Azoren - Het groene paradijs

26 May 2021

Tekst: Lieke Luxembourg
Fotografie: Frank Wirth en Lieke Luxembourg
Met dank aan: Frank Wirth (Wildlife Observations Worldwide) en Tourism Consultancy

Na een korte stop-over in de geweldige stad Lissabon, wat perfect te combineren is met een tripje naar de Azoren, vliegen we door naar Pico, het een na grootste eiland van de Azoren. Vanuit de lucht zien we al snel de hoogste piek van het eiland (ook Pico genaamd en tevens de hoogste berg van Portugal) imposant boven de wolken uitsteken. Het eiland wordt gekenmerkt door zijn op zwarte lavavelden geplante wijnranken met allemaal muurtjes van lavastenen die de druiven beschermen tegen de invloeden van de zee. Een uniek landschap dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Dit altijd groene eiland met zijn hartelijke bevolking, heerlijke wijnen en eindeloos veel mogelijkheden voor activiteiten is zeker een bezoekje waard!

Op de eerste dag staat er meteen een whale watching-boottrip op het programma. In de zomermaanden (maart tot november) is de kustlijn van Pico een van de beste locaties ter wereld om deze giganten van de zee te observeren. Het allergrootste dier ter wereld, de blauwe vinvis, begeeft zich tussen maart en mei in de wateren van de Azoren. Tussen juni en november komen vrouwtjespotvissen speciaal naar de Azoren om in de beschutte baaien te bevallen van hun jongen. En we hebben geluk, we zien een potvis met haar jong heel dicht bij de boot voorbij zwemmen, wat een prachtige dieren! Met behulp van Anteiro Suarez, een echte walvis-spotter die hoog op de berg vanuit zijn eigen ‘uitkijktoren’ met verrekijkers de zee afspeurt, krijgen we de tip dat er ook pilot whales te zien zijn. Tussen de vele indrukwekkende walvissen door, zien we ook nog zeeschildpadden en dolfijnen in alle soorten en maten. Wat een belevenis.

De volgende dag staat er wederom zo’n unieke ervaring op ons te wachten. We gaan snorkelen met dolfijnen! Op kleine rubberbootjes worden we mee de zee op genomen op zoek naar een groepje dolfijnen. En dan blijkt dat er op de Azoren goed wordt nagedacht over het behoud van de prachtige natuur en wild-life. Er mogen maximaal 2 personen tegelijk het water in en de dolfijnen mogen absoluut niet verstoord worden. Ik spring het water in, kijk door mijn duikbril en dan zie ik een hele groep dolfijnen onder me door en langs me heen zwemmen. Je hoort ze onder water ook met elkaar communiceren op heel hoge tonen. Zo bijzonder. Dit is een van de weinige plekken op aarde waar je met wilde dolfijnen in hun natuurlijke omgeving kunt snorkelen en het is echt een once-in-a-lifetime ervaring!

Pico heeft nog zoveel meer te bieden. We maken een tour over het eiland met zijn ruige kustlijn van zwarte lavastenen, vruchtbare knalgroene binnenland met wel 45.000 koeien die rustig staan te grazen, en bijzondere grotten ontstaan door lavastromen. De actieve en sportieve reiziger kan zich hier perfect uitleven. Je kunt hiken, mountainbiken, paardrijden, kajakken en duiken (zelfs met haaien). Maar ook voor heerlijk eten en drinken ben je op dit eiland op de juiste plek. Pico produceert bijzondere witte wijnen, een van de lekkerste kazen die ik ooit heb gegeten (dat komt waarschijnlijk door die ontspannen koeien) en heeft leuke restaurantjes met heerlijke seafood schotels. Het hippe Restaurante Marisqueira Ancoradouro in Madalena mag je zeker niet overslaan. Maar onze mooiste avond was toch wel een barbecue aan zee op uitnodiging van Frank Wirth waar we genoten van een grote vers gevangen tonijn, de liedjes van een Portugese gitarist en het ‘gezang’ van duizenden vogels die zich ’s avonds op dit heerlijke eiland nestelen.

Na Pico vliegen we door naar het eiland Terceira, een vlucht die slechts 15 minuten duurt. Je merkt meteen dat de sfeer op Terceira heel anders is dan op Pico. Het is toeristischer en drukker (het is het dichtstbevolkte eiland van de Azoren) en cultuur en historie staan centraal op dit eiland. De hoofdplaats, Angra do Heroísmo, bestaat uit kleurrijke huizen, mooie historische kerken en gezellige pleintjes en staat in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Heerlijk om rond te slenteren, te genieten van koffie en lokale lekkernijen op een terrasje, de mooie historische gebouwen van dichtbij te bekijken of even tot rust te komen in de prachtige botanische tuin.

Het binnenland van Terceira is heuvelachtig, supergroen en erg geschikt voor hiken, mountainbiken, golfen en andere outdoor activiteiten. We bezoeken de prachtige lavagrot Algar do Carvao, een mysterieus ‘gat in de aarde’ met mooi verlichte open ruimtes en ondergrondse meertjes. Aan de oostkant van het eiland ligt de badplaats Praia da Vitória. Het is maar een half uurtje rijden vanaf Angra do Heroísmo, maar toch is het weer hier vaak beter dan op de rest van het eiland en genieten locals en toeristen hier dan ook graag van het enige echte zandstrand van het eiland.

De laatste avond brengen wij door in de bijzondere omgebouwde boerderij Quinta do Martelo met Portugese volksmuziek en typische lokale gerechten, zoals Alcatra (een stoofpotje van vlees, groente en kruiden). Er zijn op het eiland meerdere van deze Pousadas die als bed and breakfast fungeren, erg leuke authentieke plekken om te overnachten of te dineren! En dan zit ons Azoren-avontuur er helaas al weer op. 

Ik heb met volle teugen genoten van dit groene paradijs midden in de Atlantische Oceaan. Als je de Azoren bezoekt, zou ik zeker aanraden om twee of drie eilanden te combineren. Alle eilanden zijn zo verschillend en hebben elk een eigen sfeertje. Het is verstandig om een auto te huren om de eilanden goed te kunnen verkennen. Overnachten kan in een van de vele leuke appartementen, van basic tot luxe. Of kies voor een authentieke Pousada of een goed viersterrenhotel. De prijzen op de Azoren zijn heel laag, een drankje op een terras kost vaak maar 1 euro. Kortom: een superbestemming voor een actieve vakantie met veel natuurschoon en bijzondere ervaringen!

Je persoonlijke Travel Counsellor vertelt je graag meer over de Azoren.

Deel dit:


Travel Counsellors helpt dagelijks tientallen mensen met het creëren van reiservaringen om nooit te vergeten. Welke bestemming u ook in gedachten heeft, uw Travel Counsellor denkt graag met u mee.
Vind uw Travel Counsellor
Terug Naar Boven