De nationale dranken in Zuid Amerika

Astrid Behiels op 14 May 2020
Een top locatie met goed gezelschap, lekker eten vergezeld van een lokaal drankje… ook dat hoort allemaal bij een geslaagde vakantie.

Ken jij de nationale drank van … ?

PERU – Pisco

Een likeur gedestilleerd van druiven, is de basis van de Pisco Sour. Deze cocktail is een lokale sterke drank die gemixt wordt met citroen- of limoen sap met daar bovenop een laagje geklopt eiwit. De smaak is een beetje bitter, maar wordt een beetje afgezwakt door het gebruik van rietsuiker. Op de Pisco Sour zijn verschillende varianten. Bijvoorbeeld met gember of eucalyptus. De combinatie met passievrucht is een echte aanrader.

COLOMBIA – Aguardiente

Cristal Aguardiente is gemaakt van suikerriet en het puurste water van Colombia's Nevado del Ruiz. Dit is een op suikerriet en anijs gebaseerde brandewijn die absoluut tot de nationale folklore hoort. Nergens vind je zo’n uitgebreide variëteit Aguardientes als in Colombia. De Colombianen zelf noemen het drankje liefkozend “Guaro”. Guaro wordt meestal puur gedronken en op feestjes per fles besteld. De zachtste versies zijn Aguardiente Antioqueño uit het gelijknamige Antioquia en Nectar sin azucar uit Cundinamarca. De heftigste varianten zijn Tapa Roja uit Tolima en Doble Anis uit Huila.

BRAZILIË – Caipirinha / Cachaça

De Caipirinha is ook bij ons reeds goed gekend. Het is een Braziliaanse cocktail die bestaat uit limoen, cachaça, ijs en suiker. Het maakt deel uit van wat de Brazilianen "batidas" noemen; drankjes of cocktails bestaande uit fruit en cachaça. De drank werd oorspronkelijk gebruikt als medicijn tegen de griep. Zou dit nu nog helpen?!

VENEZUALA – Angostura

De samenstelling van de drank bevat extracten van sinaasappelschil, gentiaanwortels, gember en apotheekgelwortel, kaneelschors en medicinale galipea (angostura), nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, galanga, kaneel, muscat en sandelhout. De angostura was oorspronkelijk ook een remedie voor koorts, vermoeidheid en maagkwalen. Het wordt ook actief gebruikt bij het koken als een pittig additief bij de bereiding van verschillende gerechten en gebak. En het wordt gebruikt voor het op smaak brengen van cocktails en "roze gins".

BOLIVIA – Singani

Tarija is de wijnstreek bij uitstek en hier komt naast uitstekende wijnen zoals Kohlberg en La Concepcíon ook de bekende jenever Singani vandaan die gemengd met Sprite resulteert in Chuflay, de nationale drank van Bolivia. Singani is een heerlijke likeur die bestaat uit een soort jenever dat gedestilleerd wordt uit muskaatdruiven. Een fles Singani bevat maar liefst 40% alcohol.

ARGENTINIË – Mate

Naast Argentijnse wijn kennen de Argentijnen nog een andere drank die zij graag drinken: mate. Deze kruidenthee is de nationale drank van Argentinië, maar het is ook erg populair in andere landen in Zuid-Amerika. Mate is een bitterzoete thee van jonge blaadjes en knoppen van de Yerba Mate-plant. Het is een echte gezelligheidsdrank, het gezamenlijk drinken is een teken van vriendschap en verbondenheid.

Heb je zin gekregen om deze drankjes ter plaatse te gaan proeven? Neem gerust contact op met mij en dan kunnen we samen aan je reis beginnen puzzelen.