Cruise met MS EUROPA 2

03 April 2020

Het beste cruiseschip ter wereld*

Tekst en fotografie: Harmke Kraak | Meer reistips van Harmke vind je op: harmkestraveltips.com | Met dank aan: Hapag-Lloyd Cruises

In Hamburg ga ik aan boord van het cruiseschip MS EUROPA 2 van Hapag-Lloyd Cruises. Mijn ‘hut’ is een drijvende hotelsuite met alle comfort. Een week lang geniet ik van de luxe aan boord en de vele bezienswaardigheden aan land. De reis gaat van Hamburg naar Reykjavik.

De champagne staat al koud als ik mijn ‘hut’ betreed: een Veranda Suite die niet onderdoet voor een comfortabele hotelkamer. Het hele cruiseschip is prachtig van design. De lobby is extreem ruim en de trappenhuizen hebben panoramaramen. Met zo’n 370 bemanningsleden op 500 passagiers is persoonlijke service aan boord van MS EUROPA 2 haast een vanzelfsprekendheid. We zakken de rivier de Elbe af. Een eyecatcher op de route is de Elbphilharmonie in Hamburg. Deze gloednieuwe muziekhal werd op een oude fabriekshal gebouwd en is nu al hét stijlicoon van deze Duitse Hanzestad. We varen langs villa’s, bossen en jachthavens en komen uit bij de zeehavens. Dan zetten we koers naar Noorwegen en vervolgens naar IJsland!

Sushi van topchefs
De EUROPA 2 meert onder meer aan in de Noorse stad Bergen. Samen met andere passagiers neem ik hier een kijkje in Bryggen (de oude haven) met zijn bontgekleurde houten huisjes waarin leuke boetiekjes zijn gevestigd. Ook bezoeken we in Bergen de villa van de bekende Noorse componist Edvard Grieg (1843-1907). Het is net of Grieg en zijn vrouw Nina hier gisteren nog woonden... het interieur is geheel in de oorspronkelijke staat gelaten. Griegs vleugel staat nog op dezelfde plaats in de huiskamer en aan de wand hangen foto’s van het muzikale echtpaar.
Ook op het eiland Heimaey bij IJsland kunnen we weer van boord. Een van de excursies daar is een zogeheten ‘ribsafari’. We racen met een gele speedboot over het water en varen grotten in.
En tijdens de dagen op zee trek ik baantjes in het zwembad op het pool deck en geniet ik van de goede restaurants aan boord, zoals sushibar Sakura, bemand door Aziatische topchefs. Ook is er het Franse restaurant Tarragon, waar het smullen is van de oesters, en het Italiaanse restaurant Serenissima, waar de risotto met truffel geweldig is...

Kunst aan boord
Het ontbijt gebruik ik steevast op dek 9 in de Yacht Club. Dat betekent niet alleen zon, zee en gezelligheid, maar ook… topservice! Nog nooit heb ik zulk lekker versgeperst ananassap gedronken en het wordt me elke ochtend weer met een glimlach geserveerd. Ook de 5-minuten-eitjes zijn telkens perfect smeuïg gekookt. Vanaf de comfortabele stoel met zachte beige kussens kijk ik uit over zee. De lucht is bijna de hele week blauw (een gelukje natuurlijk) en de zee redelijk kalm. De lichte deining voelt zelfs rustgevend. Een bijzonderheid van de EUROPA 2 is de uitgebreide kunstcollectie aan boord. Op dit ultramoderne cruiseschip hangt voor miljoenen aan moderne kunst. Elke suite, elk restaurant, elk trappenhuis is opgeluisterd met een kleurig schilderij of fraaie sculptuur. Het zijn werken van internationale kunstenaars onder wie een enkele Nederlander zoals Frank Bezemer. Grappig zijn de blauwe mannetjes met verrekijker van de Duitse kunstenaar Ottmar Hörl. In een galerie aan boord zijn tijdelijke exposities. Ditmaal hangen er zwart-witfoto’s van Marilyn Monroe en andere Hollywoodsterren. Een galeriehouder uit Berlijn wist ze te verzamelen.

Spa op zee
Dan is er aan boord nog een heerlijke beauty spa met sauna’s! Vooral vroeg in de morgen is het hier nog lekker rustig. Vanuit de Finse sauna heb ik prachtig zeezicht. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de champagneproeverijen aan boord, de schermlessen, de golf-clinics… Bovendien doe ik mee met een kookworkshop. Een topchef leert ons hoe we ‘Sashimi met tomatenpesto’ en ‘Crème brûlée met vanille’ kunnen maken. ’s Avonds is er entertainment aan boord. In de Jazz Club speelt een band klassiekers als The Girl from Ipanema , in het theater houdt de Duitse Silvia Furtwängler een lezing over haar leven tussen de husky’s, waarmee ze in Alaska bij -40 graden een hondensledetocht maakte, en in de Sansibar draait een dj lekkere dansmuziek. Ook is het heerlijk toeven op het topdek, waar een whirlpool is met loungezitjes. Op de laatste avond, op weg naar Reykjavik, kijk ik samen met andere passagiers naar de sterren. Uit het niets verschijnt een groene baan licht aan de hemel, die telkens andere vormen aanneemt. Het noorderlicht, Aurora Borealis! Een mooiere laatste avond had ik me niet kunnen wensen, al was ik het liefst nog langer aan boord gebleven. De EUROPA 2 vaart van IJsland door naar Groenland en verder…

Muzikale tips

*Beste cruiseschip ter wereld
Berlitz Cruise Guide heeft MS EUROPA 2 voor 2017 voor de vierde keer uitgeroepen tot ‘beste cruiseschip ter wereld’; die eer was voorheen 14 jaren lang voor het zusterschip EUROPA weggelegd. De vloot van Hapag-Lloyd Cruises telt in totaal vier schepen: MS EUROPA, MS EUROPA 2 en de expeditieschepen MS HANSEATIC en MS BREMEN. Hapag-Lloyd Cruises beschikt met MS EUROPA en MS EUROPA 2 over de enige 5-sterren-plus-schepen ter wereld. De eerste pleziercruise van Hapag-Lloyd Cruises werd uitgevoerd met het legendarische schip Augusta Victoria, inmiddels ruim 125 jaar geleden.

Jezelf ook een keer verwennen met zo’n luxe cruise? Je persoonlijke Travel Counsellor kan het voor je regelen!

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven