergmeer Popradské Pleso. Er loopt een wandelpad omheen. Ook is er een uitspanning met terras waar we tussen andere wandelaars en fietsers pauzeren. Via dezelfde route lopen we terug en na afloop voel ik me heerlijk. De bergen geven energie!

Ook doen!
Grottentocht
Behalve de Hoge Tatra is er de Lage Tatra. In Low Tatras National Park met als hoogste piek de Ďumbier (2043 meter) zijn grottentochten te maken. In 1921 werd een immens grottenstelsel ontdekt door een leraar uit Moravië. Een van de grotten die te bezoeken is, heet Demänovská Cave of Liberty. Via een ingenieus trappenstelsel loop je van de ene wonderlijke ruimte naar de andere. Smalle gangen monden uit in hoge kathedralen vol stalagmieten en stalactieten. Ze hebben de meest opmerkelijke kleuren en vormen. Zo is er een wand vol dunne grijze naaldjes als een groot speldenkussen. In een andere ruimte zie ik rode uitstulpingen als fallussen.
www.ssj.sk

UNESCO-dorpje
Niet ver van het Tatragebergte ligt het dorpje Vlkolínec. De tocht erheen voert door bosrijke heuvels. Het dorpje dateert uit de vijftiende eeuw en ligt op een heuvel ver van de bewoonde wereld. De inwoners waren er letterlijk van de wereld afgesloten. Tot halverwege de twintigste eeuw was er geen elektriciteit. Het fotogenieke dorp bestaat voornamelijk uit houten huisjes. Alleen de kerk en de school zijn van steen. Oorspronkelijk waren de huizen wit, geel of blauw geverfd, inmiddels zijn er ook andere kleuren. Er is ook een piepklein museum. Sinds 1993 staat het dorpje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
www.slovakia.travel/en/vlkolinec

Schietbaan
Altijd al Billy the Kid of Calamity Jane willen spelen? Bij schietbaan Strelnica Liptov kun je leren schieten. Het gaat om “eco-shooting” met stalen in plaats van loden kogels. Ik heb nog nooit een wapen in handen gehad en vind het spannend. De instructeur laat zien hoe ik mijn handen om het pistool, een Taurus 38, moet klemmen. Ik vuur af en zie de kogel in het gras belanden in plaats van op het papieren mannetje. Hum, alle begin is moeilijk... Daarna mag ik het nog een keer proberen, nu met een revolver. Hiermee mik ik op pompoenen en nu is het wel raak! Het mooiste is de setting: we staan in een veld omzoomd door naaldbomen. www.strelnicaliptov.sk/en

Aquapark
Het Tatragebergte heeft veel natuurlijk bronnen. In de negentiende eeuw ontstond er al een wellness-traditie. De eerste grand hotels openden hun deuren en de Europese aristocratie liet zich per trein naar het gebied vervoeren. Ook vandaag de dag zijn er tal van spa’s en wellness-adressen. Een attractie voor het hele gezin is Aquapark Tatralandia met diverse zwembaden, sportfaciliteiten, sauna’s en zelfs een golfslagbad waar je kunt leren surfen alsof je op Hawaii bent. Er is ook een adults only-afdeling waar het goed relaxen is in onder meer Turkse baden en Finse sauna’s. Ook heerlijk zijn de warme thermale baden in de openlucht.
www.tatralandia.sk

Eettips:

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven